Ciasto na lato - tarta z truskawkami i mascarpone. Ekspresowy przepis dla łasuchów

Lato to sezon na świeże owoce. W tym momencie możemy kupić truskawki, rabarbar czy maliny. Warto wykorzystać ten czas na domowe desery. Dziś przepis na ekspresową tarte z mascarpone oraz truskawkami.

Więcej przepisów na letnie desery znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Nie znam osoby, która nie lubi truskawek. Te soczyste owoce kochają zarówno mali jak i duzi. Uwielbiam w czerwcu robić domowe ciasta właśnie z nimi. Dodają całości soczystości oraz ciekawego smaku. Śmiało truskawki możesz zastąpić malinami lub borówkami. Nasz przepis nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych, wystarczy chwila cierpliwości i ciasto gotowe. Do dzieła!

Zobacz wideo Tarta z rabarbarem

Składniki:

  • Truskawki (300g)
  • Mascarpone (opakowanie)
  • Cukier puder (2 łyżki) do kremu + 3 łyżki do ciasta
  • Śmietanka 30 % (200ml)
  • Jajka (1 sztuka)
  • Masło zimne (150g)
  • Mąka pszenna (2 szklanki)

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Połącz składniki, następnie dodaj jajko, całość dokładnie wyrób i uformuj kulkę. Przełóż do lodówki na około 20-30 min.
  2. Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki, delikatnie je rozwałkuj i wyłóż je na foremkę do pieczenia. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz przez około 20 min.
  3. W międzyczasie ubij serek mascarpone ze śmietanką oraz cukrem pudrem. Wyłóż na przestygnięty spód ciasta.
  4. Na sam wierzch ułóż truskawki przekrojone na pół  i wstaw ciasto do lodówki.

Domową tarte robi się błyskawicznie, jest banalnie prosta i nie wymaga dużych umiejętności. Zbliża się długi weekend, zaskocz swoich bliskich i zrób im niespodziankę  w postaci tarty z truskawkami. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.