Więcej sposobów na walkę z upałami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli mówimy o chłodzeniu napojów i drinków, najłatwiejszym sposobem jest oczywiście wrzucenie do szklanki kilku kostek lodu lub mrożonych owoców. Niestety nie zawsze mamy je pod ręką. Jak zatem szybko schłodzić wodę lub piwo, by orzeźwiały i gasiły pragnienie, nawet kiedy jesteśmy poza domem?
Cztery triki, dzięki którym szybko schłodzisz napój nawet w upał
- Kiedy zaprosiłeś przyjaciół na wspólne grillowanie w ogródku i chcesz szybko schłodzić napoje, przyda się papierowy ręcznik, zimna woda i zamrażarka. W misce z zimną wodą zanurz ręcznik (lub ręcznik papierowy), odciśnij i owiń butelkę z napojem. Następnie włóż do zamrażarki i po kilku minutach możesz się cieszyć idealnie schłodzonym sokiem lub mrożoną herbatą.
- Spawa komplikuje się, kiedy wypoczywasz na zewnątrz i nie masz dostępu do lodówki. Podczas wypoczynku nad wodą, wykorzystaj jej obecność w pobliżu. Jeśli masz taką możliwość, włóż butelki lub puszki z napojem do dołka, do którego dopływa woda. Pozostawione w ten sposób napoje szybko nabiorą odpowiedniej temperatury i nie będą się ogrzewać. Możesz także chłodzić je bezpośrednio w strumieniu lub w stawie, musisz jednak pilnować, by nie porwał ich prąd.
- Podczas pieszej wędrówki zawsze miej w plecaku dodatkową parę skarpet - nie tylko na wypadek przemoczenia lub otarć. Skarpetka bowiem ma ciekawe właściwości chłodzące - wstarczy zanurzyć ją w zimnej wodzie, włożyć butelkę do środka i wystawić na działanie wiatru. To przydatna umiejętność, zwłaszcza kiedy planujemy górskie wędrówki latem. W podobnych sytuacjach dobrze sprawdzą się także stare gazety, oczywiście zwilżone w zimnej wodzie. Należy także przypomnieć, że jeśli na wycieczkę zabierasz ze sobą swojego czworonożnego pupila, musisz zapewnić mu czystą i chłodną wodę - zwierzęta również są narażone na przykre skutki upałów.
- Jeśli chcesz przyśpieszyć proces schładzania, z pomocą przyjdzie sól. Nie wszyscy znają tę właściwość soli, ale kiedy wsypiemy ją do naczynia z zimną wodą i zanurzonymi butelkami np. oranżady, napój schłodzi się dużo szybciej. Ten patent sprawdza się podczas biwaków, pikników lub odpoczynku na działkach, gdzie nie ma dostępu do lodówki.
Te triki ułatwią życie podczas wakacyjnych wypraw i spotkań w gronie przyjaciół. Oczywiście, warto wspomnieć, jak z chłodzeniem napojów radzili sobie nasi dziadkowie. Im z pomocą przychodziła studnia - niektórzy do dziś pamiętają mleko i oranżadę wyciągane prosto ze studni wypijane duszkiem po kryjomu i okrzyki babci: "Nie pij zimnego, bo cię będzie gardło boleć!". Gardło nigdy nie bolało, a orzeźwienie przychodziło natychmiast. Dziś niestety mało kto korzysta ze studni, dlatego warto wiedzieć, jak sobie radzić z ochładzaniem ulubionych napojów w czasie upałów.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.