Truskawki ogólnie uchodzą za bardzo zdrowe - znajdziemy w nich sporo witaminy C, witamin z grupy B, a także wapń i fosfor. Poza tym nie ryzykujemy niepotrzebnego przyrostu wagi - w 100 gramach tych owoców znajdziemy ok. 32 kalorie. Nie każdemu jednak służy ich spożywanie.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Jeżeli przyjmujesz leki antyhistaminowe, lepiej wyklucz ze swojej diety truskawki - powodują bezpośrednie uwalnianie histaminy z komórek. Nietolerancja tego związku organicznego objawia się między innymi biegunką, mdłościami, obrzękiem twarzy, bólami głowy, migrenami, wysypką, astmą oskrzelowa, a także zaburzeniami rytmu serca. Jeżeli zauważysz jakiekolwiek z tych objawów, należy natychmiast zrezygnować z truskawek (źródła: alergiapokarmowa.pl).
Przyjmowanie leków przeciwalergicznych w przypadku uczulenia na salicylany również wyklucza spożywanie truskawek oraz wielu innych owoców, takich jak jabłka, jeżyny, wiśnie, rodzynki, winogrona, porzeczki, etc. Do objawów uczulenia na estry kwasu salicylowego należą: zmiany skórne, np. pokrzywka, alergiczny nieżyt nosa, obrzęk naczynioruchowy, reakcje anafilaktyczne, a nawet ataki duszności. Jeżeli cierpimy na tę przypadłość, należy bezwzględnie zrezygnować z produktów spożywczych je zawierających (źródło: poradnikzdrowie.pl).
Beta-blokery to leki stosowane głównie przy problemach kardiologicznych. Jest to grupa leków, która może powodować wzrost poziomu potasu we krwi. Truskawki natomiast należą do owoców bogatych w ten pierwiastek, dlatego lepiej wykluczyć je z jadłospisu, aby nie doprowadzić do hiperkaliemii, która objawia się najczęściej ogólnym osłabieniem, szybkim męczeniem się spowodowanym osłabieniem mięśni oddechowych oraz spowolnionym tętnem (źródło: mp.pl)