Lato to czas na truskawki - przepisy na dwie letnie, owocowe zupy od restauratorki Magdy Gessler

Magiczny smak lata to zdecydowanie truskawki - przepisy na dwie zupy od Magdy Gessler to nasza propozycja na wakacyjny obiad. Dzieci (i nie tylko) będą zachwycone. Przekonajcie się sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Truskawka to tak naprawdę poziomka! I na dodatek... ananasowa

Obie prezentowane poniżej receptury pochodzą z portalu Smaki Życia, który należy do restauratorki Magdy Gessler. Oba dania są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Przekonajcie się sami. Przedstawiamy przepis na truskawkowe zupy.

Przepis na truskawkowy chłodnik to pomysł na upały. Oto instrukcja przygotowania

Truskawkowy chłodnik jest prosty i szybki do zrobienia. Poniżej jest lista składników:

  • truskawki (świeże) - pół kilograma,
  • woda - pół szklanki,
  • miód - 2 łyżki,
  • sok z cytryny - tyle samo, co miodu,
  • imbir (drobno starty) - płaska łyżeczka
  • listki świeżej mięty - dwie garście,
  • jogurt grecki - kilka łyżek.

Przygotowanie chłodnika:

  1. Truskawki dobrze umyj, odszypułkuj i pokrój na mniejsze części;
  2. Wsyp owoce do garnka, zalej wodą i dodaj miód, imbir i sok cytrynowy;
  3. Gotuj przez krótki czas, po czym zmiksuj, przetrzyj przez sitko oraz dopraw do smaku;
  4. Ostudź, po czym wstaw do lodówki na pewien czas;
  5. Podawaj mocno schłodzone z kleksem z gęstego jogurtu oraz posypką z listków świeżej mięty.

Drugi przepis z truskawek to zupa z dodatkiem migdałów. Jest smaczna i sycąca

Do przygotowania zupy truskawkowo - migdałowej potrzebujesz:

  • truskawki - pół kilograma (+ garść do ozdoby),
  • migdały - ćwierć kilograma,
  • płatki migdałowe - do dekoracji,
  • ryż biały - ćwierć kilograma,
  • mleko (może być migdałowe) - litr,
  • cukier - niecałe pół szklanki.

Przyrządzenie zupy wygląda następująco:

  1. Truskawki dokładnie umyj, odszypułkuj. Zostaw garść do ozdoby;
  2. Migdały sparz, obierz i zmiel;
  3. Mleko zagotuj i wsyp ryż. Gotuj przez 10 minut;
  4. Dodaj do mleka z ryżem cukier i mielone migdały. Gotuj kolejne 10 minut;
  5. Odstaw zupę mleczną do ostygnięcia. Potem dodaj truskawki i zmiksuj całość;
  6. Zupę podawaj posypaną płatkami migdałów i kawałkami truskawek.

Smacznego!

Więcej o: