Więcej przepisów na klasyki obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Gołąbki z młodej kapusty to nieco lżejsza, letnia wersja naszego ukochanego dania. Przepis jest bardzo prosty i nie ma w nim nic skomplikowanego. Jednak musisz pilnować czasu parzenia liści kapusty. Młode liście potrzebują mniej czasu i łatwo je rozgotować. Młodą kapustę parz około pięciu minut, to wystarczy, by z łatwością zawinąć w nie farsz.
Gołąbki - przepis z młodą kapustą
Składniki:
- 1 duża młoda kapusta
- ok. 600 g mielonego mięsa (polecam użyć chudej szynki)
- 200 g ryżu
- 1 cebula
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- pęczek koperku
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- kilka skrawków słoniny do wyłożenia garnka
Gołąbki z młodej kapusty - sposób wykonania:
- W dużym i szerokim garnku zagotuj wodę. Kapustę oczyść i wytnij z niej głąb. Następnie włóż całą głowę do gotującej się wody, najpierw głąbem do dołu i gotuj ok. 5 minut. Następnie ostrożnie odwróć kapustę i gotuj jeszcze 2 minuty. Następnie ostrożnie wyjmij kapustę z garnka i zacznij oddzielać liście. Te, które się porwały lub mają nieregularny kształt, odłóż na bok. Resztę rozłóż, by ostygły.
- Kiedy liście stygną, ugotuj ryż tak, by był al dente. Następnie odcedź i odłóż na chwilę, by ostygł. W międzyczasie podsmaż posiekaną cebulę na łyżce masła.
- Do miski włóż mielone mięso. Dodaj ryż, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz, a także przeciśnięty czosnek, jeśli go używasz. Następnie całość wyrób tak jak na kotlety mielone.
- Zacznij składanie gołąbków. Na środek każdego liścia połóż porcję farszu i szczelnie zwijaj tak jak krokiety.
- Dno garnka wyłóż skrawkami słoniny oraz kilkoma liśćmi kapusty, które odpadły podczas selekcji. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych i sporą szczyptę posiekanego koperku. Gołąbki układaj jeden obok drugiego, a następnie jeden na drugim. Na każde "piętro" gołąbków dodaj 2-3 listki i 2-3 kulki ziela oraz posiekany koperek. Wierzch gołąbków przykryj resztką liści i całość zalej wodą lub lekkim bulionem.
- Gołąbki gotuj na niewielkim, ogniu od czasu do czasu wstrząsając garnkiem, by bulion dotarł w każde miejsce.
Tak przygotowane gołąbki świetnie smakują z sosem pomidorowym lub pieczarkowym, ale także są wyśmienite podsmażone na patelni, lub odgrzane w piekarniku. Jeśli masz ochotę na klasykę w letnim wydaniu, koniecznie wypróbuj ten przepis na gołąbki z młodej kapusty.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.