Kawa mrożona z lodami - przepis na upalne dni. Pomysły na orzeźwiający napój

Mrożona kawa to idealny napój na gorące dni - pobudza do działania, orzeźwia i chłodzi, a przy tym może być pysznym deserem. Mrożonej kawy możemy napić się nie tylko w kawiarni, ale również sami przygotować ten kawowy napój w domu. Zabaw się w baristę i przygotuj pyszną kawę z lodem. Kawa mrożona - pomysły.

Kawa mrożona – jak zrobić kawowy napój w domu?

W sezonie letnim kawa mrożona cieszy się dużą popularnością, ponieważ oprócz doskonałego smaku, stanowi świetny sposób na orzeźwienie. Aktualnie możemy spotkać różne warianty kawy mrożonej: słynna frappe, cold brew coffe, caffe freddo, freddo cappuccino. Nie bez powodu w krajach takich jak Włochy, Grecja czy Hiszpania kawa mrożona jest bardzo popularna. Zachęcamy do próbowania różnych rodzajów kawy i różnych dodatków, aby znaleźć idealną kawę mrożoną dla siebie.

Chłodny napój można przygotować na dwa sposoby:

  • parząc kawę tak jak zwykle, na gorąco, a następnie dodając do niej schłodzone mleko oraz kostki lodu
  • parząc kawę na zimno, czyli mocząc ziarna kawy w chłodnej wodzie przez co najmniej 12 godzin - to cold brew coffee

Najpopularniejszy w sezonie letnim napój z zawartością kofeiny, czyli frappe, powstało przez zupełny przypadek dopiero w XX wieku. Wymyślił je smakosz kawy pracujący dla słynnego przedsiębiorstwa spożywczego, promując w Grecji nowy produkt marki. Miał ochotę na kawę, lecz akurat nie miał dostępu do gorącej wody. Wpadł wtedy na pomysł, który okazał się przełomem – wsypał do shakera kawę rozpuszczalną, cukier oraz zimną wodę. W ten sposób powstała pierwsza kawa mrożona typu frappe, którą obecnie można spotkać niemal w każdej kawiarni.

Kawa mrożona – pomysły

Kiedy żar leje się z nieba, sięgnij po mrożoną kawę. Caffe freddo to jedna z najpopularniejszych kaw na zimno – łatwa w przygotowaniu, pyszna, pobudzająca, aromatyczna i stworzona do picia w letnie dni. Występuje w wielu wersjach – najbardziej znana jako freddo espresso oraz freddo cappuccino. Napój jest przygotowany na bazie świeżo zmielonej kawy ziarnistej połączonej z klasycznym espresso – jest zatem mocny, doskonale pobudza i świetnie nadaje się na początek dnia. Caffe freddo jest niezwykle popularne we Włoszech, ale cenione również w Grecji, która spopularyzowała na całym świecie rytuał picia mrożonej kawy frappe. Zapoznaj się z pomysłami na ten pyszny kawowy deser.

Zobacz wideo Zobacz też:

Frappe - kawa delikatnie mleczna

Tradycyjne frappe to prosty, zimny napój kawowy składający się z kawy rozpuszczalnej, zimnej wody, lodu oraz opcjonalnie mleka i cukru. Przygotowuje się go w ten sposób, że do wysokiej szklanki wsypujemy dwie łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej oraz opcjonalnie cukier i zalewamy około trzema łyżkami zimnej wody. Całość mieszamy przez kilka sekund za pomocą specjalnego miksera do frappe lub shakera, aż uzyskamy puszystą, grubą warstwę kawowej pianki, która może mieć nawet kilka centymetrów wysokości. Kawę, wedle upodobań, uzupełniamy mlekiem i kostkami lodu. Kawa frappe to jedna z najłatwiejszych do przygotowania kaw mrożonych. 

