Przepis na wyraziste mielone Magdy Gessler. Trik z cebulką zdecydowanie podkręci smak

Magda Gessler ma świetny przepis na fenomenalne i wyraziste kotlety mielone. Kluczowe są odpowiednio dobrane składniki i dobrej jakości mięso. Najpopularniejsza polska restauratorka korzysta też z jednego dodatku, który wzbogaci smak i gwarantuje, że goście poproszą o dokładkę.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tradycyjnym i jednocześnie lubianym daniem obiadowym są oczywiście kotlety mielone. Najlepiej smakują oczywiście te domowe, przygotowane ze świeżych składników dobrego pochodzenia. Aby wzbogacić ich smak, warto jednak dodać jeden z produktów -  smaczny efekt jest gwarantowany. 

Kotlety mielone Magdy Gessler. Zastosuj trik z cebulką / zdjęcie ilustracyjneKotlety mielone Magdy Gessler. Zastosuj trik z cebulką. Niektórych zaskoczył

Wyraziste i soczyste kotlety mielone przepisu Magdy Gessler

Kotlety mielone są przygotowywane w wielu polskich domach - smak i receptura zatem często się różnią i każdy kucharz przygotowuje je na swój sposób. Kluczem dobrego smaku jest oczywiście świeże mięso dobrej jakości, najlepiej zakupione w lokalnym i sprawdzonym sklepie. Warto nabyć mieszankę wieprzowiny i wołowiny, dzięki temu smak będzie wyrazisty i soczysty. Magda Gessler do swoich kotletów dodaje jeden specjalny składnik, dzięki któremu są jeszcze smaczniejsze. To zeszklona na maśle cebulka. Ten składnik nie tylko wzbogaci smak i nada więcej aromatu, ale także sprawi, że mięso nie będzie suche.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 2 jajka,
  • 2 duże cebule,
  • bułka kajzerka,
  • 50 g masła,
  • pół szklanki mleka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • 50 ml wody,
  • Sól i pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Kajzerkę moczymy w mleku.
  2. Cebule drobno kroimy i szklimy na maśle. Odkładamy. 
  3. Bułkę drobno mielimy w  maszynce. 
  4. Zeszkloną cebulę, zmieloną bułkę, jajka, wodę, sól i pieprz dodajemy do mielonego mięsa. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. 
  5. W dłoniach formujemy niewielki kotleciki, następnie starannie obtaczamy je w bułce tartej. 
  6. Mielone kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż będą zarumienione i soczyste w środku. 

Przepis znanej restauratorki pojawił się także na stronie Smaki Życia.

Więcej o: