Głównym składnikiem omletów są jajka, będące źródłem pełnowartościowego białka, wielu witamin i minerałów. Białko zawarte w jajkach zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich dla organizmu ilościach. Jest więc to danie nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Jak zrobić omlet z jajek?
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, więc pełnowartościowy omlet jest idealnym wyborem. Czego potrzebujemy, by przygotować go w wersji słonej?
Składniki na wersję słoną:
Sposób przygotowania:
Aby omlet był puszysty, rozpoczynamy jego przygotowanie od oddzielenia białek od żółtek i ubicia ich ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie do sztywnej masy musimy dodać żółtka i mąkę oraz zmiksować całość. Patelnię rozgrzewamy, nakładając na nią masło lub olej i pokrojone w małą kostkę warzywa. Podsmażamy aż do uzyskania złotego koloru i zalewamy masą jajeczną. Omlet smażymy na małym ogniu przez około 5 minut na każdą ze stron.
Omlet na słono możemy podawać z keczupem, śmietaną, sosem tzatziki czy innym ulubionym dodatkiem. Po wierzchu posypujemy świeżym szczypiorkiem.
Więcej przepisów na dania z jajek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przygotowanie omletu na słodko niewiele różni się od tego na słono. Sekret tkwi w cukrze i owocowych dodatkach. Czego potrzebujesz, by przygotować to danie w słodkiej wersji?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, cukier, miód (opcjonalnie) oraz płaską łyżkę mąki i ubijamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z łyżką masła lub oleju kokosowego aż do uzyskania złotego koloru po obu stronach. Podajemy z ulubionym dżemem czy sosem czekoladowym. Możemy również skorzystać z sezonowych lub mrożonych owoców i posypać całość płatkami migdałów lub orzechów nerkowca czy laskowych.