Ogórki małosolne - przepis babci. Tradycyjna receptura sprawi, że będą chrupiące i aromatyczne

Ogórki małosolne - przepis babci sprawi, że ich konsystencja i smak będą wręcz idealne. Chrupiące, aromatyczne i dobrze przyprawione ogórki w zaledwie kilka dni. Wystarczy kilka składników i odpowiednie naczynie, by cieszyć się tym swojskim i pysznym smakiem.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stornie głównej Gazeta.pl

Domowe przetwory i produkty są zawsze najsmaczniejsze i dodatkowo pozbawione wszystkich zbędnych konserwantów. Naturalne składniki są gwarancją pysznego smaku i wielu witamin. Ogórki są jednym z sezonowych warzyw, które chętnie przygotowujemy na różne sposoby - jednym z nich, niebywale smacznym są ogórki małosolne

Ogórki małosolne - tradycyjny przepis babci

Sezon na ogórki trwa! Jest to więc dobra okazja, by przygotować z nich domowe przetwory. Piklowane, kiszone czy małosolne? Wybór jest ciężki, bo wszystkie propozycje są bardzo smaczne i zdrowe. Jednak smakiem lata bezkonkurencyjnie można nazwać ogórki małosolne. Chrupkie, pyszne i aromatyczne - poza walorami smakowymi niosą za sobą całą game witamin i pożytecznych składników dla naszego organizmu. 

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Właściwości ogórków małosolnych: 

  • Poprawiają pracę jelit.
  • Są znakomitym wsparciem dla układu immunologicznego.
  • Zwalczają stany zapalne.
  • Są bogatym źródłem witaminy C.
  • Wykazują silne działanie antybakteryjne, antygrzybicze.
  • Są naturalnym probiotykiem, dostarczają dobre bakterie. 

Ogórki małosolne - przepis babci

Składniki: 

  • 0,5 kg ogórków gruntowych,
  • litr przegotowanej wody,
  • czubata łyżka soli,
  • liść chrzanu,
  • 2-3 duże ząbki czosnku,
  • kilka gałązek kopru lub koperku (im więcej, tym lepszy aromat ogórków),
  • kawałek korzenia chrzanu.

Sposób przygotowania: 

  1. Zagotowujemy litr wody z solą. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia - powinna mieć letnią temperaturę przed wlaniem do słoików. 
  2. Warzywa i zieleninę dokładnie myjemy. 
  3. Chrzan kroimy na mniejsze kawałki. 
  4. Czosnek (bez konieczności obrania) lekko zgniatamy nożem dla lepszego aromatu.
  5. Na sam dół słoika naczynia wkładamy liść chrzanu, część kopru, ząbek czosnku oraz kawałek chrzanu. 
  6. Oczyszczone ogórki ciasno układamy w pozycji pionowej w słoju lub kamionce.  
  7. Pomiędzy ogórki powpychać pozostały czosnek, chrzan i koper.
  8. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną wodą tak, by ogórki były zakryte. Wierzch naczynia powinien być przykryty - świetnie sprawdzi się tetrowa pielucha lub bardzo cienka bawełniana ściereczka. Jeśli ogórki wypływają, należy je obciążyć np. talerzykiem. 
  9. Naczynie z ogórkami może stać na blacie kuchennym, nie powinniśmy jednak pozwolić na zbyt dużą ekspozycję słoneczną, ponieważ proces zmieni się w gnicie. 
  10. Po 2-3 dniach ogórki małosolne są gotowe. Jeśli pozostawimy je dłużej - woda zmętnieje i rozpocznie się proces kiszenia
Więcej o: