Gofry bez jajek. Przepis na pyszne gofry wegańskie - dla alergików i nie tylko

Gofry bez jajek to świetna opcja dla tych, którzy w swojej diecie unikają jajek, ale nie chcą rezygnować z tych słodkich przyjemności. Gofry to idealny pomysł na śniadanie lub na pyszną kolację. Co zrobić jeśli nasze pociechy lub my sami nie możemy spożywać produktów odzwierzęcych? Jak przygotować pyszne gofry wegańskie? Przedstawiamy przepis na proste ciasto na gofry bez jajek i mleka.

Przepis na gofry bez jajek

Czasem jesteśmy zmuszeni wyeliminować niektóre produkty z diety dzieci, a nawet dorosłych. Wszelkie alergie powodują, że musimy zastąpić tradycyjne menu nowymi przepisami z innym składem. Masz ochotę na pyszne gofry, ale musisz zrezygnować z jajek lub mleka? Trzeba wybrać sprawdzony przepis na gofry bez jajek i zainwestować w mocną gofrownicę

Gofry wytrawne - jak przygotować?Pyszne przepisy na gofry wytrawne na 3 sposoby. Idealne dla każdego!

Gofry bez jajek są bardzo smaczne. Przygotujemy je równie szybko jak te według klasycznego przepisu. Poznaj przepis na gofry bez jajek i przygotuj potrzebne składniki. 

Składniki: 

  • 400 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka, maślanki lub kefiru 
  • 150 g miękkiego twarożku lub sera białego mielonego
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • cukier waniliowy do smaku 
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

1. W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt lub mleko, serek i cukier waniliowy. Najlepiej użyć miksera i wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę.

2. Czyste płytki gofrownicy smarujemy odrobiną oleju - tylko do pierwszej serii gofrów. Gofrownicę  zamykamy i nagrzewamy do maksymalnej mocy. 

3. Przy pomocy łyżki nakładamy porcje na wyznaczone płytki w gofrownicy. Ciasto jest dość sztywne, zatem nie powinno wypływać poza płytki grzewcze. W zależności od mocy każdego urządzenia, pieczemy je około 4-7 minut. 

4. Gofry pieczemy zawsze do lekkiego zarumienienia. 

5. Upieczone gofry najlepiej układać na kratce do odparowania, ponieważ wtedy wychodzą chrupiące. Kładąc gofry na talerzu zatrzymamy w nich wilgoć i w rezultacie będą miały gumową konsystencję.

6. Gofry podajemy z bitą śmietaną, dodajemy owoce i dekorujemy listkiem mięty. Możemy też podać je posypane cukrem pudrem lub z kremem czekoladowym.

Zobacz wideo Polecamy ten przepis:

Przepis na proste wegańskie gofry – gofry bez jajek, gofry bez mleka

Jeśli nie możemy lub nie chcemy spożywać produktów odzwierzęcych i przeszliśmy na dietę wegańską, to przedstawiamy niesamowicie prosty przepis na gofry bez mleka i jajek. Smakują jak te z dzieciństwa, pomimo iż są pozbawione podstawowych składników - jaj oraz mleka, maślanki lub kefiru. Nie potrzebujemy wymyślnych składników, aby cieszyć się pysznymi i chrupiącymi goframi. 

Składniki: 

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 300 ml mleka roślinnego (np. migdałowe, sojowe lub inne roślinne)
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

1. Mielone siemię lniane zalej 4 łyżkami gorącej wody. Zamieszaj dokładnie do uzyskania charakterystycznej lepiącej mikstury.

2. Połącz ze sobą wszystkie składniki przy pomocy blendera lub miksera.

3. Czyste płytki gofrownicy smarujemy odrobiną oleju - tylko do pierwszej serii gofrów. Gofrownicę  zamykamy i nagrzewamy do maksymalnej mocy. 

4. Piecz gofry przez kilka minut, aż staną się złote i chrupiące - czas pieczenia zależy od gofrownicy.

5. Gofry te możemy podawać na słodko oraz w wersji wytrawnej.

Zobacz też: Wegański sernik - rewolucyjny, mięciutki. Obawiasz się smaku soi? Dodaj jeden składnik

Więcej o: