Jak zamrozić truskawki? Kilka ważnych zasad, o których warto pamiętać [LISTA]

Prawdopodobnie wszyscy uwielbiają truskawki - są niskokaloryczne, zdrowe, mają niepowtarzalny smak i zapach. Niestety sezon na nie trwa stosunkowo krótko - można jednak zdecydować się na ich zamrożenie, jeżeli chcemy np. zrobić lody domowej roboty, albo zachować je aż do zimy. Jak zamrozić truskawki?

Mrożenie owoców, w tym truskawek, to najlepszy sposób konserwacji żywności. Dzięki niskim temperaturom udaje się zachować większość składników odżywczych. Należy to jednak robić umiejętnie i pamiętać o kolejności etapów przygotowania. W ten sposób będą przydatne do spożycia jeszcze długo po upływie sezonu.

Zobacz wideo Truskawka to tak naprawdę poziomka! I na dodatek... ananasowa

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak zamrozić truskawki? Wielkość owoców ma znaczenie

  1. Do mrożenia najlepiej nadają się duże, dorodne, jędrne i - rzecz jasna - nieuszkodzone truskawki.
  2. Owoce należy myć pod zimną, bieżącą wodą. Nie należy na razie usuwać szypułek, gdyż w przeciwnym razie woda przedostaje się do ich wnętrza, co skutkuje utratą jędrności.
  3. Osuszone truskawki obieramy z szypułek. Można to zrobić ręcznie, ale najlepiej wykorzystać do tego specjalne szczypce, które znacznie ułatwiają nam pracę.
  4. Osuszone truskawki układamy na tackach w taki sposób by nie stykały się ze sobą, a przez to nie posklejały. Ostatni krok to umieszczenie ich zamrażarce na około dwie, trzy godziny.
  5. Po upływie tego czasu przekładamy truskawki do pojemników lub specjalnie przeznaczonych do tego woreczków. Zwykłe woreczki foliowe są nieodporne na działanie ujemnych temperatur i często podczas wyciągania, lub przekładania do innej szuflady, rozrywają się.

Truskawki najlepiej mrozić w temperaturze minus 18 stopni Celsjusza bądź niższej - jest to szczególnie ważne, jeżeli zależy nam, by zachowały kształt i świeży smak na chłodniejsze pory roku. Truskawki można przechowywać w zamrażalniku nawet przez 12 miesięcy (źródło: aniaradzi.pl, akademiasmaku.pl).

Co warto wiedzieć o rozmrażaniu truskawek?

Im wolniejszy proces rozmrażania owoców, tym, lepsze walory smakowe zachowują. Najkorzystniejszym sposobem rozmrażania jest więc wyciągnięcie ich z zamrażarki i umieszczenie ich w najniższej półkę w lodówce. Najlepiej unikać rozmrażania truskawek w kuchence mikrofalowej: w ten sposób stracą najwięcej wartości odżywczych (według: zamrazarca.com).

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.