Obiad na upalne dni. Przepisy na lekkie dania, sałatki i chłodnik. Te produkty okażą się niezastąpione

Wysokie temperatury powodują, że posiłek często jest przekładany na późniejszą porę. Obiad na upalne dni powinien być lekki, smaczny, zawierać dużo witamin i być bogaty w warzywa i kolorowe dodatki. Z naszymi przepisami przygotujesz go w krótkim czasie, a efekt finalny będzie wyjątkowo pyszny!

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W upalne dni rezygnujemy z ciężkich dań, mięsa i dużych porcji a zastępujemy je raczej lekkimi posiłkami, które skupiają się na warzywach i sezonowych produktach. Doskonale sprawdzą się chłodniki, zupy owocowe oraz proste sałatki, makarony czy owoce morza. 

Obiad na upalne dni - co przygotować?

Letnie menu, bogate jest w masę ciekawych składników takich jak świeże owoce, warzywa, makarony, kasze, orzeźwiające zioła czy chude mięso i ryby. Kluczem do udanego posiłku w upalne dni jest szybkie przygotowanie, dobór odpowiednich składników i wykorzystanie lokalnych sezonowych produktów. Jeśli chcesz urozmaicić swoją dietę, warto przygotować jeden z naszych przepisów.

W sezonie letnim na naszych stołach nie może zabraknąć chłodnika, czyli zupy podawanej na zimno, która najczęściej przygotowywana jest z warzyw, ale także z owoców. Kolejnym smacznym pomysłem są sałatki, które niestety nadal niektórym kojarzą się z nudą. Nie jest to jednak prawdą! Wybierając różnorodne składniki, efekt może nas bardzo pozytywnie zaskoczyć. Na liście nie brakuje także makaronów z dodatkiem świeżych składników - czasami wystarczy kilka prostych produktów, by stworzyć klasyczną pastę na miarę włoskiego szefa kuchni! 

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Przepis na lekki obiad - chłodnik ogórkowy

Składniki: 

  • pół kilograma ogórków gruntowych,
  • 200 ml jogurtu greckiego,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • pęczek rzodkiewek,
  • sok z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka musztardy delikatesowej,
  • świeży koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
  2. Rzodkiewki kroimy w drobną kostkę.
  3. Do warzyw dodajemy jogurty, pokrojony czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny i musztardę. 
  4. Całość dokładnie mieszamy, chłodzimy, posypujemy koperkiem i podajemy.

Lekki obiad na upalne dni - sałatka z buraka i fety

Składniki: 

  • 4 pieczone buraki,
  • 100 g sera feta,
  • dwie duże garście rukoli,
  • czerwona cebula, 
  • łyżka musztardy, 
  • łyżeczka miodu, 
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Rukolę rwiemy w palcach na mniejsze części i przekładamy głębokiego talerza.
  2. Buraki kroimy w kostkę i przekładamy na zieleninę. 
  3. Podobnie postępujemy z pokrojoną w pióra cebulą i serem feta
  4. Z oliwy, miodu i musztardy przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę. 
  5. Wierzch oprószamy solą i pieprzem i gotowe. 

Przepis na lekki makaron - idealny na upalne dni

Składniki:

  • 300 g makaronu, 
  • duża cukinia,
  • 100 g pistacji, 
  • garść świeżej bazylii, 
  • 50 g parmezanu,
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 100 g bekonu,
  • 60 g ricotty.

Sposób przygotowania: 

  1. Cukinię kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na oliwie razem czosnkiem. Odstawiamy.
  2. Na tej samej patelni podsmażamy bekon na złoty kolor. 
  3. W blenderze tworzymy pesto z pistacji, bazylii, parmezanu, oliwy, soli i pieprzu. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. 
  4. Makaron gotujemy według zaleceń z opakowania. Odcedzić i przełożyć na patelnię. Dodać pesto połowę cukinii i całość wymieszać. 
  5. Podać na talerzu, udekorować resztą cukinii, dodać ricottę i gotowe! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.