Więcej przepisów i wskazówek kulinarnych znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Przepis na ciasto na pierogi w różnych domach może się nieco różnić. Na przykład w moim domu od lat zamiast wody dodawało się mleka, a babcia z mamą dziwiły się, dlaczego to ciasto takie twarde i ucieka spod wałka. No cóż, tak robiła babka, prababka i praprababka, więc to na pewno jedyny słuszny sposób. Nie prawda. Odkąd pamiętam, podczas robienia pierogów w kuchni mojego rodzinnego domu było raczej nerwowo niż wesoło, ale kiedy w końcu się zbuntowałam i zrobiłam ciasto na pierogi po swojemu, praca przy pierogach szła dużo szybciej i zdecydowanie dużo weselej. Bo tak naprawdę nic tak nie psuje humoru, jak ciężkie do wałkowania, zbite ciasto. Wiem, że w niewielu domach używa się mleka do pierogów, ale za to niektórzy dodają jajko. To też błąd, przez który ciasto robi się twarde i zbite. Kolejnym błędem jest temperatura wody - żeby ciasto na pierogi było idealne, wodą musi być bardzo gorąca - niemal wrząca. Jeśli zadbamy o mąkę, temperaturę wody i odrobinę tłuszczu, nasze pierogi wyjdą boskie.
Składniki:
Takie ciasto na pierogi to gwarancja sukcesu. Nie ważne, czy masz ochotę na pierogi z truskawkami, czy pierogi z mięsem, jeśli zrobisz ciasto z tego przepisu, wyjdą fenomenalne.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.