Więcej domowych sposobów na walkę z robakami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
W prawdzie przypadkowe zjedzenie truskawek z robakami nie zrobi nam krzywdy, jednak kiedy sobie to uświadomimy, nasz humor błyskawicznie się popsuje. Kiedy kupujemy truskawki od zaufanego sprzedawcy, zdarza nam się nimi zajadać już podczas powrotu z zakupów i właśnie w takich sytuacjach możemy zjeść niechcianego mieszkańca soczystego miąższu. Czasem nawet po dokładnym opłukaniu truskawek mamy wątpliwości, czy na pewno nie ma na nich żadnych larw. Na szczęście wiemy, jak skutecznie pozbyć się insektów. Pomoże sól.
Kiedy chcesz mieć pewność, że na truskawkach, które właśnie kupiłeś na ryneczku, nie ma żadnych nieproszonych gości, przygotuj miskę z zimną wodą. Następnie wsyp do niej 3-4 łyżki zwykłej soli kuchennej i dokładnie zamieszaj, by sól się rozpuściła. Następnie zanurz truskawki w solance i poczekaj 5-10 minut. Robaki nienawidzą słonego środowiska, dlatego już po kilku minutach powinieneś dostrzec, jak wypływają na powierzchnię.
Ten prosty i genialny sposób nigdy nie zawodzi, ale warto pamiętać o jednej rzeczy - zawsze płucz truskawki razem z szypułkami. Dzięki temu słona woda nie wniknie do środka owocu i nie zmieni jego smaku. Natomiast jeśli już zdarzy nam się przez przypadek zjeść robaczywą truskawkę, nie ma powodu do obaw. Entomolog i profesor na Cornell University zapewnia, że jeśli jemy świeże owoce, musimy się liczyć z tym, że jemy także robaki. "Czasami my, entomolodzy, żartujemy, że to przecież tylko trochę więcej białka" - powiedział w wywiadzie dla CNN. Więc jeśli już niechcący uraczymy się robaczywym owocem, nie grozi nam wizyta na ostrym dyżurze, jedynie mały niesmak związany ze świadomością zjedzenia robaka, co dla nikogo nie jest przyjemne.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.