-
Haps
-
Jak przygotować
- Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką. Puszysty wypiek w sam raz na deser
Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką. Puszysty wypiek w sam raz na popołudniowy deser
Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką to znakomita propozycja na letni deser. Słodki wypiek i nieco kwaskowaty smak rośliny idealnie się sobą komponują. Przepis na ciasto jest banalnie prosty.
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem
Nie masz pomysłu, co możesz upichcić do kawy? Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką będzie wypiekiem idealnym. Słodko-kwaśny deser jest puszysty i rozpływa się w ustach. Możliwe, że bardzo szybko zniknie ze stołu. Przedstawiamy bardzo prosty przepis na ciasto.
Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką. Potrzebujesz tylko kilku składników
Przygotuj:
- 200 g miękkiego masła + 80 g do kruszonki,
- 200 g cukru pudru + odrobinę do posypania,
- cztery jajka w temperaturze pokojowej,
- 250 g mąki +150 g do kruszonki
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g cukru,
- 600 g rabarbaru.
Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką. Stwórz słodko-kwaśny wypiek
- Na początku przygotuj kruszonkę. Ustaw małą moc palnika i na patelni roztop 80 g masła. Dodaj cukier, a następnie mąkę. Wymieszaj wszystko razem i przełóż składniki do miseczki. Ostudź.
- Kolejnym krokiem będzie zrobienie ciasta. 200 g masła ubijaj z 200 g cukru pudru na gładką masę. Rób to przez około osiem minut. Po tym czasie zacznij dodawać jajka, najlepiej pojedynczo co trzy minuty.
- Zmniejsz obroty miksera, najlepiej do minimum. Przez sitko przesiewaj 250 g mąki z proszkiem do pieczenia. Dobrym pomysłem będzie dodanie tych składników w dwóch partiach.
- Formę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłóż ciasto oraz pokrojony w plasterki rabarbar. Całość posyp kruszonką.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Po upływie tego czasu możesz sprawdzić za pomocą patyczka, czy wypiek jest już gotowy.
- Ciasto posyp cukrem pudrem.