Przepis na zupę grochową. Sycąca grochówka z kiełbasą i boczkiem jak prosto z wojska

Przepis na zupę grochową, to przepis, który powinien znać każdy Polak. To obiad smaczny, ale też niezwykle sycący. Wielu osobom kojarzy się z grochówką wojskową. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by właśnie taką zupę przygotować we własnym domu!

Przepis na zupę grochową - który z nich jest najlepszy? Sprawdź, co zrobić, by smakowała tak, jak w wojsku. Gwarantujemy, że cała rodzina rozsmakuje się w tej przepysznej zupie.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Przepis na zupę grochową. W których składnikach tkwi sekret smaku i aromatu?

Przygotowanie tradycyjnej grochówki wcale nie jest trudne. Wystarczy dużo warzyw, dobrej jakości mięso i trochę wolnego czasu.

Składniki:

  • 2,5 l bulionu,
  • 500 g łuskanego grochu,
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 500 g wędzonego boczku,
  • 500 g kiełbasy,
  • 3 liście laurowe,
  • Ziele angielskie,
  • Majeranek,
  • Sól,
  • Pieprz.

Jak mrozić czereśnie?Czy można mrozić czereśnie z pestkami? Lepiej uważać, mogą być szkodliwe

Jak zrobić grochówkę wojskową? Przepis na zupę wojskową krok po kroku

Sposób przygotowania:

1. Groch łuskany trzeba namoczyć. Choć można zrobić to kilka godzin przed gotowaniem, warto jednak pomyśleć o tym już dzień wcześniej. Dzięki temu ziarenka grochu będą bardziej miękkie.

2. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę lub plasterki warzywa. Możemy również zetrzeć je na tarce. Do garnka wrzucamy też groch. Następnie dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem, a później gotujemy pod przykryciem przez kwadrans.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zupa pomidorowaZupa pomidorowa może mieć zupełnie inny smak. Wystarczy dodać jeden składnik

3. Boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z posiekaną cebulą i czosnkiem.

4. Do gotującego się grochu wrzucamy podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem oraz kiełbasę.

5. Gotujemy zupę przez około 30 minut aż do rozpadu grochu. Jeśli widzisz, że zupa jest zbyt gęsta, dolej wody.

Więcej o: