Szaszłyki warzywne na grilla - przepisy na długi weekend. Zakupy zrób koniecznie dzisiaj

Szaszłyki warzywne na grilla to doskonała alternatywa zwłaszcza dla tych, którzy kochają wegetariańską kuchnię. Jednakże nie tylko. Szaszłyki w takiej odsłonie mogą być sposobem na zachęcenie dzieci do spożywania większej ilości warzyw.

Jakie warzywa do szaszłyków na grilla wybrać?

Jakie warzywa do szaszłyków na grilla będą najlepsze? Odpowiedź jest tutaj prosta: każde! O smaku grillowanych szaszłyków będzie decydował nie tylko dobór odpowiednich warzyw, ale także przypraw oraz odpowiedniego dressingu. Niemniej jednak należy zaznaczyć, że każdy rodzaj warzyw nadaje się do tego, aby stworzyć niesamowite i wyśmienite szaszłyki. Przekąska będzie doskonałym sposobem na to, aby zachęcić małe dzieci do spożywania większej ilości warzyw, ale także urozmaicić posiłek dorosłym. Szaszłyki dobrze sprawdzą się jako przystawka na grilla czy też lekki obiad. Na przykład w okresie lata lub wiosny. Poniżej kilka przepisów, z których warto skorzystać. 

Szaszłyki z grilla z czosnkowym dressingiem 

Szaszłyki z grilla z dodatkiem czosnkowego sosu będą idealne zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Co ważniejsze, możemy przygotować je w bardzo prosty sposób. Czosnkowy dressing zapewni nam doskonały smak. Z całą pewnością będą to niezapomniane doznania dla naszego podniebienia. Przejdźmy zatem do przepisu. Oto i on: 

Do przygotowania szaszłyków z czosnkowym dressingiem będziemy potrzebowali: 

  • 1-2 cukinii 
  • mix papryk 
  • 1/2 główki brokuła
  • 1/2 główki kalafiora
  • 4 ziemniaków
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego greckiego
  • 2 łyżek majonezu
  • 1 czosnku
  • przypraw: sól, pieprz, czosnek, papryka, oregano, bazylia, majeranek

Wykonanie krok po kroku:

  1. Wszystkie warzywa należy umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Dalej nadziać na patyczki do szaszłyków i ustawić na rożnie.
  3. W trzecim kroku zajmujemy się dipem. W tym celu należy obrać czosnek. Przecisnąć go przez praskę. Dalej połączyć z majonezem, jogurtem.
  4. Dodajemy przyprawy. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  5. Następnie podajemy z gotowymi szaszłykami.
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Grillowane szaszłyki z pomidorowym sosem

Grillowane szaszłyki z pomidorowym dipem to nie lada gratka dla lubiących intensywne smaki! Przejdźmy do sposobu wykonania:

Składniki:

  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • przyprawy: papryka ostra, słodka, sól, pieprz, suszone pomidory, oregano, bazylia
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czosnek małej wielkości

Sposób przyrządzenia:

  1. W pierwszym etapie zajmujemy się wykonaniem sosu. Łączymy koncentrat pomidorowy z oliwą z oliwek.
  2. Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do oliwy i koncentratu. Przyprawiamy do smaku.
  3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki. Pamiętajmy, aby były dosyć grube. Wówczas wygodniej będzie nadziać je na patyki.
  4. Paprykę, umyć, pokroić na kawałki. Cebule - podobnie. Bakłażan umyć i pokroić na plasterki. Cukinie - także.
  5. Warzywa nadziać na szaszłykowe patyki i upiec.
  6. Podawać z dipem.

Wykonanie szaszłyków nie należy do trudnych zadań. Co więcej, może być to znakomity sposób spędzenia czasu z najmłodszymi pociechami. Nie ma nic lepszego, aniżeli wspólne przygotowywanie imprezy grillowej w gronie całej rodziny! Życzymy Wam udanych plenerowych uczt!

Zobacz też: Mistrzowskie udka z grilla według Ewy Wachowicz. Sekretem jest marynata

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.