Ananas na pizzy to profanacja? To co powiecie na to? Pizza z truskawkami może być hitem lata

Ciasto na pizzę przyjmie wszystko. Choć Włosi prawdopodobnie nie zgodziliby się z tym stwierdzeniem. Jeśli jednak lubicie eksperymentować i nie przeszkadza wam na przykład ananas na pizzy, wypróbujcie przepis na sezonową pizzę z truskawkami. Może się okazać, że będzie waszym hitem lata.

Więcej przepisów z truskawkami znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Niektórzy smakosze pizzy uważają, że pewne jej wersje są zwyczajną profanacją. Tak część osób myśli między innymi o popularnej pizzy hawajskiej, której głównym składnikiem jest ananas. Ja z kolei nie wyobrażam sobie jeść pizzy, na której leżą ryby w jakiejkolwiek wersji, choć generalnie je lubię. Warto jednak czasem zachować otwarty umysł i podejść do pewnych eksperymentów z nieco większą dozą zaufania. Może się bowiem okazać, że choć określone danie nie będzie miało wiele wspólnego z tradycją, to połączenie smaków będzie strzałem w dziesiątkę.

Zobacz wideo Plama z truskawek na ubraniu? Podpowiemy, jak ją usunąć

Pizza z truskawkami - hit czy kit?

Takim intrygującym połączeniem może okazać się pizza z truskawkami. W sieci można znaleźć wiele przepisów na to danie. Niektóre to właściwie tak naprawdę tarta z truskawkami, ponieważ "pizza" robiona jest wtedy na typowym kruchym spodzie. Jest też jednak wiele przepisów z klasycznym drożdżowym ciastem do pizzy. 

Duże pole do popisu daje również to, co poza truskawkami się na waszej pizzy znajdzie. To może być krem czekoladowy, dżem truskawkowy, krem mascarpone, a nawet wytrawne składniki, takie jak: kurczak, boczek czy szpinak. Truskawki bardzo dobrze komponują się bowiem również ze słonymi produktami, czego przykładem może być ta sałatka na grilla, w której znajduje się m.in. szpinak, feta, cebula czy majonez:

Pizza z truskawkami - przepisy

Poniżej zamieszczamy dwa przepisy na pizzę z truskawkami. Jeden w wersji na cieście drożdżowym i jeden na kruchym spodzie.

Pizza z truskawkami na drożdżowym spodzie

Pizza z truskawkami na kruchym cieście

Taka wersja pizzy jest bardzo popularna w mediach społecznościowych. Na poniższym filmiku z TikToka możecie zobaczyć przykładowy przepis. Robi się ją bardzo szybko, więc dobrze sprawdzi się w sytuacji, gdy szybko musicie przygotować coś np. na przyjście gości. Albo po prostu nie chce wam się długo stać w kuchni, co też rozumiemy.

Składniki:

Na ciasto:

  • 3/4 szklanki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 szklanki mąki pszennej

Na krem:

  • szklanka masła
  • 225 g serka śmietankowego
  • sok z jednej cytryny
  • ziarenka z laski wanilii lub aromat waniliowy
  • 2 szklanki cukru pudru

Na wierzch:

  • świeże truskawki

Sposób przygotowania:

W misie miksera najpierw umieszczamy masło i cukier i rozdrabniamy na kruszonkę. Bez przerywania miksowania dodajemy jajko. Wyłączymy na chwilę robota, wsypujemy proszek, sól i mąkę i znów miksujemy. Kawałkami ciasta wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.

W tym czasie robimy krem. Do miski wkładamy masło i serek. Miksujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny, wanilię i cukier puder. Miksujemy. 

Myjemy truskawki i kroimy je w plasterki. Na upieczonym spodzie rozsmarowujemy krem, a na wierzchu kładziemy pokrojone owoce.

Pizza z truskawkami na drożdżowym cieście

Składniki:

Na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży (albo 7 g suchych)
  • 150 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Jeśli używamy świeżych drożdży, robimy rozczyn. Do naczynia wlewamy letnią wodę, dodajemy drożdże, 2 łyżki mąki i cukier. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i pozostawiamy na kilkanaście minut, aż płyn zacznie się pienić i zwiększy objętość. Jeśli używacie suchych drożdży, wystarczy wymieszać je z mąką i resztą składników i zagnieść ciasto.

Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, mieszamy ją z solą i robimy wgłębienie. Wlewamy rozczyn i łączymy - najpierw za pomocą noża czy widelca, a potem zagniatamy rękami. Dodajemy oliwę. Ciasto zagniatamy, aż stanie się gładkie i elastyczne, co powinno zająć około 10-15 minut. Gotowe ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto do pizzy ponownie wyrabiamy i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut. Następnie rozprowadzamy rękami na blaszce lub rozwałkowujemy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury w trybie góra-dół.

Od was zależy, jakiego sosu i dodatków użyjecie. Upieczony spód można posmarować kremem czekoladowym, a na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i udekorować pizzę np. listkami świeżej bazylii. Można też zrobić ją w wersji bardziej wytrawnej i rozprowadzić na niej przed upieczeniem sos pomidorowy (tutaj znajdziecie przykładowy przepis), kilka kawałków mozzarelli oraz liście szpinaku i truskawki. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA