Gołąbki - przepis na ukochaną klasykę. Użyj młodej kapusty, ale uważaj jak ją parzysz

Gołąbki to jeden z ukochanych obiadów Polaków. Smakują wyjątkowo o każdej porze i przy każdej okazji, bez znaczenia czy podane są z sosem pomidorowym, czy na przykład podsmażone na patelni. Dziś mamy dla ciebie letnią wersję ulubionego dania - przepis na gołąbki z młodej kapusty. Zrobisz je w łatwy sposób, ale uważaj na parzenie - młode liście potrzebują mniej czasu.

Więcej przepisów na klasyki obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Gołąbki z młodej kapusty to nieco lżejsza, letnia wersja naszego ukochanego dania. Przepis jest bardzo prosty i nie ma w nim nic skomplikowanego. Jednak musisz pilnować czasu parzenia liści kapusty. Młode liście potrzebują mniej czasu i łatwo je rozgotować. Młodą kapustę parz około pięciu minut, to wystarczy, by z łatwością zawinąć w nie farsz.

Gołąbki - przepis z młodą kapustą

Składniki:

  • 1 duża młoda kapusta
  • ok. 600 g mielonego mięsa (polecam użyć chudej szynki)
  • 200 g ryżu
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • pęczek koperku
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • kilka skrawków słoniny do wyłożenia garnka

Gołąbki z młodej kapusty - sposób wykonania:

  1. W dużym i szerokim garnku zagotuj wodę. Kapustę oczyść i wytnij z niej głąb. Następnie włóż całą głowę do gotującej się wody, najpierw głąbem do dołu i gotuj ok. 5 minut. Następnie ostrożnie odwróć kapustę i gotuj jeszcze 2 minuty. Następnie ostrożnie wyjmij kapustę z garnka i zacznij oddzielać liście. Te, które się porwały lub mają nieregularny kształt, odłóż na bok. Resztę rozłóż, by ostygły.
  2. Kiedy liście stygną, ugotuj ryż tak, by był al dente. Następnie odcedź i odłóż na chwilę, by ostygł. W międzyczasie podsmaż posiekaną cebulę na łyżce masła.
  3. Do miski włóż mielone mięso. Dodaj ryż, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz, a także przeciśnięty czosnek, jeśli go używasz. Następnie całość wyrób tak jak na kotlety mielone.
  4. Zacznij składanie gołąbków. Na środek każdego liścia połóż porcję farszu i szczelnie zwijaj tak jak krokiety. 
  5. Dno garnka wyłóż skrawkami słoniny oraz kilkoma liśćmi kapusty, które odpadły podczas selekcji. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych i sporą szczyptę posiekanego koperku. Gołąbki układaj jeden obok drugiego, a następnie jeden na drugim. Na każde "piętro" gołąbków dodaj 2-3 listki i 2-3 kulki ziela oraz posiekany koperek. Wierzch gołąbków przykryj resztką liści i całość zalej wodą lub lekkim bulionem.
  6. Gołąbki gotuj na niewielkim, ogniu od czasu do czasu wstrząsając garnkiem, by bulion dotarł w każde miejsce.

Tak przygotowane gołąbki świetnie smakują z sosem pomidorowym lub pieczarkowym, ale także są wyśmienite podsmażone na patelni, lub odgrzane w piekarniku. Jeśli masz ochotę na klasykę w letnim wydaniu, koniecznie wypróbuj ten przepis na gołąbki z młodej kapusty.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.