Przepis na knedle z truskawkami cieszy się zainteresowaniem szczególnie latem. To wtedy możemy wykorzystać pyszne, świeże truskawki, które sprawiają, że danie jest jeszcze lepsze. Jak przygotować i z czym podawać knedle? Sprawdź.
Knedle z truskawkami to przepis, w którym lista składników jest niedługa i prosta. Co będzie ci potrzebne?
Składniki:
Pierwszym krokiem w przygotowaniu knedli z truskawkami jest ugotowanie ziemniaków. Będą gotowe, gdy będą miękkie i zaczną się rozpadać. Studzimy je, a następnie przeciskamy przez praskę lub blendujemy do momentu otrzymania gładkiej masy.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Do ziemniaków dodajemy mąkę, cukier, sól i na koniec wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto. Dalej postępujemy tak jak w przypadku pierogów. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Do środka wkładamy truskawkę i zalepiamy ciastko w kulkę. Truskawka jest za duża? Warto ją przekroić. Jeśli chcemy uzyskać słodsze knedelki, to wcześniej mieszamy truskawki z cukrem, cukrem pudrem bądź ksylitolem.
Gotowe knedle z truskawkami wrzucamy do osolonego wrzątku z łyżką oleju. Gotujemy około pięciu minut.
W przypadku dodatków do knedli z owocami mamy całkowitą dowolność. Doskonale smakują z kleksem śmietany 18-procentowej lub zanurzone w śmietance 30-procentowej. Można również podawać je z roztopionym masłem bądź polewą czekoladową. Smacznego!