Roladki schabowe z pieczarkami - przepis na obiad doskonały. Będą delikatne i kruche, ale potrzebne jest mleko

Roladki schabowe z pieczarkami to idealny pomysł na codzienny obiad, ale także jako popisowe danie podczas rodzinnych uroczystości. Przepis na roladki jest bardzo prosty, ale dziś chcielibyśmy zdradzić ci pewien sekret, dzięki któremu schab będzie delikatny, kruchy i po prostu przepyszny. Chodzi o mleko - schab, podobnie jak Kleopatra uwielbia mleczne kąpiele.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Roladki schabowe to ciekawa odmiana dla tradycyjnych kotletów czy na przykład zrazów. Przepis jest naprawdę prosty - na cienko rozbite plastry schabu nakładasz podsmażone pieczarki, następnie ściśle zawijasz i pieczesz. Możemy oczywiście zrobić właśnie w ten sposób, ale wówczas istnieje ryzyko, że nasze roladki wyjdą suche. Żeby mieć pewność, że mięso będzie idealnie smakować, warto je zamarynować w mleku. Mięso pozostawione w marynacie z mleka skruszeje, stanie delikatne i zachowa maksimum smaku. Tak samo warto przygotowywać mięso na kotlety schabowe - gwarantuję, że wyjdą wyśmienite.

Roladki wieprzowe z pieczarkami - przepis idealny na każdą okazję

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu bez kości
  • 8-10 pieczarek
  • 3 cebule
  • sól, pieprz, szczypta oregano
  • mąka pszenna
  • mleko
  • masło
  • opcjonalnie: 15 dag startego sera

Roladki wieprzowe - sposób wykonania:

  1. Mięso osusz i pokrój w plastry. Następnie każdy kawałek rozbij na dość cienki kawałek. Najlepiej rozbijać przez folię aluminiową - wówczas mięso się nie porwie. Każdy kawałek natrzyj solą i pieprzem i odłóż na bok. Dwie cebule pokrój w piórka. Przygotuj miskę i na dno połóż kilka kawałków cebuli. Następnie układaj warstwowo plastry mięsa i cebulę. Następnie zalej całość mlekiem i odłóż na kilka godzin do lodówki. Możesz odłożyć na całą noc.
  2. Następnego dnia wyjmij schab z marynaty i zdejmij z niego kawałki cebuli. Pieczarki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Drobno pokrój także jedną cebulę. 
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę. Następnie dodaj pieczarki i duś, aż puszczą wodę. Następnie lekko je osól i dodaj do smaku pieprz i oregano. 
  4. Na środek każdej roladki połóż porcję pieczarek, a także trochę sera, jeśli go używasz. Teraz szczelnie zawiń mięso tak, by farsz nie wypłynął. Możesz także spiąć roladki wykałaczkami. 
  5. Każdą roladkę obtocz w mące i podsmaż na dużym ogniu z każdej strony przez kilkanaście sekund, by włókna się zamknęły. Następnie przełóż roladki do naczynia żaroodpornego i piecz je przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Pyszne roladki ze schabu z pieczarkami możesz zrobić także w innej wersji - gotowe roladki obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Następnie smaż je jak kotlety - na złoty i apetyczny kolor. Niezależnie jaką wersję roladek wybierzesz, nie zapomnij wcześniej namoczyć ich w mleku, wówczas będą najlepsze na świecie.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.