Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Truskawka to tak naprawdę poziomka! I na dodatek... ananasowa
Obie prezentowane poniżej receptury pochodzą z portalu Smaki Życia, który należy do restauratorki Magdy Gessler. Oba dania są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Przekonajcie się sami. Przedstawiamy przepis na truskawkowe zupy.
Przepis na truskawkowy chłodnik to pomysł na upały. Oto instrukcja przygotowania
Truskawkowy chłodnik jest prosty i szybki do zrobienia. Poniżej jest lista składników:
- truskawki (świeże) - pół kilograma,
- woda - pół szklanki,
- miód - 2 łyżki,
- sok z cytryny - tyle samo, co miodu,
- imbir (drobno starty) - płaska łyżeczka
- listki świeżej mięty - dwie garście,
- jogurt grecki - kilka łyżek.
Przygotowanie chłodnika:
- Truskawki dobrze umyj, odszypułkuj i pokrój na mniejsze części;
- Wsyp owoce do garnka, zalej wodą i dodaj miód, imbir i sok cytrynowy;
- Gotuj przez krótki czas, po czym zmiksuj, przetrzyj przez sitko oraz dopraw do smaku;
- Ostudź, po czym wstaw do lodówki na pewien czas;
- Podawaj mocno schłodzone z kleksem z gęstego jogurtu oraz posypką z listków świeżej mięty.
Drugi przepis z truskawek to zupa z dodatkiem migdałów. Jest smaczna i sycąca
Do przygotowania zupy truskawkowo - migdałowej potrzebujesz:
- truskawki - pół kilograma (+ garść do ozdoby),
- migdały - ćwierć kilograma,
- płatki migdałowe - do dekoracji,
- ryż biały - ćwierć kilograma,
- mleko (może być migdałowe) - litr,
- cukier - niecałe pół szklanki.
Przyrządzenie zupy wygląda następująco:
- Truskawki dokładnie umyj, odszypułkuj. Zostaw garść do ozdoby;
- Migdały sparz, obierz i zmiel;
- Mleko zagotuj i wsyp ryż. Gotuj przez 10 minut;
- Dodaj do mleka z ryżem cukier i mielone migdały. Gotuj kolejne 10 minut;
- Odstaw zupę mleczną do ostygnięcia. Potem dodaj truskawki i zmiksuj całość;
- Zupę podawaj posypaną płatkami migdałów i kawałkami truskawek.
Smacznego!