Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Zobacz wideo
Kilka przepisów na lody, które zrobisz w domu
Często wydaje nam się, że kilkudniowe truskawki nadają się tylko do wyrzucenia lub przygotowywania sorbetów, bądź koktajli. Nic bardziej mylnego - okazuje się, że możemy je wykorzystać w kuchni w jeszcze inny sposób. Idealnie sprawdzą się jako składnik pysznych i słodkich ciast. Jednym z nich jest chlebek maślany z chrupiącą kruszonką, który będzie ciekawym urozmaiceniem dla tradycyjnych wypieków. Dzięki niemu owoce się nie zmarnują. Jak go przygotować? Przepis jest bardzo prosty, ale wymaga od nas trochę cierpliwości.
Chlebek maślany z truskawkami. Przygotuj potrzebne składniki
Produkty na kruszonkę:
- 50 g migdałów mielonych,
- 100 g mąki pszennej,
- 70 g masła,
- 70 g cukru, szczypta soli.
Składniki na ciasto:
- 200 g maślanki,
- kilogram truskawek,
- 20 g świeżych drożdży,
- 600 g mąki,
- trzy jajka,
- dwa żółtka,
- 50 ml wody,
- 50 g cukru,
- pół łyżeczki soli,
- 150 g masła.
Drugie śniadanie do pracy - z czego powinno się składać?
Przepis na chlebek maślany. Truskawki dopełnią jego smak
- Wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę i odstaw je do lodówki.
- Połącz drożdże, maślankę, jajka, cukier i wodę. Dodaj mąkę i sól. Wszystko razem zagnieć.
- W trakcie wyrabiania dodawaj masło. Rób to partiami.
- Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, by mogło wyrosnąć.
- Masę podziel na sześć części i z każdej z nich uformuj kulę. Poukładaj je w podłużnej foremce. Odstaw do wyrośnięcia.
- Truskawki opłucz i usuń z nich szypułki. Poukładaj owoce na placku drożdżowym. Ciasto posyp kruszonką.
- Chlebek maślany piecz w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut.