Aby śniadanie do pracy prawidłowo spełniało swoją funkcję, nie powinno być zbyt małe - musi stanowić około 25 procent dziennej podaży energii i zaspokajać głód na trzy-cztery godziny. Powinno również być skomponowane według zasad zdrowego talerza. Połowę naczynia stanowią świeże warzywa i owoce, jedną czwartą - pełnowartościowe białko, jedną czwartą - produkty zbożowe.
Zobacz wideo Śniadaniowy klasyk - omlet z płatkami kukurydzianymi Nestle Corn Flakes
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Co nadaje się na śniadanie do pracy? Kilka pomysłów na drugi posiłek
- Omlet: jest to potrawa w formie placka na bazie smażonych jaj roztrzepanych z odrobiną mleka. Można podawać go na słodko - z owocami, z dżemem, powidłami, sosem karmelowym, etc., lub wytrawnie - z szynką, serem, papryką, cebulą, pieczarkami, szpinakiem.
- Rogaliki francuskie, czyli croissanty - popularny rodzaj pieczywa z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, bez nadzienia w środku. Zaletą croissantów jest ich delikatny, maślany smak, oraz obecność jedno- i wielonasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie serca, poprawiają zdolność umysłową i wspomagają działanie systemu immunologicznego.
- Sałatki owocowa z dodatkiem orzechów i pestek - bardzo dobra opcja nie tylko dla wegan i wegetarian. Ich zaletą jest to, że są lekkostrawne, dodają energii, a przy tym łatwo je przyrządzić. Wystarczy tylko przemieszać ze sobą pokrojone owoce, dodać orzechy (np. włoskie), pestki dyni lub słonecznika i sezamu.
- Kanapki - śniadaniowa klasyka gatunku. Najlepiej robić je z pełnoziarnistego chleba, smarować pastą jajeczną lub warzywną, dodać chudą wędlinę, tuńczyk, jajko i świeże warzywa).
- Koktaile - popularne ostatnimi laty napoje na bazie owoców, warzyw, z dodatkiem mleka, płatków zbożowych lub orzechów (w zależności od preferencji). Łatwo je przygotować (wystarczy kilka podstawowych składników i blender lub mikser), ponadto wspomagają odchudzanie, są dobrym źródłem błonnika i dostarczają bogactwa witamin.
Dieta pudełkowa czy samodzielne gotowanie: co wybrać?
W ostatnim czasie bardzo popularna zrobiła się tzw. dieta pudełkowa. Jej zaletą jest wygoda: posiłki, w tym drugie śniadanie do pracy lub do szkoły, są dobrze skomponowane i mają ściśle wyliczoną ilość kalorii, co może pomóc osobom, które chcą schudnąć. Ich wadą jest natomiast dość wygórowana cena. Samodzielne przygotowanie posiłków w domu może dość czasochłonne. Z drugiej strony jednak uczymy się w te sposób, czego potrzebuje nasz organizm i w jaki sposób możemy mu tego dostarczyć tak, by czuć się dobrze w miejscu pracy, skupiać się na wykonywanych obowiązkach, a nie na głodzie.