Placki ziemniaczane - przepis naszych babć. Tak właśnie smakowały 50 lat temu

Placki ziemniaczane są dobre o każdej porze dnia i nocy. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze poprawiają humor, a nawet leczą złamane serce. Dziś mamy na ciebie stary przepis na placki ziemniaczane, które robiły nasze babcie. Tak smakował nasz ulubiony przysmak 50 lat temu.

Więcej przepisów z zeszytów naszych babć znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Placki ziemniaczane to tylko kilka składników i  chwilka smażenia. Świetnie smakują właściwie z każdym dodatkiem - cukrem, solą i sosem pieczarkowym. Poznaj najlepszy przepis na placki ziemniaczane. Sekret jest jeden - należy je porządnie odcisnąć, wtedy będą chrupiące.

Placki ziemniaczane - przepis sprzed 50 lat

Składniki:

  • 4 spore ziemniaki
  • 1 jajko
  • pół cebuli
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Placki ziemniaczane - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj także startą cebulę i wymieszaj. Odstaw na kilka minut, aż ziemniaki puszczą wodę.
  2. Za pomocą gazy porządnie odciśnij nadmiar wody, ale nie wylewaj jej. Ziemniaki najlepiej odciskaj nad miską. Po kilku minutach na dnie powinna zebrać się skrobia. Wtedy ostrożnie wylej wodę, a skrobię dodaj do startych ziemniaków.
  3. Starte ziemniaki dopraw solą i pieprzem. Wbij jajko i dodaj mąki i dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni porządnie rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Głęboką łyżką lub chochelką nakładaj porcję ziemniaków i smaż na średniej mocy palnika, aż z obu stron będą złote i chrupiące.

Takie placki ziemniaczane nie mają sobie równych. Podawaj je z ulubionymi dodatkami i odkryj na nowo smaki sprzed lat.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA