Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Roladki schabowe to ciekawa odmiana dla tradycyjnych kotletów czy na przykład zrazów. Przepis jest naprawdę prosty - na cienko rozbite plastry schabu nakładasz podsmażone pieczarki, następnie ściśle zawijasz i pieczesz. Możemy oczywiście zrobić właśnie w ten sposób, ale wówczas istnieje ryzyko, że nasze roladki wyjdą suche. Żeby mieć pewność, że mięso będzie idealnie smakować, warto je zamarynować w mleku. Mięso pozostawione w marynacie z mleka skruszeje, stanie delikatne i zachowa maksimum smaku. Tak samo warto przygotowywać mięso na kotlety schabowe - gwarantuję, że wyjdą wyśmienite.
Ile gotujemy bób - przepis na letni rarytas
Roladki wieprzowe z pieczarkami - przepis idealny na każdą okazję
Składniki:
- ok. 1 kg schabu bez kości
- 8-10 pieczarek
- 3 cebule
- sól, pieprz, szczypta oregano
- mąka pszenna
- mleko
- masło
- opcjonalnie: 15 dag startego sera
Roladki wieprzowe - sposób wykonania:
- Mięso osusz i pokrój w plastry. Następnie każdy kawałek rozbij na dość cienki kawałek. Najlepiej rozbijać przez folię aluminiową - wówczas mięso się nie porwie. Każdy kawałek natrzyj solą i pieprzem i odłóż na bok. Dwie cebule pokrój w piórka. Przygotuj miskę i na dno połóż kilka kawałków cebuli. Następnie układaj warstwowo plastry mięsa i cebulę. Następnie zalej całość mlekiem i odłóż na kilka godzin do lodówki. Możesz odłożyć na całą noc.
- Następnego dnia wyjmij schab z marynaty i zdejmij z niego kawałki cebuli. Pieczarki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Drobno pokrój także jedną cebulę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę. Następnie dodaj pieczarki i duś, aż puszczą wodę. Następnie lekko je osól i dodaj do smaku pieprz i oregano.
- Na środek każdej roladki połóż porcję pieczarek, a także trochę sera, jeśli go używasz. Teraz szczelnie zawiń mięso tak, by farsz nie wypłynął. Możesz także spiąć roladki wykałaczkami.
- Każdą roladkę obtocz w mące i podsmaż na dużym ogniu z każdej strony przez kilkanaście sekund, by włókna się zamknęły. Następnie przełóż roladki do naczynia żaroodpornego i piecz je przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyczekany bób. Przepisy, które wydobędą smak i zajmą 15 minut
Pyszne roladki ze schabu z pieczarkami możesz zrobić także w innej wersji - gotowe roladki obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Następnie smaż je jak kotlety - na złoty i apetyczny kolor. Niezależnie jaką wersję roladek wybierzesz, nie zapomnij wcześniej namoczyć ich w mleku, wówczas będą najlepsze na świecie.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.