Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stornie głównej Gazeta.pl
Domowe przetwory i produkty są zawsze najsmaczniejsze i dodatkowo pozbawione wszystkich zbędnych konserwantów. Naturalne składniki są gwarancją pysznego smaku i wielu witamin. Ogórki są jednym z sezonowych warzyw, które chętnie przygotowujemy na różne sposoby - jednym z nich, niebywale smacznym są ogórki małosolne.
Ogórki małosolne - tradycyjny przepis babci
Sezon na ogórki trwa! Jest to więc dobra okazja, by przygotować z nich domowe przetwory. Piklowane, kiszone czy małosolne? Wybór jest ciężki, bo wszystkie propozycje są bardzo smaczne i zdrowe. Jednak smakiem lata bezkonkurencyjnie można nazwać ogórki małosolne. Chrupkie, pyszne i aromatyczne - poza walorami smakowymi niosą za sobą całą game witamin i pożytecznych składników dla naszego organizmu.
Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!
Właściwości ogórków małosolnych:
- Poprawiają pracę jelit.
- Są znakomitym wsparciem dla układu immunologicznego.
- Zwalczają stany zapalne.
- Są bogatym źródłem witaminy C.
- Wykazują silne działanie antybakteryjne, antygrzybicze.
- Są naturalnym probiotykiem, dostarczają dobre bakterie.
Ogórki małosolne - przepis babci
Składniki:
- 0,5 kg ogórków gruntowych,
- litr przegotowanej wody,
- czubata łyżka soli,
- liść chrzanu,
- 2-3 duże ząbki czosnku,
- kilka gałązek kopru lub koperku (im więcej, tym lepszy aromat ogórków),
- kawałek korzenia chrzanu.
Sposób przygotowania:
- Zagotowujemy litr wody z solą. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia - powinna mieć letnią temperaturę przed wlaniem do słoików.
- Warzywa i zieleninę dokładnie myjemy.
- Chrzan kroimy na mniejsze kawałki.
- Czosnek (bez konieczności obrania) lekko zgniatamy nożem dla lepszego aromatu.
- Na sam dół słoika naczynia wkładamy liść chrzanu, część kopru, ząbek czosnku oraz kawałek chrzanu.
- Oczyszczone ogórki ciasno układamy w pozycji pionowej w słoju lub kamionce.
- Pomiędzy ogórki powpychać pozostały czosnek, chrzan i koper.
- Całość zalewamy wcześniej przygotowaną wodą tak, by ogórki były zakryte. Wierzch naczynia powinien być przykryty - świetnie sprawdzi się tetrowa pielucha lub bardzo cienka bawełniana ściereczka. Jeśli ogórki wypływają, należy je obciążyć np. talerzykiem.
- Naczynie z ogórkami może stać na blacie kuchennym, nie powinniśmy jednak pozwolić na zbyt dużą ekspozycję słoneczną, ponieważ proces zmieni się w gnicie.
- Po 2-3 dniach ogórki małosolne są gotowe. Jeśli pozostawimy je dłużej - woda zmętnieje i rozpocznie się proces kiszenia.