Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Liście kapusty, pomidorowy sos i... na tym koniec podobieństw. Gołąbki przygotowywane są inaczej niemal w każdym domu. Niektórzy preferują wersję bezmięsną, inni zamieniają kaszę na ryż. Jedno jest pewne - to danie robi furorę na stołach Polaków i warto eksperymentować ze składnikami farszu. Karol Okrasa proponuje wersję z grecką nutą. Do swoich gołąbków dodaje fetę i oliwki.
1. Kaszę jęczmienną ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją,
2. Kapustę sparz i oddziel liście. Następnie odetnij ich brzegi tak, aby zyskały kształt prostokąta,
3. Przygotuj farsz: w dużej misce wymieszaj mięso, połowę pokrojonej w kostkę ostrej papryczki, połowę cebuli dymki, łyżeczkę oregano, 3 posiekane ząbki czosnku, startą z połowy cytryny skórkę i sok z połowy cytryny. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj posiekaną miętę. Na koniec dorzuć ugotowaną kaszę i wymieszaj dokładnie ręką,
4. Farsz zawiń w liście kapusty. Okrasa zastrzega, że gołąbki powinny być w tym przepisie płaskie, a nie okrągłe,
5. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wysmaruj oliwą. Wyłóż gołąbki, jeden obok drugiego i polej oliwą. Posyp pozostałą ostrą papryczką,
6. Piecz gołąbki 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. w trybie termoobiegu. Następnie wyjmij je i na każdym połóż plasterek sera feta. Ponownie skrop oliwą i posyp oregano,
7. Piecz jeszcze 5 min, aż ser się podgrzeje,
8. Przygotuj sos: do garnka wlej oliwę. Podsmaż pozostałą cebulę i czosnek, a następnie dodaj pół łyżeczki oregano i trochę skórki z cytryny. Dodaj pomidory, dopraw dolą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotuj około pół godziny, aż sos zgęstnieje,
9. Sos przelej na dno dużego naczynia, wyłóż zielone oliwki, posyp miętą i wyłóż upieczone wcześniej gołąbki.
Przepis Okrasy pochodzi ze strony Kuchnia Lidla.