Jak zrobić omlet? Przepis w wersji na słodko i na słono. Ten trik sprawi, że będzie idealnie puszysty

Jak zrobić omlet? To niebywale proste! Smakołyk ten przygotowuje się błyskawicznie i równie szybko znika on z talerza. Do jego wykonania wystarczy tylko kilka składników.

Głównym składnikiem omletówjajka, będące źródłem pełnowartościowego białka, wielu witamin i minerałów. Białko zawarte w jajkach zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich dla organizmu ilościach. Jest więc to danie nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Jak zrobić omlet z jajek?

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Jak zrobić omlet? Ten trik sprawi, że będzie puszysty

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, więc pełnowartościowy omlet jest idealnym wyborem. Czego potrzebujemy, by przygotować go w wersji słonej?

Składniki na wersję słoną:

  • 3 jajka,
  • łyżka mąki,
  • łyżka masła lub odrobina oleju,
  • Odrobina sera,
  • Pół cebuli,
  • 1/4 papryki czerwonej,
  • Odrobina szczypiorku,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

Aby omlet był puszysty, rozpoczynamy jego przygotowanie od oddzielenia białek od żółtek i ubicia ich ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie do sztywnej masy musimy dodać żółtka i mąkę oraz zmiksować całość. Patelnię rozgrzewamy, nakładając na nią masło lub olej i pokrojone w małą kostkę warzywa. Podsmażamy aż do uzyskania złotego koloru i  zalewamy masą jajeczną. Omlet smażymy na małym ogniu przez około 5 minut na każdą ze stron.

Omlet na słono możemy podawać z keczupem, śmietaną, sosem tzatziki czy innym ulubionym dodatkiem. Po wierzchu posypujemy świeżym szczypiorkiem.

Więcej przepisów na dania z jajek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Omlet - przepis. Jak przygotować go w wersji na słodko?

Przygotowanie omletu na słodko niewiele różni się od tego na słono. Sekret tkwi w cukrze i owocowych dodatkach. Czego potrzebujesz, by przygotować to danie w słodkiej wersji?

Składniki:

  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka masła lub łyżka oleju kokosowego,
  • łyżeczka cukru lub ksylitolu,
  • miód (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, cukier, miód (opcjonalnie) oraz płaską łyżkę mąki i ubijamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z łyżką masła lub oleju kokosowego aż do uzyskania złotego koloru po obu stronach. Podajemy z ulubionym dżemem czy sosem czekoladowym. Możemy również skorzystać z sezonowych lub mrożonych owoców i posypać całość płatkami migdałów lub orzechów nerkowca czy laskowych.

Więcej o: