Sałatka na grilla. Warzywne dodatki, które urozmaicą mięsne dania

Sałatki na grilla to idealny pomysł na dodatek do mięs. Niektóre urozmaicą kiełbaski i karkówkę, inne mogą je zastąpić. Poznajcie kilka przepisów na pożywne potrawy.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Quritto z kurczakiem

Nie wiesz, które dania mogłyby urozmaicić mięsne potrawy na grillu? Sałatki będą świetnym pomysłem. Idealnie pasują do kiełbasek i karkówki. Mogą też je zastąpić, bo wiele w nich treściwych składników i wartości odżywczych.

Sałatka na grilla. Lekkie dania, które stanowią idealny dodatek do mięs

Składniki do klasycznej sałatki Colesław:

  • biała kapusta,
  • pół cebuli lub por,
  • dwie marchewki,
  • osiem łyżek majonezu,
  • łyżeczka soli,
  • 3/4 łyżeczki pieprzu,
  • łyżka octu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • posiekany koperek,
  • dwie łyżeczki miodu.

Wykonanie:

Cebulę obierz i posiekaj, kapustę poszatkuj, marchew zetrzyj na tarce. Dodaj majonez, miód, ocet, sok z cytryny i koperek. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.

Sałatka na grilla z rzodkiewki - składniki:

  • pęczek rzodkiewek,
  • biała kapusta,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • majonez,
  • sól i pieprz.

Posiekaj szczypiorek i koperek. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce. Dopraw i dodaj majonez według uznania. Wymieszaj.

Sałatka z serem feta - składniki:

  • pół główki lodowej sałaty,
  • szczypiorek,
  • natka pietruszki,
  • czerwona papryka,
  • dwa kiszone ogórki,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • pomidor,
  • 80 g sera feta,
  • cztery łyżki oliwy,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz, oregano,
  • łyżeczka miodu.

Kapustę, paprykę, cebulę i ogórki kiszone drobno pokrój. Pietruszkę i szczypiorek posiekaj. Włóż je do dużej miski. Z oliwy, miodu, soku z cytryny i przypraw zrób dip. Polej nim warzywa, na górze sałatki poukładaj kawałki sera feta.

Sałatka na grilla z mięsem. Kilka przepisów

Sałatka cezar w odmienionej wersji - składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 1 1/2 pęczka szparagów,
  • 70 g boczku,
  • sałata rzymska,
  • osiem łyżek tartego parmezanu,
  • bagietka,
  • oliwa,
  • sól oraz pieprz,
  • sos - pięć łyżek majonezu, 1 1/2 łyżeczki jogurtu naturalnego, dwa ząbki czosnku 1 1/2 łyżeczki musztardy, 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny.

Kurczaka pokrój, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Usmaż je do miękkości i zarumienienia. Gotuj szparagi przez trzy minuty w osolonej wodzie, następnie je pokrój. Poszatkuj sałatę. Oba warzywa wymieszaj. Boczek i pokrojoną bagietkę usmaż tak, by były chrupkie. Połącz wszystkie składniki na sos i polej połową szparagi i sałatę. Dodaj kurczaka i wylej resztę sosu. Boczek pokrój i dodaj go do sałatki razem z bagietką. Całość posyp parmezanem.

Sałatka z kurczakiem na słodko - składniki

  • 100 g ryżowego makaronu,
  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 3/4 łyżeczki kurkumy i papryki w proszku,
  • cztery łyżki oliwy,
  • trzy szklanki poszatkowanej kapusty,
  • pół marchewki,
  • pół cukinii,
  • szczypiorek,
  • cztery łyżki sosu sojowego,
  • osiem łyżek słodkiego sosu chili,
  • dwa mango.

Ugotuj makaron. Kurczaka pokrój, posyp kurkumą i papryką, polej oliwą oraz usmaż do miękkości. Poszatkuj kapustę. Ogórka i marchewkę pokrój na plasterki. W tym celu możesz użyć obieraczki. Warzywa wymieszaj, dodaj szczypiorek i oba sosy. Pokrój jedno mango na kawałki. Dodaj do sałatki razem z kurczakiem. Drugie mango zmiksuj i polej nim danie. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.