Boczek na grilla - poznaj dziecinnie proste przepisy na grillowany boczek

Boczek na grilla powinien być odpowiednio przyrządzony. Dowiedz się, jak wybrać najlepsze mięso na grilla i poznaj proste w przygotowaniu, ale aromatyczne marynaty idealne do grillowanego boczku.

Jaki boczek na grilla należy wybrać?

Jaki boczek na grilla będzie najlepszy? Najlepszy boczek na grilla musi być bogaty zarówno w tłuszcz (nośnik smaku) jak i chude mięso. To właśnie od tego będzie zależał w głównej mierze smak naszych przekąsek. Sezon na grillowanie został oficjalnie otwarty! Dla wielu smakoszy to prawdziwie wyjątkowy czas, w którym to mogą cieszyć się smakiem grillowanych potraw. Boczek można serwować na wiele sposobów, o czym przekonacie się już za chwilę.

Jak przygotować boczek na grilla? Prosty przepis na przekąski 

Jak przygotować boczek na grilla, aby był pyszny i aromatyczny? Możemy zrobić to na kilka sposobów. Jednym z nich jest wykonanie nadzienia. Na przykład z dodatkiem sera koziego i daktyli. Zamiennikiem może być mozzarella i żurawina. Przejdźmy do wykonania:

Składniki:

  • dobrej jakości boczek
  • kozi ser bądź mozzarella
  • daktyle lub żurawina
  • ulubione przyprawy

Ilość składników jest uzależniona przede wszystkim od liczby gości.

Wykonanie:

  1. Boczek umyć, osuszyć i pokroić w plastry.
  2. Ser pokroić w kostkę. Następnie na środku wykonać otwór i włożyć daktyle lub żurawinę.
  3. Całość dokładnie owinąć boczkiem, przyprawić i przejść do grillowania.
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Jak przygotować surowy boczek na grilla? Postaw na dobrą szynkę i przyprawy

Jak przygotować surowy boczek na grilla, aby stanowił szybką przekąskę? Jeżeli szukacie czegoś prostego i równie szybkiego wybierzcie ten przepis na ekspresowe czekadełko. Danie jakże proste, ale efektowne. Przepis znajduje się tutaj:

Składniki:

  • 200 gramów boczku
  • 200 gramów szynki
  • 200 gramów sera
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona

Wykonanie:

  1. Boczek umyć, pokroić w kostkę i osuszyć.
  2. Ser pokroić w kostkę
  3. Szynkę pokroić w plasterki i obtoczyć nimi boczek z serem.
  4. Tak przygotowane ruloniki obtoczyć w przyprawach i przejść do grillowania.

Jak zamarynować boczek na grilla? 

Jak zamarynować boczek na grilla? Poniżej przykładowe przepisy:

Marynata pomidorowa

Składniki:

  • 4 duże łyżki ketchupu
  • papryka słodka, pomidory suszone, czosnek, sól, pieprz, majeranek, oregano, bazylia
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
  2. Boczek wrzucić do woreczka. Dodać marynatę. Zamknąć i bardzo dokładnie wymieszać, potrząsając nim.
  3. Odstawić do lodówki, przynajmniej na 30 minut i przystąpić do grillowania.

Marynata z miodem

Składniki:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • pieprz, sól
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Wymieszać wszystkie składniki
  2. Natrzeć boczek marynatą
  3. Odstawić do lodówki na całą noc

Boczek na grilla - jak przyprawić? Które przyprawy będą najlepsze?

Jak przyprawić boczek na grilla? Przyprawy, które będą pasować do mięsa to:

  • oregano
  • bazylia
  • pieprz
  • sól
  • czosnek granulowany
  • rozmaryn
  • majeranek
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • kolendra
  • gałka muszkatołowa
  • chili

Jak pokroić boczek na grilla - jakiej grubości powinien być boczek?

Jak pokroić boczek na grilla? Jaka wielkość kawałków sprawdzi się najlepiej? Wszystko jest uzależnione przede wszystkim od tego, jaką przystawkę chcemy wykonać. Zazwyczaj mięso powinno mieć grubość kilku centymetrów. Im cieńsze plasterki, tym szybciej mięso będzie gotowe. 

Jak zapeklować boczek na grilla? Przepis 

Zastanawiasz się, jak zapeklować boczek na grilla? To nic trudnego! Przedstawiamy prosty przepis:

Składniki:

  • cały boczek
  • woda ok. 0,5 l na 1 kg mięsa
  • sól peklująca ok. 50 g na 1 kg mięsa
  • pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

  • Do wody wsypujemy wszystkie przyprawy i gotujemy.
  • Odcedzamy po ugotowaniu.
  • Strzykawką nastrzykujemy solanką boczek.
  • Tak przygotowane mięso wkładamy do miski i zalewamy pozostałą solanką.
  • Odstawiamy do lodówki na 5 dni.

Zobacz też: Marynata do kurczaka podstawą udanego obiadu. Poznaj 4 przepisy na marynaty do mięsa na grilla i nie tylko

Więcej o:
Copyright © Agora SA