Więcej wskazówek na temat mrożenia warzyw i owoców znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Mrożenie szparagów to najlepsza recepta na zachowanie ich smaku i wszystkich wartości odżywczych. Jednak sposób, w jaki zabieramy się za mrożenie tych warzyw, ma duży wpływ na ich późniejszy smak, a także konsystencję. Dużym błędem jest włożenie ich do zamrażalnika zaraz po kupieniu. Wówczas takie szparagi mogą zmienić smak (staną się gorzkawe), a ich struktura straci na jędrności i w efekcie, zamiast sprężystego szparaga zobaczymy przed sobą coś na kształt zielonej papki. Mrożenie gotowanych szparagów to również nie najlepszy pomysł - wówczas możemy być pewni, że po rozmrożeniu uzyskamy szparagową breję o nieprzyjemnym szarozielonym kolorze. Jak w takim razie zamrozić te smaczne łodygi, by zachowały jędrność i piękny, zielony kolor? Odpowiedź jest prosta: najpierw je zblanszuj.
Przed zamrożeniem należy zblanszować szparagi, by zachowały wszystkie swoje właściwości. Czym jest blanszowanie? To najprościej mówiąc, bardzo krótkie gotowanie we wrzątku, a później natychmiastowe chłodzenie w lodowatej wodzie. W podobny sposób mrozimy na przykład kurki i rydze, ale także fasolkę szparagową. Jeśli jednak chodzi o szparagi, na proces mrożenia składają się cztery kroki.
Mrożone szparagi z powodzeniem możesz przechowywać do 10 miesięcy. Rozmrażanie również jest łatwe, jednak polecam nie rozmrażać ich na blacie ani w lodówce. Najlepiej wrzucić je bezpośrednio do wrzątku i od razu ugotować, lub podgrzewać na patelni z niewielką ilością wody. Z pomocą przy rozmrażaniu przyjdzie także mikrofalówka - szparagi umieść w naczyniu żaroodpornym, podlej odrobiną wody i zamknij przykrywką. Powinny być gotowe w kilka minut.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.