Genialny przepis na gołąbki. Karol Okrasa dodaje do nich słony składnik

Choć gołąbki kojarzą nam się z kuchnią polską i najchętniej przypisalibyśmy ich wynalezienie sobie, ich historia jest dużo bardziej skomplikowana. Sama nazwa jest najprawdopodobniej zapożyczona od ukraińskiego "hołubci" oznaczającego gołąbka. Oryginalnie danie to składało się z kaszy gryczanej i ziemniaków zawijanych w liście kapusty. Do naszego kraju przepis przywędrował około XIX wieku i doczekał się wielu modyfikacji.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Liście kapusty, pomidorowy sos i... na tym koniec podobieństw. Gołąbki przygotowywane są inaczej niemal w każdym domu. Niektórzy preferują wersję bezmięsną, inni zamieniają kaszę na ryż. Jedno jest pewne - to danie robi furorę na stołach Polaków i warto eksperymentować ze składnikami farszu. Karol Okrasa proponuje wersję z grecką nutą. Do swoich gołąbków dodaje fetę i oliwki. 

Ciasto z galaretką i truskawkamiNajprostsze ciasto truskawkowe z budyniem. Zastosuj prosty trik z masłem

Przepis na gołąbki. Składniki

  • młoda kapusta,
  • pół kilograma ulubionego mięsa mielonego (Okrasa proponuje wieprzowo-wołowe),
  • 80 g cebuli dymki,
  • pęczek mięty,
  • 80 g kaszy jęczmiennej,
  • świeża ostra papryczka,
  • 100 g zielonych oliwek,
  • cytryna,
  • 2 puszki pomidorów pelati,
  • opakowanie sera feta,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 100 ml oliwy,
  • sól,
  • biały pieprz,
  • cukier,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • opcjonalnie: świeża bazylia.

Czyszczenie piekarnikaGame changer. Teściowa zapłacze, gdy zobaczy, jak czysty jest twój piekarnik.

Sposób przygotowania

1. Kaszę jęczmienną ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją,

2. Kapustę sparz i oddziel liście. Następnie odetnij ich brzegi tak, aby zyskały kształt prostokąta,

3. Przygotuj farsz: w dużej misce wymieszaj mięso, połowę pokrojonej w kostkę ostrej papryczki, połowę cebuli dymki, łyżeczkę oregano, 3 posiekane ząbki czosnku, startą z połowy cytryny skórkę i sok z połowy cytryny. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj posiekaną miętę. Na koniec dorzuć ugotowaną kaszę i wymieszaj dokładnie ręką,

4. Farsz zawiń w liście kapusty. Okrasa zastrzega, że gołąbki powinny być w tym przepisie płaskie, a nie okrągłe,

5. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wysmaruj oliwą. Wyłóż gołąbki, jeden obok drugiego i polej oliwą. Posyp pozostałą ostrą papryczką,

6. Piecz gołąbki 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. w trybie termoobiegu. Następnie wyjmij je i na każdym połóż plasterek sera feta. Ponownie skrop oliwą i posyp oregano,

7. Piecz jeszcze 5 min, aż ser się podgrzeje,

8. Przygotuj sos: do garnka wlej oliwę. Podsmaż pozostałą cebulę i czosnek, a następnie dodaj pół łyżeczki oregano i trochę skórki z cytryny. Dodaj pomidory, dopraw dolą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotuj około pół godziny, aż sos zgęstnieje,

9. Sos przelej na dno dużego naczynia, wyłóż zielone oliwki, posyp miętą i wyłóż upieczone wcześniej gołąbki. 

Przepis Okrasy pochodzi ze strony Kuchnia Lidla.

Więcej o: