Mrożenie owoce to doskonały sposób na zatrzymanie lata. W zamrażarce mogą znajdować się dość długo, bo aż od sześciu do 12 miesięcy. Nieco krócej, trzy - cztery miesiące, powinniśmy przechowywać drobne owoce jagodowe tak jak truskawki, czy maliny. Czy można mrozić czereśnie z pestkami? Wyjaśniamy wątpliwości.
Można je mrozić na dwa sposoby - z pestkami lub bez. Warto je jednak wcześniej wydrylować, by móc szybciej je wykorzystać m.in. w pieczeniu ciast. Warto jednak pamiętać, że podczas drylowania owoce te puszczają swój sok i staną się bardziej miękkie. Nie stracą jednak swojego smaku, a przede wszystkim cennych witamin.
Jeśli chcemy zatrzymać więcej soku z czereśni, nie powinniśmy drylować tych owoców przed zamrożeniem. Musimy mieć jednak na uwadze to, że w większości przypadków, po rozmrożeniu i tak nas to nie ominie. Nie przygotujemy przecież ciasta z owocami, w których są pestki.
Więcej interesujących i przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Wykorzystywanie czereśni z pestkami w nalewkach czy kompotach może okazać się niezdrowe. Chodzi o szkodliwy kwas wydzielający się w owocach. Dotyczy to jednak tylko tych przetworów, które są przechowywane przez długi okres. Jeśli ugotujemy kompot z rozmrożonych czereśni z pestkami - nie zaszkodzą nam.
Mrożenie owoców nie musi być łatwe. Najpierw musimy oczyścić je i osuszyć. Włożenie czereśni do zwykłego woreczka również nie załatwia sprawy. Aby się nie złączyły w jedną całość, trzeba rozłożyć je pojedynczo na desce i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Następnie wyjąć je i dopiero przełożyć do woreczków lub przygotowanych wcześniej pojemników. Dzięki temu nie skleją się i dłużej pozostaną przydatne do spożycia. Czereśnie można przechowywać w zamrażarce od sześciu do 12 miesięcy. Dzięki temu możemy cieszyć się latem nawet wtedy, gdy pogoda za oknem nas nie rozpieszcza.