Najlepsze pomysły na grilla. Zadowoleni będą i mięsożercy, i wegetarianie

Wielkimi krokami zbliża się wyczekiwany długi weekend. Wielu z nas już szykuje listę zakupów na grillową ucztę. Choć przeważają gotowe, mięsne dania, warto postawić na domowe dodatki, które przypadną do gustu zarówno mięsożercom, jak i wegetarianom. Publikujemy kilka sprawdzonych przepisów.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Długi czerwcowy weekend można uznać za symboliczne rozpoczęcie lata. Polacy wyruszą nad jeziora i działki, a w powietrzu najprawdopodobniej często wyczujemy charakterystyczny zapach grilla. Zanim wybierzemy się na zakupy, warto przemyśleć, co warto włożyć do koszyka. Charakterystyczne dodatki na długo zapadną wam w pamięć.

Pomysły na grilla. Szparagi to must-have

Kończący się sezon na szparagi to najlepszy dowód na to, że powinny się znaleźć na naszym grillu. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, a dodatek sosu beszamelowego sprawi, że nie będziecie już chcieli jeść ich inaczej. Potrzebne będą:

  • szparagi,
  • folia aluminiowa,
  • szklanka mleka,
  • 30 g masła,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

1. Na patelni rozgrzej masło. Następnie dodaj mąkę, energicznie mieszając. Na koniec stopniowo wlewaj mleko, ale nie pozwól, żeby utworzyły się grudki. Kiedy uzyskasz już gładką masę, dodaj wszystkie przyprawy,

2. Ze szparagów usuń twarde końcówki i umyj je. Następnie połóż obok siebie na folii aluminiowej i polej sosem beszamelowym. Zawiń folią i połóż na grilla. Będą gotowe w 10 minut.

Genialna sałatka z burakami

Najlepszym dodatkiem do ryb i mięs będzie prosta sałatka. Przygotujesz ją w kilka minut, a efektem zachwycisz wszystkich gości. 

Składniki:

  • 2 ugotowane buraki,
  • mix sałat,
  • garść rukoli,
  • ser feta,
  • prażone ziarna słonecznika,
  • sos: łyżka musztardy francuskiej, łyżka miodu, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz.

1. Wymieszaj w miseczce wszystkie składniki na sos,

2. Buraki pokrój w plasterki, a fetę w kostkę,

3. W dużej misce wymieszaj sałatę z rukolą, ziarnami słonecznika i sosem. Na wierzchu ułóż buraki i ser feta.

Marynata, która świetnie sprawdzi się do mięs i ryb

Jeśli chcesz nadać swoim daniom egzotycznej nuty, koniecznie wypróbuj nietypowej marynaty. Warto natrzeć nią mięso kilka godzin przed grillowaniem. Będziesz potrzebować:

  • startą skórkę z limonki,
  • sok z limonki,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • starty kawałek (4 cm) imbiru,
  • 1 łyżeczka chilli,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania: wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w miseczce i natrzyj nimi mięso. Kiedy będzie gotowe, możesz posypać je ziarenkami sezamu. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA