Więcej pomysłów na grilla znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Wiosna i lato to najlepszy czas w roku pod kątem świeżych warzyw i owoców. W sklepach i na bazarkach wciąż pojawiają się kolejne produkty: szparagi, truskawki, rabarbar, czereśnie, botwina, młoda kapusta czy młode ziemniaki. Aż żal byłoby po nie nie sięgnąć - jeśli teraz je przegapicie, będziecie musieli czekać na nie znów cały rok (chyba że ja zamrozicie lub zrobicie przetwory, ale umówmy się - to nie to samo).
Sezonowe warzywa i owoce można śmiało połączyć z grillowaniem na świeżym powietrzu. Nie dość, że wiele z nich dobrze nadaje się do samodzielnego grillowania, to możecie też podać je w formie sałatek, które będą doskonałym uzupełnieniem mięsnych dań. Nasza rewelacyjna sałatka na grilla składa się między innymi właśnie z zielonych szparagów oraz młodych ziemniaków. Poniżej znajdziecie przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Szparagi umyj, następnie odłam zdrewniałe końce. Ugotuj je na stojąco w osolonej wodzie. Ziemniaki również opłucz pod bieżącą wodą i ugotuj. Majonez, oliwę i musztardę wymieszaj. Gdy warzywa ostygną, pokrój je na kawałki - zarówno szparagi, jak i ziemniaki.
Liście sałaty przepłucz pod kranem i umieść w misce. Dodaj pokrojone ziemniaki oraz szparagi. Pomidorki umyj, przekrój na pół i dorzuć do reszty. Warzywa polej sosem przygotowanym z oliwy, majonezu i musztardy. Wymieszaj i dopraw do smaku.