Przekąski na grilla. Kilka prostych przepisów, które urozmaicą imprezę w plenerze

Przekąski na grilla idealnie pasują do tradycyjnych kiełbasek i karkówki. Mogą też być oddzielnym daniem. Przedstawiamy kilka przepisów na proste i ciekawe dodatki do grillowanych potraw.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Dwa proste dania z użyciem curry [PRZEPISY]

Przekąski na grilla najbardziej kojarzą nam się z sałatkami. Często je przygotowujemy, ale czasem chcemy spróbować czegoś nowego. W końcu nawet najlepsza surówka potrafi się znudzić. Jakie więc proste przekąski, które nie wymagają dużego nakładu pracy możemy zrobić? Prezentujemy kilka przepisów, które mogą wam przypaść do gustu.

Przekąski na grilla. Pieczone ziemniaczki to danie, które trzeba dołączyć do menu

Składniki:

  • młode ziemniaki,
  • ząbek czosnku,
  • cebula,
  • świeże  lub suszone zioła,
  • sól,
  • masło.

Wykonanie:

  1. Umyj ziemniaki i je dokładnie wyszoruj. Jeśli są duże, pokrój je na ćwiartki.
  2. Warzywa poukładaj na folii aluminiowej. Dodaj plasterki cebuli oraz posiekany ząbek czosnku. Dopraw ziołami i solą. Dołóż też masło.
  3. Ziemniaki owiń folią i piecz przez godzinę na grillu.

Przekąski na grilla. Pieczone szparagi to zdrowy dodatek do mięs

Składniki:

  • zielone szparagi,
  • oliwa,
  • ząbek czosnku,
  • sól morska,
  • pieprz,
  • sos sojowy.

Wykonanie:

  1. Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe części łodygi. 
  2. Kilka łyżek sosu sojowego połącz z oliwą. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Marynatę wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  3. Warzywa nadziewaj na patyki do szaszłyków i posmaruj je przygotowanym wcześniej sosem. 
  4. Szparagi grilluj na aluminiowych tackach przez 5-8 minut z każdej strony.

Przekąski na grilla. Klasyczne grzanki z masłem czosnkowym

Składniki:

  • bagietka,
  • masło,
  • ząbki czosnku,
  • sól,
  • zioła prowansalskie,
  • słodka papryka.

Wykonanie:

  1. Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, papryką i solą. 
  3. Każdą kromkę posmaruj masłem czosnkowym. 
  4. Grzanki grilluj na aluminiowej tacce od trzech do pięciu minut.

Przekąski na grilla. Ogórki nadziewane serem i rzodkiewką

Składniki:

  • ogórek,
  • łyżka majonezu,
  • 100 g białego sera,
  • pół pęczka rzodkiewek,
  • natka pietruszki,
  • bazylia,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

  1. Obierz ogórka i pokrój go na kawałki o grubości dwóch centymetrów. Wydrąż z nich nasiona.
  2. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce i połącz z twarogiem. Dodaj majonez i posiekany szczypiorek. Dopraw.
  3. Farszem wypełnij ogórki.
  4. Przekąskę udekoruj natką pietruszki. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.