Przepis na zupę grochową - który z nich jest najlepszy? Sprawdź, co zrobić, by smakowała tak, jak w wojsku. Gwarantujemy, że cała rodzina rozsmakuje się w tej przepysznej zupie.
Przygotowanie tradycyjnej grochówki wcale nie jest trudne. Wystarczy dużo warzyw, dobrej jakości mięso i trochę wolnego czasu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Groch łuskany trzeba namoczyć. Choć można zrobić to kilka godzin przed gotowaniem, warto jednak pomyśleć o tym już dzień wcześniej. Dzięki temu ziarenka grochu będą bardziej miękkie.
2. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę lub plasterki warzywa. Możemy również zetrzeć je na tarce. Do garnka wrzucamy też groch. Następnie dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem, a później gotujemy pod przykryciem przez kwadrans.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
3. Boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z posiekaną cebulą i czosnkiem.
4. Do gotującego się grochu wrzucamy podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem oraz kiełbasę.
5. Gotujemy zupę przez około 30 minut aż do rozpadu grochu. Jeśli widzisz, że zupa jest zbyt gęsta, dolej wody.