Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Podczas przygotowania ciasta, często musimy zdecydować się na konkret - robimy coś z galaretką, biszkoptem, czy może budyniem i owocami? W tym przepisie nie ma miejsca na rezygnowanie z któregokolwiek z tych składników. Możemy mieć wszystko, bez dużego wysiłku, a efekt jest spektakularny. Podpowiadamy, jak przyrządzić genialne, letnie ciasto z truskawkami i budyniem, na biszkoptowym spodzie.
1. Zacznij od biszkoptu. Piekarnik nagrzej w trybie góra-dół do 180 st. C. W wysokiej misce ubij białka na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier. Następnie (ciągle ubijając) dodaj żółtka, ocet, mąkę i proszek do pieczenia,
2. Biszkoptową masę wylej na wysmarowaną masłem blaszkę. Piecz około 20 minut,
3. Pora na domową masę budyniową. Do miski wlej 250 ml mleka. Dodaj żółtka i mąkę, a następnie zmiksuj na gładką masę,
4. W rondelku podgrzej pozostałe mleko. Rozpuść w nim cukier i cukier waniliowy i doprowadź do wrzenia. Następnie dolej mieszankę budyniową i ponownie zagotuj, ciągle mieszając. Kiedy uzyskasz gęstą masę, zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia,
5. Masło ucieraj przez 5-7 minut, aż będzie bardzo puszyste (dzięki temu masa będzie bardzo lekka). Stopniowo dodawaj do niego schłodzony budyń,
6. Budyniową masę wylej na biszkopt i wstaw do lodówki,
7. Przygotuj galaretki. Rozpuść je w 3 szklankach gorącej wody i odstaw do stężenia w chłodne miejsce. Następnie wylej na ciasto,
8. W lekko zgęstniałej galaretce umieść kawałki truskawek. Odstaw na kilka godzin do lodówki.