Co na grilla tanio? Te dania i produkty nie będą wiele kosztować a smak i jakość zaskoczą twoich gości

Co na grilla tanio? Jest wiele przepisów i metod, które mogą okazać się pomocne w zminimalizowaniu kosztów. Ekonomiczne zakupy mogą przynieść wyjątkowo smaczne rezultaty, które zasmakują nawet najbardziej wymagającym. Wystarczy dobra lista produktów i nasze sprawdzone przepisy.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Grillowanie wcale nie musi być drogie! Odpowiednie przygotowanie i kreatywne podejście do listy zakupów zagwarantują niski rachunek i wyjątkowo smaczne dania z rusztu. Postaw na warzywa, zioła i aromatyczne dodatki, a grill nie tylko będzie zdrowszy, ale i dużo tańszy. 

Tanie dania z rusztu - grillowane warzywa

Jeśli nie chcesz wydawać dużej kwoty na grillowanie, śmiało przygotuj je w wegetariańskiej wersji. Dobrym pomysłem może okazać się także chude, drobiowe mięso, które można dostać w atrakcyjnych cenach. Warzywa i owoce także pozwolą zaoszczędzić, a dania z nich przygotowane okażą się naprawdę smaczne i sycące!

Przepis na grillowane warzywa jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Wystarczy pokroić ulubione produkty np. papryki, cukinie, cebulę, ziemniaki czy bakłażana, oprószyć je przyprawami lub przygotować glazurę i wrzucić na ruszt! Już po kilkunastu minutach będą gotowe do podania. 

Pieczarki z grilla to równie smaczna propozycja, którą można przygotować na wiele sposobów. Wystarczy je obrać lub dokładnie umyć i zanurzyć w marynacie z oleju, czosnku i przypraw. Grzyby grillujemy najlepiej na tacce, z obu stron na złoty kolor. Świetnie smakują podane z pieczywem lub warzywami. Innym sposobem może być nadzianie pieczarek różnego rodzaju serami lub farszem przygotowanym z ziół i innych warzyw.

Zobacz wideo 28401166

Poza zwykłym zgrillowaniem warzyw możemy przygotować także nieco inne dania z użyciem wyłącznie roślinnych produktów. Ciekawym pomysłem są szaszłyki, wege burgery, kiszka ziemniaczana czy faszerowana cukinia.

Kiszka ziemniaczana na grilla - przepis

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków,
  • 150 g boczku,
  • cebula,
  • jajko,
  • skrobia ziemniaczana,
  • sól,
  • pieprz ziołowy do smaku,
  • majeranek,
  • 1 m jelita wołowego, dla wegetarian osłonki alginianowe

Sposób przygotowania: 

  1. Jelito moczymy w letniej wodzie, płuczemy. 
  2. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy z nadmiaru wody. 
  3. Na patelni smażymy skwarki z boczku. Gdy nabiorą kolorów, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy i pieprzymy do smaku.
  4. Podsmażone produkty przekładamy do masy ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. 
  5. Gotową masą napełniamy osłonki lub jelito. 
  6. Gotową kiszkę ziemniaczaną grillujemy do uzyskania złotego koloru.

Szaszłyki warzywne na grilla 

Składniki: 

  • czerwona papryka,
  • zielona papryka,
  • żółta papryka,
  • 2 cukinie,
  • 300 g pieczarek,
  • patyczki do szaszłyków lub metalowe szpikulce.

Marynata: 

  • 1/3 szklanki octu balsamicznego,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • łyżka miodu,
  • czosnek,
  • suszona bazylia,
  • suszony lubczyk,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Warzywa starannie myjemy i kroimy. Może być to kostka lub większe, podłużne kawałki (pieczarki pozostawiamy w całości)
  2. Składniki na marynatę łączymy i dobrze mieszamy.
  3. Warzywa łączymy z aromatyczną mieszanką tak, by produkty dobre się połączyły. 
  4. Na drewniane patyczki nakłuwamy na przemian warzywa. 
  5. Grillujemy do uzyskania złotego koloru, od czasu do czasu obracamy nad żarem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.