Peklowanie karkówki na grilla. Jak zamarynować mięso by było soczyste, kruche i aromatyczne?

Dania z rusztu są bardzo smaczne i aromatyczne pod warunkiem, że dobrze je przygotujemy. Peklowanie karkówki na grilla jest kluczem do sukcesu. Marynatę można przygotować ze świeżych ziół, przypraw, oliwy i niektórych warzyw. Sprawdź nasz sprawdzony przepis i zachwyć gości aromatycznym i smacznym posiłkiem.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Zbliżający się długi weekend również będzie powodem do spotkań pod chmurką dla wielu Polaków. Dla fanów karkówki i mięsnych dań mamy sprawdzony przepis, który udoskonali to klasyczne danie. Wystarczy odpowiednie przygotowanie, które jest banalnie proste.

Peklowanie karkówki na grilla

Peklowanie na mokro polega na zanurzeniu mięsa w roztworze: soli, saletry i cukru z dodatkiem przypraw ziołowych i korzennych. Najczęściej używane przyprawy to: liść laurowy, kolendra, goździki, ziele angielskie, rozmaryn, pieprz czarny. 

Kluczowa jest cierpliwość - przed wrzuceniem karkówki na ruszt warto dać jej czas i zostawić w marynacie najlepiej 12 godzin. To zagwarantuje nam wspaniały aromat, kruchość i soczyste mięso. Jak peklować karkówkę? Kawałek mięsa, który zamierzamy peklować, należy oczyścić ze wszystkich kostek, chrząstek i skórek. Usuwamy nadmierne kawałki tłuszczu, myjemy je i suszymy. Przydatna okaże się kamionka lub inne naczynie, w którym zamarynujemy mięso. 

Zobacz wideo Karkówka w marynacie miodowo-barbecue

Soczysta, peklowana karkówka na grilla - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki,
  • 20 g soli do peklowania,
  • czosnek,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,

Marynata

  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy,
  • 3 łyżki papryki czerwonej,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotowujemy z solą do peklowania. Dokładnie mieszamy i dodajemy czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. 
  2. Oczyszczoną karkówkę lekko rozbijamy. 
  3. Gdy nasza zalewa ostygnie, wkładamy do niej mięso, przykrywamy folią i przekładamy do lodówki na 12 godzin. 
  4. Po upływie czasu mięso wyciągamy z zalewy i przegotowujemy marynatę - wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż się połączą. 
  5. Mięso smarujemy marynata i ponownie wstawiamy do lodówki - ty razem wystarczą 2-4 godziny.
  6. Karkówkę smażymy na ruszcie, aż ładnie się podpiecze i nie będzie surowa. 

Więcej smacznych przepisów na karkówkę z grilla znajdziesz w naszym artykule: Idealny przepis na karkówkę? Czas marynowania to gwarancja sukcesu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.