Pyszne, rumiane i chrupiące gofry – kto nie zna ich smaku? Gofry podajemy najczęściej w wersji na słodko: z bitą śmietaną, owocami, z kremem orzechowym, z cukrem pudrem. Możemy też przyrządzić je w wersji wytrawnej. Możliwości jest bardzo wiele, ale najważniejszy jest przepis, który pozwoli uzyskać wymarzony efekt. Z poniższego przepisu wychodzi około 12 gofrów (w zależności od foremki w naszej gofrownicy).
Składniki:
Przygotowanie:
1. Jajka i mleko wyjmujemy wcześniej z lodówki. Mleko możemy delikatnie podgrzać.
2. Białka oddzielamy od żółtek.
3. Do naczynia z żółtkami wlewamy lekko ciepłe mleko oraz 1/3 szklanki oleju roślinnego.
4. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie przy pomocy miksera na gładką masę.
5. Następnie czystymi trzepaczkami miksera ubijamy białka na sztywną masę, uprzednio dodając szczyptę soli. Kiedy białka zrobią się białe i puszyste, dodajemy łyżeczkę cukru i ubijamy dalej.
6. Do miski z ciastem dodajemy stopniowo po łyżce ubitej piany. Delikatnie mieszamy całość po każdej dodanej łyżce.
7. Czyste płytki gofrownicy smarujemy odrobiną oleju - tylko do pierwszej serii gofrów. Gofrownicę zamykamy i nagrzewamy do maksymalnej mocy.
8. Przy pomocy łyżki nakładamy porcje na wyznaczone płytki w gofrownicy. Ciasto jest dość sztywne, zatem nie powinno wypływać poza płytki grzewcze. W zależności od mocy każdego urządzenia, pieczemy około 4-7 min.
9. Gofry pieczemy zawsze do lekkiego zarumienienia.
10. Gotowe gofry podajemy z bitą śmietaną, dodajemy owoce i dekorujemy listkiem mięty. Możemy też podać posypane cukrem pudrem. Możliwości jest wiele i tylko od nas zależy podanie i wybór dodatków.
Gofry mogą stać się bazą wyjątkowego śniadania. Jesteś ciekawy jak urozmaicić posiłki i zaskoczyć domowników? Sprawdź inspiracje w naszym artykule:
Zobacz też: