Drugie śniadanie do pracy - z czego powinno się składać? Mamy kilka propozycji

Dobrze skomponowane śniadanie do pracy to bardzo istotny element codziennego jadłospisu. Dzięki odpowiednio zbilansowanym składnikom będziesz w stanie efektywniej pracować, mieć energię, by podołać codziennym obowiązkom. Co najlepiej spożywać na drugi posiłek w ciągu dnia?

Aby śniadanie do pracy prawidłowo spełniało swoją funkcję, nie powinno być zbyt małe - musi stanowić około 25 procent dziennej podaży energii i zaspokajać głód na trzy-cztery godziny. Powinno również być skomponowane według zasad zdrowego talerza. Połowę naczynia stanowią świeże warzywa i owoce, jedną czwartą - pełnowartościowe białko, jedną czwartą - produkty zbożowe. 

Zobacz wideo Śniadaniowy klasyk - omlet z płatkami kukurydzianymi Nestle Corn Flakes

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Jajecznica ze szczypiorkiemPrzepis na jajecznicę idealną. "Zaimponuje nawet teściowej"

Co nadaje się na śniadanie do pracy? Kilka pomysłów na drugi posiłek

  1. Omlet: jest to potrawa w formie placka na bazie smażonych jaj roztrzepanych z odrobiną mleka. Można podawać go na słodko - z owocami, z dżemem, powidłami, sosem karmelowym, etc., lub wytrawnie - z szynką, serem, papryką, cebulą, pieczarkami, szpinakiem.
  2. Rogaliki francuskie, czyli croissanty - popularny rodzaj pieczywa z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, bez nadzienia w środku. Zaletą croissantów jest ich delikatny, maślany smak, oraz obecność jedno- i wielonasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie serca, poprawiają zdolność umysłową i wspomagają działanie systemu immunologicznego.
  3. Sałatki owocowa z dodatkiem orzechów i pestek - bardzo dobra opcja nie tylko dla wegan i wegetarian. Ich zaletą jest to, że są lekkostrawne, dodają energii, a przy tym łatwo je przyrządzić. Wystarczy tylko przemieszać ze sobą pokrojone owoce, dodać orzechy (np. włoskie), pestki dyni lub słonecznika i sezamu.
  4. Kanapki - śniadaniowa klasyka gatunku. Najlepiej robić je z pełnoziarnistego chleba, smarować pastą jajeczną lub warzywną, dodać chudą wędlinę, tuńczyk, jajko i świeże warzywa).
  5. Koktaile - popularne ostatnimi laty napoje na bazie owoców, warzyw, z dodatkiem mleka, płatków zbożowych lub orzechów (w zależności od preferencji). Łatwo je przygotować (wystarczy kilka podstawowych składników i blender lub mikser), ponadto wspomagają odchudzanie, są dobrym źródłem błonnika i dostarczają bogactwa witamin. 

Gofry czekoladowe z truskawkami i bitą śmietaną na śniadanie (zdjęcie ilustracyjne)Letnie śniadanie z truskawkami - przepis na gofry czekoladowe z owocami

Dieta pudełkowa czy samodzielne gotowanie: co wybrać?

W ostatnim czasie bardzo popularna zrobiła się tzw. dieta pudełkowa. Jej zaletą jest wygoda: posiłki, w tym drugie śniadanie do pracy lub do szkoły, są dobrze skomponowane i mają ściśle wyliczoną ilość kalorii, co może pomóc osobom, które chcą schudnąć. Ich wadą jest natomiast dość wygórowana cena. Samodzielne przygotowanie posiłków w domu może dość czasochłonne. Z drugiej strony jednak uczymy się w te sposób, czego potrzebuje nasz organizm i w jaki sposób możemy mu tego dostarczyć tak, by czuć się dobrze w miejscu pracy, skupiać się na wykonywanych obowiązkach, a nie na głodzie.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: