Inflacja rośnie w siłę. Ceny w sklepach z dnia na dzień stają się wyższe. Wielu Polaków, chcąc zaoszczędzić na produktach spożywczych, szuka przepisów na tanie posiłki. Doskonale sprawdzi się w takim przypadku przepis na kotlety z ziemniaków. Przygotowanie takiego obiadu kosztuje grosze. Jakie składniki są potrzebne? Odpowiadamy.
Składniki:
Do przygotowania kotletów ziemniaczanych możemy użyć również:
Więcej przepisów na tanie obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przygotowanie kotletów ziemniaczanych nie jest trudne. Poradzi z nim sobie każdy - niezależnie od umiejętności kucharskich. Oto przepis:
1. Ziemniaki należy ugotować i rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Warto pamiętać, że zanim podejmiemy się przygotowania ziemniaków, musimy je wystudzić. Możemy wykorzystać również ziemniaki, które są pozostałością po obiedzie z poprzedniego dnia.
2. Do ziemniaków dorzucamy zblendowaną ciecierzycę i mieszamy.
3. Gotową masę przyprawiamy do smaku - solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka (opcjonalnie). Dodajemy również świeży czosnek.
4. Kroimy w drobną kostkę wybrane warzywa.
5. Dodajemy jajko oraz mąkę.
6. Zwilżamy dłonie wodą lub smarujemy olejem. Następnie z gotowej masy formujemy kulki i obtaczamy w mące, a następnie w bułce tartej.
7. Przygotowane kotleciki możemy usmażyć na głębokim tłuszczu lub piec w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach. Ostatnie 10 minut pieczemy na termoobiegu.
Gotowe kotleciki ziemniaczane podajemy z dowolną surówką. Smacznego!