Więcej praktycznych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Niektóre potrawy z grilla są nieco bardziej lub mniej kaloryczne. Od czasu do czasu można oczywiście pozwolić sobie na taką ucztę, jednak jeśli w sezonie tego typu posiłki dosyć często się zdarzają. Warto zwrócić większą uwagę na ich przygotowanie i zminimalizować niezdrowe czynniki.
Dania z grilla to prawdziwy rarytas wakacji, który niemal każdy lubi. Niezależnie czy wybieramy mięsne, czy wegetariańskie produkty, należy zwrócić uwagę na odpowiednie przygotowanie. Kluczowe i niemal najważniejsze jest oczywiście smażenie na czystym ruszcie. W przeciwnym razie bród i zarazki z poprzedniego posiłku znajdą się na żywności, co niekoniecznie jest zdrowe i apetyczne. Jeśli zastanawiasz się jak wyczyścić ruszt, sprawdź nasz artykuł: Czysty ruszt na grilla. Wykorzystaj te cztery skuteczne i sprawdzone sposoby na jego wyczyszczenie.
Jeśli chcemy, by nasze grillowanie było zdrowe, zrezygnujmy także z nakłuwania mięsa. Ten proces uwalnia tłuszcz i soki, które spływają na węgiel. Palenie się tłuszczu sprawia, że wydzielają się rakotwórcze substancje, które osadzają się na grillowanych produktach. Z tego samego powodu mięso nie powinno smażyć się na ruszcie przesadnie długo, a zbyt mocno przypieczone czy lekko przypalone będzie równie szkodliwe.
Dosyć popularnym zwyczajem jest polewanie mięsa na ruszcie piwem. Ten niczym nieuwarunkowany ruch może przynieść negatywne skutki zarówno zdrowotne jak i smakowe. Płyn powoduje spłukanie przypraw cy marynaty z produktu. Ponadto schładza grilla, powoduje zmniejszenie temperatury oraz wznieca dym i popiół, który osadza się na mięsie, które będziemy spożywać.
Jeśli chcemy, by nasze grillowanie było zdrowsze, pamiętajmy o czystej kratce, używajmy specjalnych tacek, wzbogaćmy menu w warzywa i produkty wegetariańskie takie jak ser halloumi czy zamienniki mięsnych produktów. Przygotowując posiłek pamiętajmy także o zdrowych dodatkach - świeżych ziołach, sałatkach i owocach.