Fasolka po bretońsku. Przepis na klasyczne danie jednogarnkowe. Pamiętaj o mięsnych dodatkach

Bez niej kuchnia polska nie byłaby taka sama. Oto fasolka po bretońsku. Przepis łączy w sobie sos pomidorowy, fasolę "Piękny Jaś" oraz różne mięsne dodatki. Potrawa ta jest uniwersalna. Możemy ją zjeść na obiad lub zabrać w słoiku na wyjazd.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Dania jednogarnkowe są w Polsce bardzo popularne. Często je przygotowujemy i serwujemy na przykład na obiad. Cieszą się one ogromnym uznaniem. Taką potrawą jest na przykład fasolka po bretońsku. Przepis pozwoli nam na jej przygotowanie. Jeżeli używamy suchych nasion fasoli musimy pamiętać o tym, by wcześniej namoczyć fasolę. 

Fasolka po bretońsku - przepis. Przygotuj odpowiednie składniki

Produkty:

  • 400 g fasoli "Piękny Jaś",
  • 1,5 litra wody,
  • 7 lasek kiełbasy śląskiej,
  • 350 g wędzonego boczku,
  • duża cebula,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • dwa duże ząbki czosnku,
  • dwa liście laurowe,
  • dwie puszki krojonych pomidorów,
  • dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka i wędzona.

Fasolka po bretońsku. Przepis na jednogarnkowe danie

  1. Dzień przed ugotowaniem namocz fasolę w wodzie. Odstaw ją na całą noc, by nasiąknęła.
  2. Odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą. Ziarna umieść w garnku i zalej wodą. Dodaj łyżeczkę soli, ziele angielskie i listki laurowe. Gotuj do miękkości pod przykryciem. W zależności od wielkości fasoli będzie to między godziną a dwiema. 
  3. Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni. Tłuszcz powinien się wytopić. Usmażone mięso wrzuć do garnka z fasolą.
  4. Kiełbasę pokrój i usmaż na złoty kolor na tłuszczu z boczku. Dodaj posiekaną cebule i czosnek. Smaż do momentu, aż cebula będzie zeszklona. Zawartość wrzuć do garnka.
  5. Dołóż koncentrat pomidorowy i pomidory w puszce. Wymieszaj. Fasolkę po bretońsku duś jeszcze przez 10 minut. Dopraw ją paprykami, solą i pieprzem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.