Mrożenie owoców, w tym truskawek, to najlepszy sposób konserwacji żywności. Dzięki niskim temperaturom udaje się zachować większość składników odżywczych. Należy to jednak robić umiejętnie i pamiętać o kolejności etapów przygotowania. W ten sposób będą przydatne do spożycia jeszcze długo po upływie sezonu.
Zobacz wideo
Truskawka to tak naprawdę poziomka! I na dodatek... ananasowa
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Jak zamrozić truskawki? Wielkość owoców ma znaczenie
- Do mrożenia najlepiej nadają się duże, dorodne, jędrne i - rzecz jasna - nieuszkodzone truskawki.
- Owoce należy myć pod zimną, bieżącą wodą. Nie należy na razie usuwać szypułek, gdyż w przeciwnym razie woda przedostaje się do ich wnętrza, co skutkuje utratą jędrności.
- Osuszone truskawki obieramy z szypułek. Można to zrobić ręcznie, ale najlepiej wykorzystać do tego specjalne szczypce, które znacznie ułatwiają nam pracę.
- Osuszone truskawki układamy na tackach w taki sposób by nie stykały się ze sobą, a przez to nie posklejały. Ostatni krok to umieszczenie ich zamrażarce na około dwie, trzy godziny.
- Po upływie tego czasu przekładamy truskawki do pojemników lub specjalnie przeznaczonych do tego woreczków. Zwykłe woreczki foliowe są nieodporne na działanie ujemnych temperatur i często podczas wyciągania, lub przekładania do innej szuflady, rozrywają się.
Truskawki najlepiej mrozić w temperaturze minus 18 stopni Celsjusza bądź niższej - jest to szczególnie ważne, jeżeli zależy nam, by zachowały kształt i świeży smak na chłodniejsze pory roku. Truskawki można przechowywać w zamrażalniku nawet przez 12 miesięcy (źródło: aniaradzi.pl, akademiasmaku.pl).
Co warto wiedzieć o rozmrażaniu truskawek?
Im wolniejszy proces rozmrażania owoców, tym, lepsze walory smakowe zachowują. Najkorzystniejszym sposobem rozmrażania jest więc wyciągnięcie ich z zamrażarki i umieszczenie ich w najniższej półkę w lodówce. Najlepiej unikać rozmrażania truskawek w kuchence mikrofalowej: w ten sposób stracą najwięcej wartości odżywczych (według: zamrazarca.com).