Chłodnik. Przepis na zimną zupę z buraków. Świetnie ochłodzi w upalny dzień

Jak ugotować idealny chłodnik? Przepis pomoże wam w przygotowaniu orzeźwiającej zupy, która ochłodzi w gorące dni. Danie jest pełne witamin i innych składników odżywczych.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Gnocchi. Przepis krok po kroku w kuchni Hapsa

Większość z nas woli ciepłe zupy, dlatego też rzadko przygotowujemy ich chłodniejsze wersje. Dlaczego by jednak ich nie spróbować? Ciekawym pomysłem może być na przykład chłodnik. Przepis sprawi, że będziemy mogli cieszyć się jej smakiem. Botwinka świetnie komponuje się z innymi warzywami, kefirem i śmietanką. Zapewni nam ochłodę podczas letnich dni. 

Chłodnik - przepis. Z kilku składników wyczarujesz wyjątkowe danie

Przygotuj:

  • pęczek botwinki z większymi burakami,
  • 500 ml bulionu,
  • 400 g kefiru,
  • 400 g śmietany 18 proc.,
  • dwie łyżki posiekanego szczypiorku,
  • dwie łyżki posiekanego koperku,
  • dwa ogórki gruntowe,
  • pół ząbka czosnku,
  • łyżeczka octu.

Chłodnik - przepis na orzeźwiającą zupę z buraków

  1. Botwinę umyj. Odetnij buraki, obierz je i pokrój w kostkę. Łodygi i liście bardzo drobno posiekaj. 
  2. Zagotuj bulion. Dodaj buraczki i grubsze łodygi. Gotuj pod przykryciem do miękkości buraczków (około 15 minut). Pięć minut przed końcem wrzuć dodaj liście laurowe.
  3. Zupę ostudź.
  4. Do wywaru wlej kefir i śmietanę. Dodaj szczypiorek, koperek oraz startego na tarce ogórka (możesz go też pokroić w kosteczkę). 
  5. Chłodnik dopraw octem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki. 

Zupę podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo, ogórkiem lub z młodymi ziemniakami. Możesz ozdobić ją też zieleniną i suszonymi ziołami. Idealnie sprawdzą się tutaj koperek, szczypiorek, bazylia oraz tymianek. Tradycyjnie chłodnik podaje się z pieczenią cielęcą. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.