Podwodna restauracja Under w Norwegii sprzyja środowisku naturalnemu, a także wzrusza panoramą

Słynna norweska restauracja Under odnosi sukces nie tylko za sprawą zadowolonych gości, lecz także dzięki niesamowitemu projektowi, który zapewnił odrodzenie rafy. Architektoniczna perła skryta pod powierzchnią wody raczy klientów wzruszającą panoramą podwodnego życia, dla morskich stworzeń stała się zaś domem i nowym ekosystemem.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Architektura w ostatnich latach wychodzi przed szereg i łamie schematy. Ta dziedzina sztuki użytkowej w wielu przypadkach spełnia wiele zastosowań wykraczających poza zwykłe zadanie budynku. Te cechy można bez wątpienia przypisać norweskiej restauracji Under, która jest unikatowym i jedynym w swoim rodzaju projektem zrealizowanym w Europie. 

Restauracja i dom wielu gatunków jednocześnie

Skandynawowie słyną z ciekawych i pięknych rozwiązań w architekturze. To właśnie tam rodzi się najwięcej projektów przyjaznym środowisku. Architekci z pracowni Snøhetta zaprojektowali Norweską Operę Narodową w Oslo oraz Bibliotekę Alexandrina w Egipcie. Ich zupełnie nowatorskim planem było stworzenie podwodnego budynku, w którym dzisiaj mieści się elegancka restauracja otworzona w 2019 roku w miejscowości Båly. 

Nawet dla światowej sławy architektów było to spore wyzwanie - umiejscowienie betonowej bryły o wadze 1600 ton okazało się skomplikowaną operacją. Konstrukcja musiała być wypełniona wodą, by w pełni ją zanurzyć. Później budynek został przymocowany do podłoża skalnego za pomocą 18 gigantycznych śrub. Wtedy można było odprowadzić wodę i rozpocząć prace wewnątrz.

Zobacz wideo W Norwegii powstaje podwodna autostrada. Koszt inwestycji to 16-krotność budżetu na polskie drogi

Nowatorski projekt przyjazny dla środowiska

Niesamowita budowla stała się zjawiskową restauracją. Trzypoziomowe, wyłożone drewnem wnętrze podwodnego przybytku o powierzchni 495 m kw. ma ciepły i domowy klimat. Menu składa się głównie z lokalnych, świeżych produktów takich jak ryby, owoce morza, grzyby i sezonowe warzywa i owoce. Cena kolacji w podwodnej restauracji to koszt 2000 koron norweskich, czyli ok. 900 zł. 

Poza pysznym jedzeniem czeka tam na nas główna atrakcja, czyli ponad czterometrowa szyba, z panoramą na piękny podwodny świat. Zaledwie po trzech latach od otwarcia lokalu jego twórcy postanowili pokazać, jak rozwinęło się tam morskie życie. A to wszystko za sprawą starannie dobranych budulców - surowy beton, z którego stworzona jest konstrukcja zamieszkały liczne mięczaki, algi i wodorosty. Olbrzymi bryła dzięki projektowi stała się zatem nowym podwodnym ekosystemem i domem wielu gatunków. 

Restauracja została zaprojektowana tak, żeby z łatwością zintegrowała się z morskim środowiskiem. Szorstkość betonu sprawiła, że pełni rolę sztucznej rafy, na której zadomowiły się mięczaki i wodorosty

- tłumaczą przedstawiciele studia Snøhetta w rozmowie z serwisem Dezeen

Warto wspomnieć także o licznych projektach i ciekawych rozwiązaniach, które zastosowano w restauracji. Jest nim m.in. specjalnie dostosowane oświetlenie, które otula wnętrze, jednocześnie nie szkodząc zwierzętom za szybą. Praca została doceniona przez krytyków i środowisko architektoniczne, dzięki czemu budynek zdobył wiele nagród. 

Więcej o: