Przepis na ciasto na pierogi. Będzie miękkie i elastyczne, jeśli dotrzymasz dwóch zasad

Sekretem idealnych pierogów jest ciasto na pierogi. Nie ważne, czy robimy ruskie, z mięsem czy truskawkami, jeśli ciasto jest grube i gumowate, nie można mówić o sukcesie. Dziś mamy przepis na ciasto na pierogi, które będzie idealne - miękkie i elastyczne. Musisz jednak pamiętać o dwóch podstawowych zasadach.

Więcej przepisów i wskazówek kulinarnych znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepis na ciasto na pierogi w różnych domach może się nieco różnić. Na przykład w moim domu od lat zamiast wody dodawało się mleka, a babcia z mamą dziwiły się, dlaczego to ciasto takie twarde i ucieka spod wałka. No cóż, tak robiła babka, prababka i praprababka, więc to na pewno jedyny słuszny sposób. Nie prawda. Odkąd pamiętam, podczas robienia pierogów w kuchni mojego rodzinnego domu było raczej nerwowo niż wesoło, ale kiedy w końcu się zbuntowałam i zrobiłam ciasto na pierogi po swojemu, praca przy pierogach szła dużo szybciej i zdecydowanie dużo weselej. Bo tak naprawdę nic tak nie psuje humoru, jak ciężkie do wałkowania, zbite ciasto. Wiem, że w niewielu domach używa się mleka do pierogów, ale za to niektórzy dodają jajko. To też błąd, przez który ciasto robi się twarde i zbite. Kolejnym błędem jest temperatura wody - żeby ciasto na pierogi było idealne, wodą musi być bardzo gorąca - niemal wrząca. Jeśli zadbamy o mąkę, temperaturę wody i odrobinę tłuszczu, nasze pierogi wyjdą boskie.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane - przepis naszych babć. Tak właśnie smakowały 50 lat temu

Przepis na ciasto na pierogi

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej (najlepiej używać niskich typów, np. 450)
  • 250-280 ml gorącej wody (nie podaję idealnej ilości, należy kontrolować konsystencję ciasta podczas wyrabiania i dodać "tyle wody, ile mąka zabierze")
  • 1 łyżeczka oleju lub rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli

Ciasto na pierogi - sposób wykonania:

  1. Przygotuj stolnicę i wysyp na nią mąkę. Dodaj sól i wymieszaj. Następnie małym strumieniem wlewaj wodę z łyżką oleju i zacznij "zabierać" mąkę do środka. Najlepiej na początku robić to łyżką, by się nie poparzyć.
  2. Zacznij zagniatać ciasto. Musisz jednak uzbroić się w cierpliwość, bo odpowiednie wyrobienie ciasta może zająć nawet do 20 minut.
  3. Kiedy ciasto jest już elastyczne i gładkie, uformuj je w kulę, przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut, by odpoczęło.
  4. Kulę ciasta podziel na części. Każdą z nich cienko rozwałkuj i za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj kółeczka. Na każde kółeczko połóż porcję farszu i szczelnie zalep, tworząc falbankę.
  5. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oleju, by się nie sklejały podczas gotowania. 

dżem truskawkowyDżem truskawkowy - przepis Dodatek białej czekolady to strzał w 10

Takie ciasto na pierogi to gwarancja sukcesu. Nie ważne, czy masz ochotę na pierogi z truskawkami, czy pierogi z mięsem, jeśli zrobisz ciasto z tego przepisu, wyjdą fenomenalne.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: