Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sezon grillowy trwa w najlepsze. Zbliżający się długi weekend również będzie powodem do spotkań pod chmurką dla wielu Polaków. Dla fanów karkówki i mięsnych dań mamy sprawdzony przepis, który udoskonali to klasyczne danie. Wystarczy odpowiednie przygotowanie, które jest banalnie proste.
Peklowanie na mokro polega na zanurzeniu mięsa w roztworze: soli, saletry i cukru z dodatkiem przypraw ziołowych i korzennych. Najczęściej używane przyprawy to: liść laurowy, kolendra, goździki, ziele angielskie, rozmaryn, pieprz czarny.
Kluczowa jest cierpliwość - przed wrzuceniem karkówki na ruszt warto dać jej czas i zostawić w marynacie najlepiej 12 godzin. To zagwarantuje nam wspaniały aromat, kruchość i soczyste mięso. Jak peklować karkówkę? Kawałek mięsa, który zamierzamy peklować, należy oczyścić ze wszystkich kostek, chrząstek i skórek. Usuwamy nadmierne kawałki tłuszczu, myjemy je i suszymy. Przydatna okaże się kamionka lub inne naczynie, w którym zamarynujemy mięso.
Składniki:
Marynata
Sposób przygotowania:
Więcej smacznych przepisów na karkówkę z grilla znajdziesz w naszym artykule: Idealny przepis na karkówkę? Czas marynowania to gwarancja sukcesu