Czasem jesteśmy zmuszeni wyeliminować niektóre produkty z diety dzieci, a nawet dorosłych. Wszelkie alergie powodują, że musimy zastąpić tradycyjne menu nowymi przepisami z innym składem. Masz ochotę na pyszne gofry, ale musisz zrezygnować z jajek lub mleka? Trzeba wybrać sprawdzony przepis na gofry bez jajek i zainwestować w mocną gofrownicę.
Gofry bez jajek są bardzo smaczne. Przygotujemy je równie szybko jak te według klasycznego przepisu. Poznaj przepis na gofry bez jajek i przygotuj potrzebne składniki.
Składniki:
Przygotowanie:
1. W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt lub mleko, serek i cukier waniliowy. Najlepiej użyć miksera i wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę.
2. Czyste płytki gofrownicy smarujemy odrobiną oleju - tylko do pierwszej serii gofrów. Gofrownicę zamykamy i nagrzewamy do maksymalnej mocy.
3. Przy pomocy łyżki nakładamy porcje na wyznaczone płytki w gofrownicy. Ciasto jest dość sztywne, zatem nie powinno wypływać poza płytki grzewcze. W zależności od mocy każdego urządzenia, pieczemy je około 4-7 minut.
4. Gofry pieczemy zawsze do lekkiego zarumienienia.
5. Upieczone gofry najlepiej układać na kratce do odparowania, ponieważ wtedy wychodzą chrupiące. Kładąc gofry na talerzu zatrzymamy w nich wilgoć i w rezultacie będą miały gumową konsystencję.
6. Gofry podajemy z bitą śmietaną, dodajemy owoce i dekorujemy listkiem mięty. Możemy też podać je posypane cukrem pudrem lub z kremem czekoladowym.
Jeśli nie możemy lub nie chcemy spożywać produktów odzwierzęcych i przeszliśmy na dietę wegańską, to przedstawiamy niesamowicie prosty przepis na gofry bez mleka i jajek. Smakują jak te z dzieciństwa, pomimo iż są pozbawione podstawowych składników - jaj oraz mleka, maślanki lub kefiru. Nie potrzebujemy wymyślnych składników, aby cieszyć się pysznymi i chrupiącymi goframi.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Mielone siemię lniane zalej 4 łyżkami gorącej wody. Zamieszaj dokładnie do uzyskania charakterystycznej lepiącej mikstury.
2. Połącz ze sobą wszystkie składniki przy pomocy blendera lub miksera.
3. Czyste płytki gofrownicy smarujemy odrobiną oleju - tylko do pierwszej serii gofrów. Gofrownicę zamykamy i nagrzewamy do maksymalnej mocy.
4. Piecz gofry przez kilka minut, aż staną się złote i chrupiące - czas pieczenia zależy od gofrownicy.
5. Gofry te możemy podawać na słodko oraz w wersji wytrawnej.
Zobacz też: Wegański sernik - rewolucyjny, mięciutki. Obawiasz się smaku soi? Dodaj jeden składnik