Knedle z truskawkami - przepis z babcinego zeszytu. Żeby były delikatne, pilnuj proporcji

Knedle z truskawkami to wymarzony letni obiad na słodko. Knedle to nic innego niż ziemniaczane pyzy nadziewane owocami - najczęściej właśnie truskawkami lub śliwkami. Przepis na knedle z truskawkami jest banalny i dziś pokażemy ci starą, babciną recepturę. Najważniejsze są proporcje mąki do ziemniaków - jeśli przesadzisz, knedle ci nie wyjdą.

Więcej przepisów na dania z truskawkami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepis na knedle z truskawkami zawiera jedynie 5 składników, jest to danie łatwe, przyjemne i bardzo smaczne. Żeby wykonać knedle z truskawkami, musisz jednak uważać na proporcje. Jeśli dodasz za dużo maki, kluseczki wyjdą twarde, gumowate i po prostu niesmaczne. Poniżej przedstawimy ci najlepszy przepis na knedle prosto z babcinego zeszytu. 

Knedle z truskawkami - przepis na idealny letni obiad

Składniki:

  • 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • ok. 300 - 400 g truskawek
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli lub cukru

Knedle z truskawkami - sposób wykonania:

  1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przełóż do miski i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Możesz także użyć maszynki do mielenia - ważne, żeby ziemniaki zmielić na gładką masę, by nie było żadnych grudek.
  2. Do zmielonych ziemniaków wbij jajka, dosól i wsyp najpierw ok. 100 g mąki. Zacznij wyrabiać ciasto jak na kopytka, stopniowo dosypując tyle mąki, by ciasto było miękkie, ale zwarte i ładnie odchodziło od rąk.
  3. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę lub blat i podziej na części. Każdą z nich uformuj w rulon i wycinaj kawałki ciasta. Następnie lekko spłaszcz je w dłoni. Na środek każdego kawałka połóż truskawkę (lub jej połowę, jeśli owoc był duży). Następnie szczelnie zalep brzegi tak, by podczas gotowania nie dostała się woda do środka. Nadaj kluseczkom okrągły kształt i partiami wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj ok. 5 minut od czasu wypłynięcia.

Tak przygotowane knedle z truskawkami podawaj na słodko, z rozpuszczonym masłem i bułką tartą lub ze słodką śmietaną. Bez względu, jaką opcję podania wybierzesz, możesz być pewien, że to będą najlepsze knedle, niemal identyczne jak te, które przed laty robiła babcia.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.