Peklowanie karkówki na grilla. Jak zamarynować mięso by było soczyste, kruche i aromatyczne?

Dania z rusztu są bardzo smaczne i aromatyczne pod warunkiem, że dobrze je przygotujemy. Peklowanie karkówki na grilla jest kluczem do sukcesu. Marynatę można przygotować ze świeżych ziół, przypraw, oliwy i niektórych warzyw. Sprawdź nasz sprawdzony przepis i zachwyć gości aromatycznym i smacznym posiłkiem.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Zbliżający się długi weekend również będzie powodem do spotkań pod chmurką dla wielu Polaków. Dla fanów karkówki i mięsnych dań mamy sprawdzony przepis, który udoskonali to klasyczne danie. Wystarczy odpowiednie przygotowanie, które jest banalnie proste.

Peklowanie mięsa do wędzenia czy pieczenia, to proces konserwujący, który służy przedłużeniu trwałości, nadaniu aromatu i smaku, utrwaleniu barwy oraz zapobieżeniu rozwojowi bakterii gnilnych i chorobotwórczychPeklowanie mięsa - jak to się robi? Wyjaśniamy, jak peklować mięso krok po kroku

Peklowanie karkówki na grilla

Peklowanie na mokro polega na zanurzeniu mięsa w roztworze: soli, saletry i cukru z dodatkiem przypraw ziołowych i korzennych. Najczęściej używane przyprawy to: liść laurowy, kolendra, goździki, ziele angielskie, rozmaryn, pieprz czarny. 

Kluczowa jest cierpliwość - przed wrzuceniem karkówki na ruszt warto dać jej czas i zostawić w marynacie najlepiej 12 godzin. To zagwarantuje nam wspaniały aromat, kruchość i soczyste mięso. Jak peklować karkówkę? Kawałek mięsa, który zamierzamy peklować, należy oczyścić ze wszystkich kostek, chrząstek i skórek. Usuwamy nadmierne kawałki tłuszczu, myjemy je i suszymy. Przydatna okaże się kamionka lub inne naczynie, w którym zamarynujemy mięso. 

Zobacz wideo Karkówka w marynacie miodowo-barbecue

Soczysta, peklowana karkówka na grilla - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki,
  • 20 g soli do peklowania,
  • czosnek,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,

Marynata

  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy,
  • 3 łyżki papryki czerwonej,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotowujemy z solą do peklowania. Dokładnie mieszamy i dodajemy czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. 
  2. Oczyszczoną karkówkę lekko rozbijamy. 
  3. Gdy nasza zalewa ostygnie, wkładamy do niej mięso, przykrywamy folią i przekładamy do lodówki na 12 godzin. 
  4. Po upływie czasu mięso wyciągamy z zalewy i przegotowujemy marynatę - wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż się połączą. 
  5. Mięso smarujemy marynata i ponownie wstawiamy do lodówki - ty razem wystarczą 2-4 godziny.
  6. Karkówkę smażymy na ruszcie, aż ładnie się podpiecze i nie będzie surowa. 

Więcej smacznych przepisów na karkówkę z grilla znajdziesz w naszym artykule: Idealny przepis na karkówkę? Czas marynowania to gwarancja sukcesu

Więcej o: