Kotlety z ziemniaków. Przepis na pyszny i chrupiący obiad za grosze

Szukasz pomysłów na tani obiad? Przepis na kotlety z ziemniaków na pewno przypadnie ci do gustu. To danie, w którym listę składników można modyfikować zależnie od tego, co nam smakuje. Jak przygotować najlepsze kotlety z ziemniaków? Podpowiadamy.

Inflacja rośnie w siłę. Ceny w sklepach z dnia na dzień stają się wyższe. Wielu Polaków, chcąc zaoszczędzić na produktach spożywczych, szuka przepisów na tanie posiłki. Doskonale sprawdzi się w takim przypadku przepis na kotlety z ziemniaków. Przygotowanie takiego obiadu kosztuje grosze. Jakie składniki są potrzebne? Odpowiadamy.

Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Przepis na kotlety z ziemniaków. Proste i tanie danie, które musisz spróbować

Składniki:

  • 6-7 ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • Ciecierzyca - w słoiku lub w puszce,
  • Bułka tarta,
  • Olej,
  • Czosnek,
  • Szklanka mąki,
  • Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka.

Do przygotowania kotletów ziemniaczanych możemy użyć również:

  • Paprykę,
  • Szczypiorek,
  • Czerwoną fasolę,
  • Pieczarki.

Więcej przepisów na tanie obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić kotlety ziemniaczane? Przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie kotletów ziemniaczanych nie jest trudne. Poradzi z nim sobie każdy - niezależnie od umiejętności kucharskich. Oto przepis:

1. Ziemniaki należy ugotować i rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Warto pamiętać, że zanim podejmiemy się przygotowania ziemniaków, musimy je wystudzić. Możemy wykorzystać również ziemniaki, które są pozostałością po obiedzie z poprzedniego dnia.

2. Do ziemniaków dorzucamy zblendowaną ciecierzycę i mieszamy.

3. Gotową masę przyprawiamy do smaku - solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka (opcjonalnie). Dodajemy również świeży czosnek.

4. Kroimy w drobną kostkę wybrane warzywa.

5. Dodajemy jajko oraz mąkę.

6. Zwilżamy dłonie wodą lub smarujemy olejem. Następnie z gotowej masy formujemy kulki i obtaczamy w mące, a następnie w bułce tartej.

7. Przygotowane kotleciki możemy usmażyć na głębokim tłuszczu lub piec w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach. Ostatnie 10 minut pieczemy na termoobiegu.

Gotowe kotleciki ziemniaczane podajemy z dowolną surówką. Smacznego!

Więcej o: