Truskawki z czekoladą. Romantyczny deser, który przygotujesz w kilka chwil

Truskawki z czekoladą to deser uwielbiany przez wiele osób. Obydwa smaki łączą się w całość, dając wyjątkowy efekt. Słodycz przygotujesz w dosłownie kilka minut.

Więcej ciekawych i prostych przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo https://www.gazeta.pl/0,0.html#e=LinkPrLead

Któż nie lubi połączenia czekolady i truskawek? Robimy z nich dekorację do tortów, łączymy oba składniki w naleśnikach, a w lodach czujemy kontrast obu smaków. Truskawki z czekoladą to deser, którym zajadają się i dzieci, i dorośli. Często przygotowujemy je do romantycznej kolacji, ponieważ idealnie pasują do szampana. Taki obrazek widzieliśmy przecież w różnych filmach. Ta słodycz stanowi wspaniałą alternatywę dla zwykłych słodyczy. Przekąska może być bardzo zdrowa - wszystko zależy od tego, jakiej czekolady użyjemy. 

Truskawki z czekoladą. Wyjątkowy deser, który pokochasz od pierwszego kęsa

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • tabliczka czekolady (gorzka, biała lub mleczna),
  • łyżka masła lub oleju roślinnego.

Wykonanie:

  1. Truskawki umyj i dobrze osusz. Możesz odłożyć je na sitku, wtedy woda będzie ociekać do zlewu lub do innego naczynia.
  2. Czekoladę połam na mniejsze części i wrzuć ją do miseczki. Dodaj olej roślinny lub masło i rozpuść wszystko w kąpieli wodnej. Wystarczy, że miskę umieścisz nad garnkiem z gotującą się wodą i kilka razy przemieszasz. Uważaj, by zawartość się nie zagotowała.
  3. Truskawki maczaj w czekoladzie. Możesz trzymać je za szypułki. 
  4. Owoce wykładaj na formie wyłożonej papierem do pieczenia lub układaj w papilotkach. Odstaw do zastygnięcia.

Deser możesz ozdobić wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub migdałami. Dodatki te będą się z nim ciekawie komponować. W ten sposób stworzysz wyjątkowe praliny, którymi każdy będzie się zajadać. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.