Sałatka mistrzów Ewy Wachowicz - idealna na grilla i romantyczną kolację. Ten sos to hit

Sałatka mistrzów to nie tylko intrygująca nazwa, ale także boskie połączenie smaku świeżych warzyw, soczystego kurczaka z grilla oraz dressingu, o którym można pisać sonety. Sałatka mistrzów z przepisu Ewy Wachowicz sprawdzi się w każdej sytuacji, szczególnie podczas wspólnego grillowania w gronie rodziny i przyjaciół. Spróbuj i sprawdź, skąd ta wyjątkowa nazwa.

Więcej przepisów na sałatki idealne do grilla znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Sałatka mistrzów Ewy Wachowicz to objawienie wśród sałatek i dodatków do grilla. Przepis nie jest skomplikowany, dlatego każdy zrobi taką sałatkę raz-dwa. Nośnikiem całego smaku tego dania jest pyszny sos na bazie miodu i dwóch musztard. Do tego soczysty grillowany kurczak i idealna kolacja gotowa.

Sałatka mistrzów - przepis idealny dla każdego i na każdą okazję

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Składniki:

  • 1 większa pierś z kurczaka
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 2 średnie pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 puszki kukurydzy w zalewie
  • ok. 20 zielonych oliwek
  • ok. 50 g żółtego sera
  • przyprawa curry, szczypta soli i pieprzu

Składniki na dressing:

  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej lniany

Sałatka mistrzów - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania mięsa. Osusz je i pokrój przypraw curry i odrobiną pieprzu. Następnie połóż kurczaka na ruszcie grilla i kiedy będzie już gotowy, odłóż do ostygnięcia. Możesz także usmażyć go na patelni grillowej lub upiec w piekarniku.
  2. Przygotuj miskę i dodaj do niej poszarpaną lub pokrojoną na małe kawałki sałatę lodową. Cebulę pokrój w kostkę lub półplasterki, paprykę oraz ser w kostkę, pomidory w ósemki. Oliwki też możesz przekroić na pół. Dodaj także odsączoną kukurydzę.
  3. Zajmij się przygotowaniem sosu. Do miseczki przeciśnij czosnek i dodaj szczyptę soli. Następnie rozetrzyj całość łyżeczką tak, by uwolnił się cały aromat. Dodaj miód i obie musztardy, oregano oraz sok z cytryny. Wymieszaj całość i stopniowo dodawaj olej lniany. Dodaj taką ilość, jaka ci będzie odpowiadała.
  4. Przygotowany sos wlej do miski ze składnikami na sałatkę i wymieszaj. Ostudzonego kurczaka pokrój w cienkie plastry i ułóż na wierzchu. Sałatka jest gotowa do podania.

Jak widzisz, pracy przy tej sałatce jest minimum, a jej smak doskonale odpowiada jej nazwie. Jeśli szykuje ci się weekend w gronie znajomych, wspólny grill czy romantyczna kolacja, masz już przepis na najlepszą sałatkę.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.