Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Truskawki to jeden ze smaków lata. Ten sezonowy owoc nie tylko pysznie smakuje, ale także dostarcza wielu witamin. Jest smaczną przekąską, ale także składnikiem wielu deserów, wypieków, a nawet dodatkiem do dań wytrawnych. Niestety sezon szybko mija, dlatego warto zamknąć ten wyjątkowy smak w słoiku, by w dowolnej chwili móc się nim ponownie rokoszować.
Jednym z najbardziej lubianych owoców, które moglibyśmy jeść bez przerwy niemal cały rok, są oczywiście truskawki. Kiedy jednak kupujemy je w sklepach zimą czy jesienią, nie są tak pyszne, jak te świeże w sezonie. Najlepszym sposobem, by zachować ich smak, jest zrobienie domowych przetworów. W ten sposób w dowolnym momencie możemy rozkoszować się ich smakiem, dodać je do ciasta, deseru czy ulubionego koktajlu.
Przygotowywanie przetworów jest nie tylko tradycyjną metodą przechowywanie żywności, ale także ekonomiczna metoda. Dzięki niej dojrzałe truskawki nie przejrzeją, a zostaną zamknięte w słoiku w słodkiej zalewie. To nie tylko zminimalizuje wyrzucanie żywności, ale także będzie smacznym, letnim, akcentem z jesienne czy zimowe dni.
Jeśli chcemy przygotować przetwory z truskawek mamy kilka opcji - kompot, owoce w syropie, mus, nalewka, dżem czy sok. Aby zachować całe owoce, możemy przygotować je w słoiku z dodatkiem cukru.
Składniki:
Sposób przygotowania: