Burgery z grilla. Zadbaj o konkretną wołowinę, a będą smakowały jak amerykański sen

Burgery z grilla to prawdziwy raj dla mięsożerców. Ich przygotowanie jest bardzo proste, jeśli jednak chcesz uzyskać prawdziwy efekt wow, musisz zadbać o wołowinę. Najważniejsze, żeby była apetycznie przerośnięta tłuszczykiem. Do tego pyszny sos i dodatki, a wszystkie burgery z amerykańskich barów schowają się ze wstydu.

Więcej przepisów na soczyste mięsa z grilla znajdziesz naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Burgery z grilla to opcja z efektem wow podczas wspólnego grillowania w gronie przyjaciół i rodziny. Sposób ich wykonania nie jest skomplikowany, ale warto zadbać i kilka rzeczy. Po pierwsze mięso - koniecznie wołowina i koniecznie przerośnięta tłuszczem. Najlepiej kupić kawałek antrykotu, rostbef lub udziec. Burgery z takiego mięsa będą soczyste i zachowają w sobie cały mięsny smak. Chuda wołowina nie jest najlepszym wyborem. Następnie bułka - ją też warto wcześniej zgrillować, ale jedynie chwilę, by wciąż pozostawała miękka. No i oczywiście sos - tradycyjnie do burgerów dodaje się ketchup i majonez, ale ty możesz oczywiście postawić na swoje ulubione dodatki. Lepiej jednak zrezygnować z sosów o bardzo ostrym smaku, żeby nie zdominowały smaku idealnej wołowiny.

Burgery z grilla - przepis na ucztę w amerykańskim stylu

Potrzebne składniki:

Z podanych proporcji powinny wyjść cztery burgery

  • 500 g wołowiny z lekkim przerostem tłuszczu
  • 1 średnia biała cebula
  • sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 4 bułki
  • kilka liści sałaty
  • 1 większy pomidor
  • pół czerwonej cebuli
  • 4 plastry sera (polecam cheddar)
  • kilka piklowanych lub kiszonych ogórków
  • ketchup i majonez lub dowolny sos

Burgery z grilla - sposób wykonania:

  1. Wołowinę zmiel w maszynce do mięsa i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy i wyrób tak, jak kotlety mielone. Jeśli chcesz nieco spulchnić kotlety, dodaj odrobinę gazowanej wody.
  2. Wyrobione mięso uformuj w dłoniach na okrągłe, ale płaskie kotlety i połóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj z obu stron mniej więcej 5 minut z każdej strony. Przed końcem grillowania na każdym z kotletów połóż plaster sera i kiedy się rozpuści, zdejmij mięso z rusztu.
  3. Na miejscu, gdzie grillowały się kotlety, połóż przekrojone na pół bułki, lekko dociśnij i kiedy odbije się na nich ruszt, zdejmij je.
  4. Teraz czas na składanie burgerów. Jedną połowę bułki posmaruj majonezem, drugą ketchupem. Następnie połóż na połówkach po liściu sałaty, następnie pokrojone pikle, kotleta z serem, na to pomidora i cebulę. Złóż burgera i dociśnij. Podawaj z frytkami lub warzywami z grilla.

Domowy burger zawsze smakuje wybornie. Jeśli z okazji długiego weekendu planujesz grillowanie w większym gronie, oprócz kiełbasek i karkówek włącz do menu soczyste burgery z grilla. Goście będą zachwyceni.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: