Papieska kremówka bez pieczenia to deser na gorące dni. Jest lekka i świetnie smakuje

Papieska kremówka bez pieczenia to przepis idealny na letnie upały. Smakołyk jest lekki i doskonale smakuje. Nie jest też trudny w przygotowaniu, więc na pewno każdy sobie z nim poradzi. Spróbujcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kremówka papieska na każdą porę

Jeśli zastanawiacie się, jaki chłodny deser zrobić na gorące, letnie dni to mamy odpowiedź. Proponujemy szybkie papieskie kremówki bez pieczenia. Do ich zrobienia nie trzeba więcej niż pół godziny, więc to naprawdę deser last minute. Do tego wspaniale chłodzi w upały oraz świetnie smakuje. Goście będą na pewno zachwyceni. Przekonajcie się sami.

Do kremówek bez pieczenia nie potrzebujesz wielu produktów. Sprawdź listę składników

Papieskie kremówki w wersji last minute składają się z:

  • herbatników - paczki,
  • mleka - litra,
  • mąki - szklanki,
  • żółtek - 4 sztuk,
  • cukru - szklanki,
  • masła - całej kostki,
  • budyniu śmietankowego lub waniliowego w proszku - 2 opakowań,
  • cukru lub aromatu waniliowego - łyżki,
  • cukru pudru do ozdoby.

Zrobienie kremówek bez pieczenia nie zajmie więcej niż pół godziny. Jest bardzo szybkie

Jak zrobić deser bez pieczenia? W następujący sposób:

  1. Pół litra mleka wymieszaj z cukrem i roztopionym masłem, po czym zagotuj;
  2. Resztę mleka zmiksuj z żółtkami, budyniem, mąką i cukrem (lub aromatem) waniliowym;
  3. Połącz obie masy mleczne i dokładnie wymieszaj. Jeśli trzeba, przetrzyj przez sitko;
  4. Odstaw masę budyniową do ostygnięcia;
  5. W formie ułóż na dnie herbatniki, tak aby zakryć całe dno;
  6. Ostudzoną masę budyniową wylej na warstwę ciastek i rozprowadź dokładnie;
  7. Na wierzchu ułóż warstwę z herbatników, lekko je dociskając;
  8. Wstaw kremówkę do lodówki i schłódź przez kilka godzin, najlepiej na całą noc;
  9. Podawaj deser posypany cukrem pudrem;

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.