Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką. Puszysty wypiek w sam raz na popołudniowy deser

Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką to znakomita propozycja na letni deser. Słodki wypiek i nieco kwaskowaty smak rośliny idealnie się sobą komponują. Przepis na ciasto jest banalnie prosty.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem

Nie masz pomysłu, co możesz upichcić do kawy? Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką będzie wypiekiem idealnym. Słodko-kwaśny deser jest puszysty i rozpływa się w ustach. Możliwe, że bardzo szybko zniknie ze stołu. Przedstawiamy bardzo prosty przepis na ciasto.

Przetestowałyśmy przepis na ciasto z truskawkami i kruszonką. Jest lekkie, wilgotne i przygotujesz je w 15 minutPrzetestowałyśmy przepis na ciasto z truskawkami i kruszonką. Obowiązkowe na lato

Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką. Potrzebujesz tylko kilku składników

Przygotuj:

  • 200 g miękkiego masła + 80 g do kruszonki,
  • 200 g cukru pudru + odrobinę do posypania,
  • cztery jajka w temperaturze pokojowej,
  • 250 g mąki +150 g do kruszonki
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 100 g cukru,
  • 600 g rabarbaru.

Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką. Stwórz słodko-kwaśny wypiek

  1. Na początku przygotuj kruszonkę. Ustaw małą moc palnika i na patelni roztop 80 g masła. Dodaj cukier, a następnie mąkę. Wymieszaj wszystko razem i przełóż składniki do miseczki. Ostudź.
  2. Kolejnym krokiem będzie zrobienie ciasta. 200 g masła ubijaj z 200 g cukru pudru na gładką masę. Rób to przez około osiem minut. Po tym czasie zacznij dodawać jajka, najlepiej pojedynczo co trzy minuty. 
  3. Zmniejsz obroty miksera, najlepiej do minimum. Przez sitko przesiewaj 250 g mąki z proszkiem do pieczenia. Dobrym pomysłem będzie dodanie tych składników w dwóch partiach.
  4. Formę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłóż ciasto oraz pokrojony w plasterki rabarbar. Całość posyp kruszonką. 
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Po upływie tego czasu możesz sprawdzić za pomocą patyczka, czy wypiek jest już gotowy. 
  6. Ciasto posyp cukrem pudrem.
Więcej o: