Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W upalne dni rezygnujemy z ciężkich dań, mięsa i dużych porcji a zastępujemy je raczej lekkimi posiłkami, które skupiają się na warzywach i sezonowych produktach. Doskonale sprawdzą się chłodniki, zupy owocowe oraz proste sałatki, makarony czy owoce morza.
Obiad na upalne dni - co przygotować?
Letnie menu, bogate jest w masę ciekawych składników takich jak świeże owoce, warzywa, makarony, kasze, orzeźwiające zioła czy chude mięso i ryby. Kluczem do udanego posiłku w upalne dni jest szybkie przygotowanie, dobór odpowiednich składników i wykorzystanie lokalnych sezonowych produktów. Jeśli chcesz urozmaicić swoją dietę, warto przygotować jeden z naszych przepisów.
W sezonie letnim na naszych stołach nie może zabraknąć chłodnika, czyli zupy podawanej na zimno, która najczęściej przygotowywana jest z warzyw, ale także z owoców. Kolejnym smacznym pomysłem są sałatki, które niestety nadal niektórym kojarzą się z nudą. Nie jest to jednak prawdą! Wybierając różnorodne składniki, efekt może nas bardzo pozytywnie zaskoczyć. Na liście nie brakuje także makaronów z dodatkiem świeżych składników - czasami wystarczy kilka prostych produktów, by stworzyć klasyczną pastę na miarę włoskiego szefa kuchni!
Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem
Przepis na lekki obiad - chłodnik ogórkowy
Składniki:
- pół kilograma ogórków gruntowych,
- 200 ml jogurtu greckiego,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- pęczek rzodkiewek,
- sok z cytryny,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka musztardy delikatesowej,
- świeży koperek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Rzodkiewki kroimy w drobną kostkę.
- Do warzyw dodajemy jogurty, pokrojony czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny i musztardę.
- Całość dokładnie mieszamy, chłodzimy, posypujemy koperkiem i podajemy.
Lekki obiad na upalne dni - sałatka z buraka i fety
Składniki:
- 4 pieczone buraki,
- 100 g sera feta,
- dwie duże garście rukoli,
- czerwona cebula,
- łyżka musztardy,
- łyżeczka miodu,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Rukolę rwiemy w palcach na mniejsze części i przekładamy głębokiego talerza.
- Buraki kroimy w kostkę i przekładamy na zieleninę.
- Podobnie postępujemy z pokrojoną w pióra cebulą i serem feta.
- Z oliwy, miodu i musztardy przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę.
- Wierzch oprószamy solą i pieprzem i gotowe.
Przepis na lekki makaron - idealny na upalne dni
Składniki:
- 300 g makaronu,
- duża cukinia,
- 100 g pistacji,
- garść świeżej bazylii,
- 50 g parmezanu,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 g bekonu,
- 60 g ricotty.
Sposób przygotowania:
- Cukinię kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na oliwie razem czosnkiem. Odstawiamy.
- Na tej samej patelni podsmażamy bekon na złoty kolor.
- W blenderze tworzymy pesto z pistacji, bazylii, parmezanu, oliwy, soli i pieprzu. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Makaron gotujemy według zaleceń z opakowania. Odcedzić i przełożyć na patelnię. Dodać pesto połowę cukinii i całość wymieszać.
- Podać na talerzu, udekorować resztą cukinii, dodać ricottę i gotowe!