Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką to znakomita propozycja na letni deser. Słodki wypiek i nieco kwaskowaty smak rośliny idealnie się sobą komponują. Przepis na ciasto jest banalnie prosty.
Nie masz pomysłu, co możesz upichcić do kawy? Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką będzie wypiekiem idealnym. Słodko-kwaśny deser jest puszysty i rozpływa się w ustach. Możliwe, że bardzo szybko zniknie ze stołu. Przedstawiamy bardzo prosty przepis na ciasto.
Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką. Potrzebujesz tylko kilku składników
Przygotuj:
200 g miękkiego masła + 80 g do kruszonki,
200 g cukru pudru + odrobinę do posypania,
cztery jajka w temperaturze pokojowej,
250 g mąki +150 g do kruszonki
łyżeczka proszku do pieczenia,
100 g cukru,
600 g rabarbaru.
Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką. Stwórz słodko-kwaśny wypiek
Na początku przygotuj kruszonkę. Ustaw małą moc palnika i na patelni roztop 80 g masła. Dodaj cukier, a następnie mąkę. Wymieszaj wszystko razem i przełóż składniki do miseczki. Ostudź.
Kolejnym krokiem będzie zrobienie ciasta. 200 g masła ubijaj z 200 g cukru pudru na gładką masę. Rób to przez około osiem minut. Po tym czasie zacznij dodawać jajka, najlepiej pojedynczo co trzy minuty.
Zmniejsz obroty miksera, najlepiej do minimum. Przez sitko przesiewaj 250 g mąki z proszkiem do pieczenia. Dobrym pomysłem będzie dodanie tych składników w dwóch partiach.
Formę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłóż ciasto oraz pokrojony w plasterki rabarbar. Całość posyp kruszonką.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Po upływie tego czasu możesz sprawdzić za pomocą patyczka, czy wypiek jest już gotowy.