Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Długi czerwcowy weekend można uznać za symboliczne rozpoczęcie lata. Polacy wyruszą nad jeziora i działki, a w powietrzu najprawdopodobniej często wyczujemy charakterystyczny zapach grilla. Zanim wybierzemy się na zakupy, warto przemyśleć, co warto włożyć do koszyka. Charakterystyczne dodatki na długo zapadną wam w pamięć.
Kończący się sezon na szparagi to najlepszy dowód na to, że powinny się znaleźć na naszym grillu. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, a dodatek sosu beszamelowego sprawi, że nie będziecie już chcieli jeść ich inaczej. Potrzebne będą:
1. Na patelni rozgrzej masło. Następnie dodaj mąkę, energicznie mieszając. Na koniec stopniowo wlewaj mleko, ale nie pozwól, żeby utworzyły się grudki. Kiedy uzyskasz już gładką masę, dodaj wszystkie przyprawy,
2. Ze szparagów usuń twarde końcówki i umyj je. Następnie połóż obok siebie na folii aluminiowej i polej sosem beszamelowym. Zawiń folią i połóż na grilla. Będą gotowe w 10 minut.
Najlepszym dodatkiem do ryb i mięs będzie prosta sałatka. Przygotujesz ją w kilka minut, a efektem zachwycisz wszystkich gości.
Składniki:
1. Wymieszaj w miseczce wszystkie składniki na sos,
2. Buraki pokrój w plasterki, a fetę w kostkę,
3. W dużej misce wymieszaj sałatę z rukolą, ziarnami słonecznika i sosem. Na wierzchu ułóż buraki i ser feta.
Jeśli chcesz nadać swoim daniom egzotycznej nuty, koniecznie wypróbuj nietypowej marynaty. Warto natrzeć nią mięso kilka godzin przed grillowaniem. Będziesz potrzebować:
Sposób przygotowania: wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w miseczce i natrzyj nimi mięso. Kiedy będzie gotowe, możesz posypać je ziarenkami sezamu.