Najprostsze ciasto truskawkowe z budyniem. Zastosuj prosty trik, a będzie lekkie jak chmurka

Sezon letni niewątpliwie sprzyja słodkim wypiekom. W lokalnych warzywniakach znajdziemy świeże truskawki, maliny, porzeczki i inne wspaniałe owoce. Jeśli macie ochotę na ciasto, które doskonale uzupełni smak kawy lub ulubionej herbaty - nie szukajcie dłużej. Ten przepis to prawdziwy hit.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Podczas przygotowania ciasta, często musimy zdecydować się na konkret - robimy coś z galaretką, biszkoptem, czy może budyniem i owocami? W tym przepisie nie ma miejsca na rezygnowanie z któregokolwiek z tych składników. Możemy mieć wszystko, bez dużego wysiłku, a efekt jest spektakularny. Podpowiadamy, jak przyrządzić genialne, letnie ciasto z truskawkami i budyniem, na biszkoptowym spodzie. 

Ciasto z truskawkami i budyniem. Składniki

  • 2 galaretki truskawkowe,
  • pół kilograma umytych i osuszonych truskawek pokrojonych w ćwiartki,
  • pół litra mleka,
  • 7 łyżek cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 6 żółtek,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 300 g miękkiego masła,
  • biszkopt (gotowy lub: 6 jajek, szklanka cukru pudru, 3/4 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka octu).

Sposób przygotowania

1. Zacznij od biszkoptu. Piekarnik nagrzej w trybie góra-dół do 180 st. C. W wysokiej misce ubij białka na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier. Następnie (ciągle ubijając) dodaj żółtka, ocet, mąkę i proszek do pieczenia,

2. Biszkoptową masę wylej na wysmarowaną masłem blaszkę. Piecz około 20 minut,

3. Pora na domową masę budyniową. Do miski wlej 250 ml mleka. Dodaj żółtka i mąkę, a następnie zmiksuj na gładką masę,

4. W rondelku podgrzej pozostałe mleko. Rozpuść w nim cukier i cukier waniliowy i doprowadź do wrzenia. Następnie dolej mieszankę budyniową i ponownie zagotuj, ciągle mieszając. Kiedy uzyskasz gęstą masę, zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia,

5. Masło ucieraj przez 5-7 minut, aż będzie bardzo puszyste (dzięki temu masa będzie bardzo lekka). Stopniowo dodawaj do niego schłodzony budyń,

6. Budyniową masę wylej na biszkopt i wstaw do lodówki,

7. Przygotuj galaretki. Rozpuść je w 3 szklankach gorącej wody i odstaw do stężenia w chłodne miejsce. Następnie wylej na ciasto,

8. W lekko zgęstniałej galaretce umieść kawałki truskawek. Odstaw na kilka godzin do lodówki. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.