• Link został skopiowany

Chlebek maślany. Przepis, w którym możesz wykorzystać kilkudniowe truskawki

Truskawki bardzo szybko tracą swoją świeżość. To nie znaczy jednak, że musimy je od razu wyrzucać. Możemy przygotować z nich na przykład chlebek maślany.
Chlebek maślany z truskawkami (zdjęcie ilustracyjne)
fot. iStock/ AmalliaEka

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Kilka przepisów na lody, które zrobisz w domu

Często wydaje nam się, że kilkudniowe truskawki nadają się tylko do wyrzucenia lub przygotowywania sorbetów, bądź koktajli. Nic bardziej mylnego - okazuje się, że możemy je wykorzystać w kuchni w jeszcze inny sposób. Idealnie sprawdzą się jako składnik pysznych i słodkich ciast. Jednym z nich jest chlebek maślany z chrupiącą kruszonką, który będzie ciekawym urozmaiceniem dla tradycyjnych wypieków. Dzięki niemu owoce się nie zmarnują. Jak go przygotować? Przepis jest bardzo prosty, ale wymaga od nas trochę cierpliwości.

Chlebek maślany z truskawkami. Przygotuj potrzebne składniki

Produkty na kruszonkę:

  • 50 g migdałów mielonych,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 70 g masła,
  • 70 g cukru, szczypta soli.

Składniki na ciasto:

  • 200 g maślanki,
  • kilogram truskawek,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 600 g mąki,
  • trzy jajka,
  • dwa żółtka, 
  • 50 ml wody,
  • 50 g cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 150 g masła.

Przepis na chlebek maślany. Truskawki dopełnią jego smak

  1. Wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę i odstaw je do lodówki.
  2. Połącz drożdże, maślankę, jajka, cukier i wodę. Dodaj mąkę i sól. Wszystko razem zagnieć.
  3. W trakcie wyrabiania dodawaj masło. Rób to partiami. 
  4. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, by mogło wyrosnąć. 
  5. Masę podziel na sześć części i z każdej z nich uformuj kulę. Poukładaj je w podłużnej foremce. Odstaw do wyrośnięcia.
  6. Truskawki opłucz i usuń z nich szypułki. Poukładaj owoce na placku drożdżowym. Ciasto posyp kruszonką.
  7. Chlebek maślany piecz w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut.
Więcej o: