Szybkie ciasto z owocami - ekspresowy przepis na sezonowy deser. Z rabarbarem będzie smakowało wyśmienicie

Sezon na owoce trwa w najlepsze. Warto wykorzystać ten moment i eksperymentować w kuchni. Rabarbar, truskawki, maliny czy borówki. Dziś przepis na banalnie prosty przepis na domowe ciasto z owocami i kruszonką w gratisie.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Rabarbar idealnie pasuje do ciast, jego delikatny kwaskowaty smak w połączeniu ze słodką kruszonką jest połączeniem perfekcyjnym. Jeśli nie jesteś mistrzem wypieków to nie przejmuj się. Nasz dzisiejszy przepis jest banalny, a sam proces przygotowywania zajmuje dosłownie dwa kwadranse. Już dziś wypróbuj nasz przepis i osłodź sobie ten poniedziałkowy dzień. Do dzieła!

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem

Składniki:

  • Rabarbar (około 300g)

Kruszonka:

  • Zimne masło (pół kostki, 100g)
  • Mąka pszenna (szklanka)
  • Cukier (pół szklanki)

Ciasto:

  • Kostka masła w temperaturze pokojowej (200g)
  • Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • Cukier puder (szklanka)
  • Mąka pszenna (250g)
  • Jajka (4 sztuki)

Przygotowanie:

  1. Na samym początku przygotuj kruszonkę. Na stolnicę lub matę sylikonową pokrój zimne masło, dodaj cukier i mąkę. Całość zagnieć w jednolitą masę (zrób z ciasta dużą kulkę) włóż do lodówki.
  2. Rabarbar umyj i pokrój w kostkę.
  3. Następnie masło w temperaturze pokojowej ubij z cukrem pudrem na gładką masę .Zacznij stopniowo dodawać jajka. Na sam koniec dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Pamiętaj, że w trakcie dodawania produktów nie przestawaj miksować.
  4. Foremkę, w której będziesz piec ciasto wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Ciasto przelej do foremki, wyłóż pokrojony w kostkę rabarbar, a wierzch posyp kruszonką z lodówki.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz przez 60 minut (do suchego patyczka).

Domowe ciasto z owocami to ekspresowy przepis na deser dla całej rodziny. Długi weekend się zbliża, zaskocz swoich bliskich pysznym ciastem i ciesz się wspólnie spędzonym czasem. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o:
Copyright © Agora SA