Przekąski na grilla. Kilka prostych przepisów, które urozmaicą imprezę w plenerze

Przekąski na grilla idealnie pasują do tradycyjnych kiełbasek i karkówki. Mogą też być oddzielnym daniem. Przedstawiamy kilka przepisów na proste i ciekawe dodatki do grillowanych potraw.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Dwa proste dania z użyciem curry [PRZEPISY]

Przekąski na grilla najbardziej kojarzą nam się z sałatkami. Często je przygotowujemy, ale czasem chcemy spróbować czegoś nowego. W końcu nawet najlepsza surówka potrafi się znudzić. Jakie więc proste przekąski, które nie wymagają dużego nakładu pracy możemy zrobić? Prezentujemy kilka przepisów, które mogą wam przypaść do gustu.

Żeberka z grillaŻeberka z grilla idealne na piknik. Boski smak zapewni marynata z bąbelkami

Przekąski na grilla. Pieczone ziemniaczki to danie, które trzeba dołączyć do menu

Składniki:

  • młode ziemniaki,
  • ząbek czosnku,
  • cebula,
  • świeże  lub suszone zioła,
  • sól,
  • masło.

Wykonanie:

  1. Umyj ziemniaki i je dokładnie wyszoruj. Jeśli są duże, pokrój je na ćwiartki.
  2. Warzywa poukładaj na folii aluminiowej. Dodaj plasterki cebuli oraz posiekany ząbek czosnku. Dopraw ziołami i solą. Dołóż też masło.
  3. Ziemniaki owiń folią i piecz przez godzinę na grillu.

Przekąski na grilla. Pieczone szparagi to zdrowy dodatek do mięs

Składniki:

  • zielone szparagi,
  • oliwa,
  • ząbek czosnku,
  • sól morska,
  • pieprz,
  • sos sojowy.

Wykonanie:

  1. Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe części łodygi. 
  2. Kilka łyżek sosu sojowego połącz z oliwą. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Marynatę wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  3. Warzywa nadziewaj na patyki do szaszłyków i posmaruj je przygotowanym wcześniej sosem. 
  4. Szparagi grilluj na aluminiowych tackach przez 5-8 minut z każdej strony.

Przekąski na grilla. Klasyczne grzanki z masłem czosnkowym

Składniki:

  • bagietka,
  • masło,
  • ząbki czosnku,
  • sól,
  • zioła prowansalskie,
  • słodka papryka.

Wykonanie:

  1. Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, papryką i solą. 
  3. Każdą kromkę posmaruj masłem czosnkowym. 
  4. Grzanki grilluj na aluminiowej tacce od trzech do pięciu minut.

Przekąski na grilla. Ogórki nadziewane serem i rzodkiewką

Składniki:

  • ogórek,
  • łyżka majonezu,
  • 100 g białego sera,
  • pół pęczka rzodkiewek,
  • natka pietruszki,
  • bazylia,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

  1. Obierz ogórka i pokrój go na kawałki o grubości dwóch centymetrów. Wydrąż z nich nasiona.
  2. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce i połącz z twarogiem. Dodaj majonez i posiekany szczypiorek. Dopraw.
  3. Farszem wypełnij ogórki.
  4. Przekąskę udekoruj natką pietruszki. 
Więcej o: