Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Sezon na młode ziemniaki w pełni. Nie musisz ich obierać, możesz je dokładnie wyszorować za pomocą szczoteczki. Jeśli natomiast wolisz obrane to śmiało, ale pamiętaj, aby zrobić to przed samym gotowaniem, nie wcześniej. Nie lubią wody, ponieważ same w sobie są wodniste, więc jeśli dużo wcześniej przed obiadem je przygotujesz i zalejesz wodą stracą swój smak i będą jeszcze bardziej wodniste. Kolejną istotną rzeczą podczas gotowania ziemniaków jest zalewanie ich wrzątkiem. Obrane, umyte ziemniaki zalewamy zagotowaną wodą z solą (1 łyżka na 1 kg), dzięki temu zachowują swój smak. Gotujemy dosłownie kilkanaście minut od 10-20, po tym czasie odlewamy wodę, a garnek z ziemniakami z powrotem stawiamy na kuchenkę, aby resztka cieczy mogła odparować. Pamiętaj, aby zdjąć przykrywkę.
U mnie w domu młode ziemniaczki zawsze podaje się z masłem i koperkiem. Do garnka dodaję 2-3 łyżki masła, dorzucam sporą garść kopru i całość przykrywam pokrywką. Po kilku minutach masło się rozpuszcza, potrząsam garnkiem i gotowe.
Z czym najlepiej smakują?
Oczywiście wedle uznania, ale teraz jest sezon na młodą kapustę, koper, ogórki czy szparagi. Warto przygotować kapustę na gęsto ze śmietaną i podać z ziemniakami. Kolejnym dobrym pomysłem będzie mizeria i jajko sadzone. Jeśli masz ochotę na nieco inną wersję możesz śmiało ugrillować ziemniaki z całym mnóstwem przypraw lub upiec w piekarniku. Sposób podania zależy od tego na co masz ochotę i smak. Do dzieła!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.