Jak mrozić szparagi? Proces jest łatwy, ale wrzucanie od razu do zamrażalnika to zbrodnia

Sezon na szparagi trwa zdecydowanie za krótko i nadchodzą ostatnie chwile, kiedy możemy się nimi zajadać. Żeby dłużej cieszyć się smakiem szparagów, najlepszym sposobem jest ich zamrożenie, ale jeden błąd skutecznie pozbawi warzywa smaku. Jak zatem mrozić szparagi, by przedłużyć czas ich świetności nawet do kilkunastu miesięcy? Pod żadnym pozorem nie wrzucaj ich od razu do zamrażalnika.

Więcej wskazówek na temat mrożenia warzyw i owoców znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Mrożenie szparagów to najlepsza recepta na zachowanie ich smaku i wszystkich wartości odżywczych. Jednak sposób, w jaki zabieramy się za mrożenie tych warzyw, ma duży wpływ na ich późniejszy smak, a także konsystencję. Dużym błędem jest włożenie ich do zamrażalnika zaraz po kupieniu. Wówczas takie szparagi mogą zmienić smak (staną się gorzkawe), a ich struktura straci na jędrności i w efekcie, zamiast sprężystego szparaga zobaczymy przed sobą coś na kształt zielonej papki. Mrożenie gotowanych szparagów to również nie najlepszy pomysł - wówczas możemy być pewni, że po rozmrożeniu uzyskamy szparagową breję o nieprzyjemnym szarozielonym kolorze. Jak w takim razie zamrozić te smaczne łodygi, by zachowały jędrność i piękny, zielony kolor? Odpowiedź jest prosta: najpierw je zblanszuj.

Jak zamrozić szparagi, by zachowały jędrność i kolor?

Przed zamrożeniem należy zblanszować szparagi, by zachowały wszystkie swoje właściwości. Czym jest blanszowanie? To najprościej mówiąc, bardzo krótkie gotowanie we wrzątku, a później natychmiastowe chłodzenie w lodowatej wodzie. W podobny sposób mrozimy na przykład kurki i rydze, ale także fasolkę szparagową. Jeśli jednak chodzi o szparagi, na proces mrożenia składają się cztery kroki.

  1. Najpierw odpowiednio przygotuj warzywa. Oczywiście należy odłamać zdrewniałe końcówki, by szparagi nie stały się gorzkie. Każdą łodygę zegnij, a końcówki odłamią się we właściwym miejscu. Następnie opłucz je, jeśli zauważysz zabrudzenia. Zielonych szparagów nie należy obierać, białe niestety trzeba.
  2. Przygotuj dwa garnki. W jednym na dużej mocy palnika zagotuj wodę z odrobiną soli, w drugim natomiast przygotuj lodowatą wodę. Przygotowane szparagi włóż do wrzątku na minutę, następnie przełóż do zimnej wody. Jeżeli jednak twoje szparagi są grubsze lub używasz białych, wydłuż czas blanszowania do dwóch minut.
  3. Ostudzone szparagi odcedź i ułóż na ręczniku papierowym lub czystej ściereczce. Pozwól im całkowicie ostygnąć, jednak nie wycieraj ich z nadmiaru wody.
  4. Ostudzone i wysuszone szparagi podziel na porcje i każdą z nich przełóż do woreczka strunowego. Oznacz datę i umieść w zamrażalniku. 

Mrożone szparagi z powodzeniem możesz przechowywać do 10 miesięcy. Rozmrażanie również jest łatwe, jednak polecam nie rozmrażać ich na blacie ani w lodówce. Najlepiej wrzucić je bezpośrednio do wrzątku i od razu ugotować, lub podgrzewać na patelni z niewielką ilością wody. Z pomocą przy rozmrażaniu przyjdzie także mikrofalówka - szparagi umieść w naczyniu żaroodpornym, podlej odrobiną wody i zamknij przykrywką. Powinny być gotowe w kilka minut. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: