Fuczki - przepis na przysmak prosto z bieszczadzkiej chaty. Kapusta jest podstawą, ale zła mąka popsuje smak

Fuczki wywodzą się z kuchni łemkowskiej i bieszczadzkiej. To nic innego jak chrupiące placuszki z kapusty kiszonej, podawane najczęściej z kwaśną śmietaną. Przepis na fuczki jest prosty, ale ważna jest mąka, której dodajemy. Jeśli chcemy, by placki z kapusty smakowały jak przed laty w bieszczadzkich chatach, powinniśmy używać jedynie pełnoziarnistej.

Więcej przepisów z różnych regionów Polski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Fuczkami zajadała się bieszczadzka biedota, która swoje potrawy robiła z tego, co akurat było pod ręką. Nie brakowało kapusty, ziemniaków i grzybów, a w niektórych chatach znalazła się mąka. Jak to z takimi daniami bywa, na stałe wpisały się w nasze gusta i do tej pory chętnie przyrządzamy je w domu, a nawet zamawiamy w restauracjach.  Fuczki to bardzo prosty przepis, który z marszu kradnie serca fanom typowo polskich smaków. Poniżej zdradzimy ci, jak je przygotować krok po kroku.

Fuczki - przepis na placuszki z kapusty kiszonej

Składniki:

  • ok. 300 g kapusty kiszonej, porządnie odciśniętej z soku
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki (pszennej lub orkiszowej)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • ok. 1/3 szklanki mleka 
  • sól, pieprz, szczypta majeranku, szczypta kminku
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany
  • olej roślinny
  • opcjonalnie: 2 łyżki jogurtu naturalnego

Fuczki - sposób przygotowania:

  1. Odciśniętą kapustę pokrój, by pojedyncze "kapuściane włosy" nie ciągnęły się podczas jedzenia. Cebulę także pokrój, ale w dosyć drobną kostkę. Następnie kapustę i cebulę przełóż do miski.
  2. Do posiekanej kapusty wlej mleko, wbij jajko i dodaj przyprawy. Następnie stopniowo dosypuj mąkę, mieszając. Jeśli uznasz, że masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę jogurtu naturalnego.
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej 2-3 łyżki oleju. Następnie nakładaj porcję ciasta na fuczki i lekko je spłaszcz na patelni, by nie były za grube. Na średniej mocy palnika smaż je, aż będą rumiane z obu stron. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.

Prosty przepis, proste składniki a smak wyjątkowy. Zrób fuczki dziś na podwieczorek, nie pozwól, by ten regionalny przysmak popadł w zapomnienie.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: