Przepis na gofry niczym z wakacyjnej budki. Triki na chrupiące gofry

Gofry to idealny pomysł na deser, śniadanie lub na pyszną kolację. Uwielbiane przez dzieci oraz dorosłych. Jak zrobić pyszne, chrupiące gofry, które znikną w kilka minut, chwilę po wyjęciu z gofrownicy? Przedstawiamy przepis na ciasto na gofry, które smakują jak te z najlepszej nadmorskiej budki.

Przepis na ciasto na gofry. Wskazówki, aby gofry wyszły chrupiące 

  • Jajka dodane do ciasta na gofry powinny być w temperaturze pokojowej - to pozwoli na uzyskanie piankowej struktury białek.
  • Białka dobrze ubite na sztywno – to w nich tkwi sekret przygotowania chrupiących gofrów. Pamiętaj, aby dopiero na samym końcu delikatnie wymieszać białka z resztą ciasta.
  • Gofrownica musi być uprzednio nagrzana, nie wolno jej otwierać w trakcie smażenia. 
  • Upieczone gofry najlepiej układać na kratce do odparowania, gdyż wtedy wychodzą chrupiące. Kładąc na talerzu zatrzymają w sobie wilgoć i w rezultacie będą miały gumowatą konsystencję.
  • Gofry pieczemy zawsze od razu po przygotowaniu ciasta, ponieważ ciasto z czasem traci pęcherzyki powietrza, które powstały podczas ubijania piany z białek. 

Przepis na gofry z gofrownicy

Pyszne, rumiane i chrupiące gofry – kto nie zna ich smaku? Gofry podajemy najczęściej w wersji na słodko: z bitą śmietaną, owocami, z kremem orzechowym, z cukrem pudrem. Możemy też przyrządzić je w wersji wytrawnej. Możliwości jest bardzo wiele, ale najważniejszy jest przepis, który pozwoli uzyskać wymarzony efekt. Z poniższego przepisu wychodzi około 12 gofrów (w zależności od foremki w naszej gofrownicy).

Składniki:

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej - 300 g
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 3 średnie jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

1. Jajka i mleko wyjmujemy wcześniej z lodówki. Mleko możemy delikatnie podgrzać.

2. Białka oddzielamy od żółtek. 

3. Do naczynia z żółtkami wlewamy lekko ciepłe mleko oraz 1/3 szklanki oleju roślinnego.

4. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie przy pomocy miksera na gładką masę.

5. Następnie czystymi trzepaczkami miksera ubijamy białka na sztywną masę, uprzednio dodając szczyptę soli. Kiedy białka zrobią się białe i puszyste, dodajemy łyżeczkę cukru i ubijamy dalej.

6. Do miski z ciastem dodajemy stopniowo po łyżce ubitej piany. Delikatnie mieszamy całość po każdej dodanej łyżce. 

Zobacz wideo Polecamy ten przepis:

7. Czyste płytki gofrownicy smarujemy odrobiną oleju - tylko do pierwszej serii gofrów. Gofrownicę  zamykamy i nagrzewamy do maksymalnej mocy. 

8. Przy pomocy łyżki nakładamy porcje na wyznaczone płytki w gofrownicy. Ciasto jest dość sztywne, zatem nie powinno wypływać poza płytki grzewcze. W zależności od mocy każdego urządzenia, pieczemy około 4-7 min. 

9. Gofry pieczemy zawsze do lekkiego zarumienienia. 

10. Gotowe gofry podajemy z bitą śmietaną, dodajemy owoce i dekorujemy listkiem mięty. Możemy też podać posypane cukrem pudrem. Możliwości jest wiele i tylko od nas zależy podanie i wybór dodatków.

Gofry mogą stać się bazą wyjątkowego śniadania. Jesteś ciekawy jak urozmaicić posiłki i zaskoczyć domowników? Sprawdź inspiracje w naszym artykule:

Zobacz też:

Więcej o: