Jeśli zależy ci na szybkim obiedzie, to zupa pieczarkowa będzie idealna. Jak szybko przygotować zupę pieczarkową? Co do niej dodać, by była kremowa? Sprawdź.
Składniki:
1. Ugotuj bulion, dodaj kilka listków laurowych oraz kilka kulek ziela angielskiego.
2. Potrzyj pieczarki i podduś je na patelni razem z innymi warzywami - marchewką, selerem i pietruszką. Dodaj sól i pieprz do smaku.
3. Wrzuć do garnka warzywa i gotuj około 20 minut.
4. Ugotuj drobny makaron.
5. Do miski wlej 2-3 łyżki bulionu. Następnie dodaj serki topione o wybranym smaku i wymieszaj. Gdy serki się roztopią, dodaj je do zupy. To one będą odpowiadać za smak zupy i kremową konsystencję.
6. Spróbuj zupę i dopraw ją według uznania. Możesz w tym celu wykorzystać: pieprz, sól, paprykę słodką. Jeśli lubisz zioła - dodaj majeranek albo oregano.
7. Zupę gotuj jeszcze około 10 minut. Podawaj z makaronem. Możesz udekorować ją świeżo ściętą natką pietruszki, która będzie nada również dodatkowych walorów smakowych, lub świeżo pokrojonym na drobne kawałki porem.
Jeśli chcesz, by twoja zupa pieczarkowa była jeszcze bardziej aromatyczna, zamiast białych pieczarek wybierz brązowe. Różnią się one nie tylko mocniejszym kolorem, ale przede wszystkim smakiem i aromatem - przypominającym leśne grzyby. Co ciekawe, brązowe pieczarki mają znacznie więcej witaminy D i B2 niż pieczarki białe.