Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Grillowanie wcale nie musi być drogie! Odpowiednie przygotowanie i kreatywne podejście do listy zakupów zagwarantują niski rachunek i wyjątkowo smaczne dania z rusztu. Postaw na warzywa, zioła i aromatyczne dodatki, a grill nie tylko będzie zdrowszy, ale i dużo tańszy.
Jeśli nie chcesz wydawać dużej kwoty na grillowanie, śmiało przygotuj je w wegetariańskiej wersji. Dobrym pomysłem może okazać się także chude, drobiowe mięso, które można dostać w atrakcyjnych cenach. Warzywa i owoce także pozwolą zaoszczędzić, a dania z nich przygotowane okażą się naprawdę smaczne i sycące!
Przepis na grillowane warzywa jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Wystarczy pokroić ulubione produkty np. papryki, cukinie, cebulę, ziemniaki czy bakłażana, oprószyć je przyprawami lub przygotować glazurę i wrzucić na ruszt! Już po kilkunastu minutach będą gotowe do podania.
Pieczarki z grilla to równie smaczna propozycja, którą można przygotować na wiele sposobów. Wystarczy je obrać lub dokładnie umyć i zanurzyć w marynacie z oleju, czosnku i przypraw. Grzyby grillujemy najlepiej na tacce, z obu stron na złoty kolor. Świetnie smakują podane z pieczywem lub warzywami. Innym sposobem może być nadzianie pieczarek różnego rodzaju serami lub farszem przygotowanym z ziół i innych warzyw.
Poza zwykłym zgrillowaniem warzyw możemy przygotować także nieco inne dania z użyciem wyłącznie roślinnych produktów. Ciekawym pomysłem są szaszłyki, wege burgery, kiszka ziemniaczana czy faszerowana cukinia.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Marynata:
Sposób przygotowania: