Truskawki na zimę w słoikach. Pyszne przetwory z sezonowych owoców - smak lata w domowej spiżarce

Truskawki na zimę w słoikach to przepis na letni rarytas, którego nie może zabraknąć w domowej spiżarce. To także idealny pomysł na wykorzystanie dojrzałych owoców, które mogłyby się zmarnować. Sprawdź jak przygotować pyszne przetwory - kluczowa jest odpowiednia pasteryzacja.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Truskawki to jeden ze smaków lata. Ten sezonowy owoc nie tylko pysznie smakuje, ale także dostarcza wielu witamin. Jest smaczną przekąską, ale także składnikiem wielu deserów, wypieków, a nawet dodatkiem do dań wytrawnych. Niestety sezon szybko mija, dlatego warto zamknąć ten wyjątkowy smak w słoiku, by w dowolnej chwili móc się nim ponownie rokoszować.

Truskawki w słoiku na zimęZachowaj trochę lata na zimę - przygotuj truskawki w słoikach

Truskawki na zimę w słoikach - domowe przetwory

Jednym z najbardziej lubianych owoców, które moglibyśmy jeść bez przerwy niemal cały rok, są oczywiście truskawki. Kiedy jednak kupujemy je w sklepach zimą czy jesienią, nie są tak pyszne, jak te świeże w sezonie. Najlepszym sposobem, by zachować ich smak, jest zrobienie domowych przetworów. W ten sposób w dowolnym momencie możemy rozkoszować się ich smakiem, dodać je do ciasta, deseru czy ulubionego koktajlu. 

Przygotowywanie przetworów jest nie tylko tradycyjną metodą przechowywanie żywności, ale także ekonomiczna metoda. Dzięki niej dojrzałe truskawki nie przejrzeją, a zostaną zamknięte w słoiku w słodkiej zalewie. To nie tylko zminimalizuje wyrzucanie żywności, ale także będzie smacznym, letnim, akcentem z jesienne czy zimowe dni. 

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Truskawki na zimę - przepis na przetwory

Jeśli chcemy przygotować przetwory z truskawek mamy kilka opcji - kompot, owoce w syropie, mus, nalewka, dżem czy sok. Aby zachować całe owoce, możemy przygotować je w słoiku z dodatkiem cukru. 

Składniki: 

  • 1 kg truskawek,
  • 1,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek
  2. Truskawki osuszamy ręcznikiem papierowym.
  3. Do słoika wrzucamy naprzemiennie warstwę owoców i warstwę cukru, do 3/4 wysokości. Na wierzchu powinna być warstwa cukru.
  4. Słoik mocno zakręcamy i przechodzimy do pasteryzacji. 
  5. Na dno garnka kładziemy bawełnianą ściereczkę, następnie słoiki, całość zalewamy wodą tak, aby były zakryte. 
  6. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Wtedy wyjmujemy słoiki i odstawiamy je do całkowitego wystudzenia.
  7. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Więcej o: