Więcej przepisów z zeszytów naszych babć znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placki ziemniaczane to tylko kilka składników i chwilka smażenia. Świetnie smakują właściwie z każdym dodatkiem - cukrem, solą i sosem pieczarkowym. Poznaj najlepszy przepis na placki ziemniaczane. Sekret jest jeden - należy je porządnie odcisnąć, wtedy będą chrupiące.
Placki ziemniaczane - przepis sprzed 50 lat
Składniki:
- 4 spore ziemniaki
- 1 jajko
- pół cebuli
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Placki ziemniaczane - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj także startą cebulę i wymieszaj. Odstaw na kilka minut, aż ziemniaki puszczą wodę.
- Za pomocą gazy porządnie odciśnij nadmiar wody, ale nie wylewaj jej. Ziemniaki najlepiej odciskaj nad miską. Po kilku minutach na dnie powinna zebrać się skrobia. Wtedy ostrożnie wylej wodę, a skrobię dodaj do startych ziemniaków.
- Starte ziemniaki dopraw solą i pieprzem. Wbij jajko i dodaj mąki i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni porządnie rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Głęboką łyżką lub chochelką nakładaj porcję ziemniaków i smaż na średniej mocy palnika, aż z obu stron będą złote i chrupiące.
Takie placki ziemniaczane nie mają sobie równych. Podawaj je z ulubionymi dodatkami i odkryj na nowo smaki sprzed lat.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.