Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Rabarbar idealnie pasuje do ciast, jego delikatny kwaskowaty smak w połączeniu ze słodką kruszonką jest połączeniem perfekcyjnym. Jeśli nie jesteś mistrzem wypieków to nie przejmuj się. Nasz dzisiejszy przepis jest banalny, a sam proces przygotowywania zajmuje dosłownie dwa kwadranse. Już dziś wypróbuj nasz przepis i osłodź sobie ten poniedziałkowy dzień. Do dzieła!
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem
Składniki:
Kruszonka:
- Zimne masło (pół kostki, 100g)
- Mąka pszenna (szklanka)
- Cukier (pół szklanki)
Ciasto:
- Kostka masła w temperaturze pokojowej (200g)
- Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- Cukier puder (szklanka)
- Mąka pszenna (250g)
- Jajka (4 sztuki)
Przygotowanie:
- Na samym początku przygotuj kruszonkę. Na stolnicę lub matę sylikonową pokrój zimne masło, dodaj cukier i mąkę. Całość zagnieć w jednolitą masę (zrób z ciasta dużą kulkę) włóż do lodówki.
- Rabarbar umyj i pokrój w kostkę.
- Następnie masło w temperaturze pokojowej ubij z cukrem pudrem na gładką masę .Zacznij stopniowo dodawać jajka. Na sam koniec dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Pamiętaj, że w trakcie dodawania produktów nie przestawaj miksować.
- Foremkę, w której będziesz piec ciasto wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto przelej do foremki, wyłóż pokrojony w kostkę rabarbar, a wierzch posyp kruszonką z lodówki.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz przez 60 minut (do suchego patyczka).
Domowe ciasto z owocami to ekspresowy przepis na deser dla całej rodziny. Długi weekend się zbliża, zaskocz swoich bliskich pysznym ciastem i ciesz się wspólnie spędzonym czasem. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.