-
Haps
-
Jak przygotować
- Przekąski na grilla. Kilka prostych przepisów, które urozmaicą imprezę w plenerze
Przekąski na grilla. Kilka prostych przepisów, które urozmaicą imprezę w plenerze
Przekąski na grilla idealnie pasują do tradycyjnych kiełbasek i karkówki. Mogą też być oddzielnym daniem. Przedstawiamy kilka przepisów na proste i ciekawe dodatki do grillowanych potraw.
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Zobacz wideo
Dwa proste dania z użyciem curry [PRZEPISY]
Przekąski na grilla najbardziej kojarzą nam się z sałatkami. Często je przygotowujemy, ale czasem chcemy spróbować czegoś nowego. W końcu nawet najlepsza surówka potrafi się znudzić. Jakie więc proste przekąski, które nie wymagają dużego nakładu pracy możemy zrobić? Prezentujemy kilka przepisów, które mogą wam przypaść do gustu.
Żeberka z grilla idealne na piknik. Boski smak zapewni marynata z bąbelkami
Przekąski na grilla. Pieczone ziemniaczki to danie, które trzeba dołączyć do menu
Składniki:
- młode ziemniaki,
- ząbek czosnku,
- cebula,
- świeże lub suszone zioła,
- sól,
- masło.
Wykonanie:
- Umyj ziemniaki i je dokładnie wyszoruj. Jeśli są duże, pokrój je na ćwiartki.
- Warzywa poukładaj na folii aluminiowej. Dodaj plasterki cebuli oraz posiekany ząbek czosnku. Dopraw ziołami i solą. Dołóż też masło.
- Ziemniaki owiń folią i piecz przez godzinę na grillu.
Przekąski na grilla. Pieczone szparagi to zdrowy dodatek do mięs
Składniki:
- zielone szparagi,
- oliwa,
- ząbek czosnku,
- sól morska,
- pieprz,
- sos sojowy.
Wykonanie:
- Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe części łodygi.
- Kilka łyżek sosu sojowego połącz z oliwą. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Marynatę wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Warzywa nadziewaj na patyki do szaszłyków i posmaruj je przygotowanym wcześniej sosem.
- Szparagi grilluj na aluminiowych tackach przez 5-8 minut z każdej strony.
Przekąski na grilla. Klasyczne grzanki z masłem czosnkowym
Składniki:
- bagietka,
- masło,
- ząbki czosnku,
- sól,
- zioła prowansalskie,
- słodka papryka.
Wykonanie:
- Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki.
- Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, papryką i solą.
- Każdą kromkę posmaruj masłem czosnkowym.
- Grzanki grilluj na aluminiowej tacce od trzech do pięciu minut.
Przekąski na grilla. Ogórki nadziewane serem i rzodkiewką
Składniki:
- ogórek,
- łyżka majonezu,
- 100 g białego sera,
- pół pęczka rzodkiewek,
- natka pietruszki,
- bazylia,
- szczypiorek,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
- Obierz ogórka i pokrój go na kawałki o grubości dwóch centymetrów. Wydrąż z nich nasiona.
- Rzodkiewkę zetrzyj na tarce i połącz z twarogiem. Dodaj majonez i posiekany szczypiorek. Dopraw.
- Farszem wypełnij ogórki.
- Przekąskę udekoruj natką pietruszki.