Więcej ciekawych i prostych przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo
https://www.gazeta.pl/0,0.html#e=LinkPrLead
Któż nie lubi połączenia czekolady i truskawek? Robimy z nich dekorację do tortów, łączymy oba składniki w naleśnikach, a w lodach czujemy kontrast obu smaków. Truskawki z czekoladą to deser, którym zajadają się i dzieci, i dorośli. Często przygotowujemy je do romantycznej kolacji, ponieważ idealnie pasują do szampana. Taki obrazek widzieliśmy przecież w różnych filmach. Ta słodycz stanowi wspaniałą alternatywę dla zwykłych słodyczy. Przekąska może być bardzo zdrowa - wszystko zależy od tego, jakiej czekolady użyjemy.
Ciasto na lato tarta z truskawkami i mascarpone. Ekspresowy przepis dla łasuchów
Truskawki z czekoladą. Wyjątkowy deser, który pokochasz od pierwszego kęsa
Składniki:
- 500 g truskawek,
- tabliczka czekolady (gorzka, biała lub mleczna),
- łyżka masła lub oleju roślinnego.
Wykonanie:
- Truskawki umyj i dobrze osusz. Możesz odłożyć je na sitku, wtedy woda będzie ociekać do zlewu lub do innego naczynia.
- Czekoladę połam na mniejsze części i wrzuć ją do miseczki. Dodaj olej roślinny lub masło i rozpuść wszystko w kąpieli wodnej. Wystarczy, że miskę umieścisz nad garnkiem z gotującą się wodą i kilka razy przemieszasz. Uważaj, by zawartość się nie zagotowała.
- Truskawki maczaj w czekoladzie. Możesz trzymać je za szypułki.
- Owoce wykładaj na formie wyłożonej papierem do pieczenia lub układaj w papilotkach. Odstaw do zastygnięcia.
Deser możesz ozdobić wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub migdałami. Dodatki te będą się z nim ciekawie komponować. W ten sposób stworzysz wyjątkowe praliny, którymi każdy będzie się zajadać.
Czy można mrozić czereśnie z pestkami? Lepiej uważać, mogą być szkodliwe