Przepis na freddo espresso

Składniki:

  • 60 ml espresso (możesz użyć swojej ulubionej kawy ziarnistej lub kapsułek) 
  • lód w kostkach
  • cukier

Przygotowanie:

1. Zaparz podwójne espresso i przelej je do shakera.

2. Dodaj 3-4 kostki lodu (oraz opcjonalnie cukier), energicznie potrząśnij.

3. Przelej napój do szklanki i wrzuć jeszcze kilka dodatkowych kostek. Freddo espresso gotowe.

Przepis na cappuccino freddo

Składniki:

  • 60 ml espresso (podobnie jak w przypadku espresso freddo użyj swojej ulubionej kawy)
  • 80 ml zimnego mleka
  • lód w kostkach
  • cukier

Przygotowanie:

1. Zaparz podwójne espresso. 

2. Napój przelej do shakera, dodaj cukier (jeśli słodzisz) oraz 3-4 kostki lodu. Potrząsaj, aż kawa będzie chłodna i powstanie piana. 

3. Następnie spień zimne mleko. 

4. Kawę przelej do szklanki, dodaj kostki lodu i powoli wlewaj mleko. 

5. Cappuccino freddo możesz też urozmaicić ulubionymi dodatkami, np. posypać cynamonem.

Mrożona kawa z tonikiem

Choć kawa z tonikiem brzmi jak co najmniej dziwne połączenie smakowe, to jest pyszna i orzeźwiająca jak żadna inna. Gorzki, cytrusowy tonic idealnie łączy się z mocnym, lekko orzechowym espresso. Napój ten smakuje równie dobrze, jak wygląda. Dwukolorowe warstwy espresso tonic zaskoczą niejednego smakosza kawy.

Składniki:

  • 21g kawy mielonej
  • 6 kostek lodu
  • 3 plasterki cytryny
  • 300 ml toniku

Przygotowanie: 

Z tego przepisu przygotujesz 3 espresso z tonikiem. Kawa z tonikiem przygotowywana jest ze świeżo zaparzonej kawy espresso. Warto wybrać tutaj dobre ziarna. Im głębszy smak kawy, tym lepiej będzie smakować espresso tonic. Kawę należy zaparzyć w ekspresie ciśnieniowym. Z 21 gram świeżo zmielonych ziaren otrzymasz 3 małe filiżanki kawy. 

Do każdej ze szklanek włożyć po 2 kostki lodu i wlać tonic (po około 100 ml). Należy odczekać chwilę, aby piana opadła i ułożyć na kostkach lodu cząstki cytryny. Następnie powoli wlać jeszcze ciepłą kawę, tak aby utworzyły się warstwy napoju. 

Kawa mrożona z lodami

Jak zrobić kawę mrożoną szybko, a przy tym z dodatkiem ulubionych lodów? W tym wypadku posłużymy się ciemną, paloną kawą. Sukces tego połączenia wynika z kontrastu intensywnego smaku kawy ze słodyczą lodów waniliowych lub śmietankowych dobrej jakości. 

Składniki: 

  • Ziarna kawy lub ulubiona kawa rozpuszczalna
  • Ekspres automatyczny lub kawiarka (a w jej wypadku również młynek)
  • Schłodzone mleko
  • Lody w ulubionym smaku (np.: waniliowe, śmietankowe, orzechowe)

Przygotowanie: 

1. Przygotuj 250 ml kawy zbliżonej konsystencją do espresso - może być taka przygotowana w kawiarce, ale może być też po prostu kawa z ekspresu automatycznego. Posłódź kawę i daj jej ostygnąć, a w tym czasie przygotuj słodką część tego przepisu.

2. Do komory blendera wlej 100 ml zimnego mleka, wrzuć 2-3 gałki ulubionych lodów,  dodaj przygotowaną wcześniej kawę, miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Uwaga: w prostszej wersji wystarczy umieścić w szklance gałkę lodów i zalać je świeżo zaparzonym espresso - tak niewiele trzeba, by skomponować idealną kawę na letnie dni!

Zobacz też: Ta kawa nie tylko nieziemsko wygląda, ale i smakuje wyśmienicie. Dalgona coffee - kawa po koreańsku to hit

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.