Rewelacyjna sałatka na grilla ze szparagami i młodymi ziemniakami. Goście zaniemówią z zachwytu

Grill kojarzy nam się przede wszystkim z różnymi rodzajami mięs. Nie powinniśmy jednak ograniczać się tylko do kiełbas, karkówek czy kurczaków. Z grilla warto zrobić pełnowartościowy posiłek i podać go z ulubionymi dodatkami, takimi jak chociażby sałatki. Aż żal byłoby nie skorzystać, skoro akurat trwa sezon na wiele pysznych warzyw. Rewelacyjna sałatka na grilla, którą my proponujemy, składa się w dużej mierze właśnie z nich, a konkretnie: ze szparagów i młodych ziemniaków.

Więcej pomysłów na grilla znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Wiosna i lato to najlepszy czas w roku pod kątem świeżych warzyw i owoców. W sklepach i na bazarkach wciąż pojawiają się kolejne produkty: szparagi, truskawki, rabarbar, czereśnie, botwina, młoda kapusta czy młode ziemniaki. Aż żal byłoby po nie nie sięgnąć - jeśli teraz je przegapicie, będziecie musieli czekać na nie znów cały rok (chyba że ja zamrozicie lub zrobicie przetwory, ale umówmy się - to nie to samo). 

Sezonowe warzywa i owoce można śmiało połączyć z grillowaniem na świeżym powietrzu. Nie dość, że wiele z nich dobrze nadaje się do samodzielnego grillowania, to możecie też podać je w formie sałatek, które będą doskonałym uzupełnieniem mięsnych dań. Nasza rewelacyjna sałatka na grilla składa się między innymi właśnie z zielonych szparagów oraz młodych ziemniaków. Poniżej znajdziecie przepis.

Zobacz wideo Czysty ruszt, piękne podane przekąski i szybki schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy

Rewelacyjna sałatka na grilla ze szparagami i młodymi ziemniakami

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 4 młode ziemniaki
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • sałata masłowa lub rukola
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Szparagi umyj, następnie odłam zdrewniałe końce. Ugotuj je na stojąco w osolonej wodzie. Ziemniaki również opłucz pod bieżącą wodą i ugotuj. Majonez, oliwę i musztardę wymieszaj. Gdy warzywa ostygną, pokrój je na kawałki - zarówno szparagi, jak i ziemniaki. 

Liście sałaty przepłucz pod kranem i umieść w misce. Dodaj pokrojone ziemniaki oraz szparagi. Pomidorki umyj, przekrój na pół i dorzuć do reszty. Warzywa polej sosem przygotowanym z oliwy, majonezu i musztardy. Wymieszaj i dopraw do smaku. 

Więcej o: